Hushovd takker TV 2 for kjendisstatusen sin

— De har fått Tour de France inn i stuene til folk, sier sykkellegenden.

Thor Hushovd er Norges store sykkelprofil. Her er han kledd i den gule ledertrøyen under Tour de France i 2004.

På lørdag går startskuddet for årets Tour de France – det 102. i rekken. Sykkeleventyret, som i år starter i nederlandske Utrecht, er for mange nordmenn årets største idrettsbegivenhet.

Thor Hushovd (37) mener den norske sykkelinteressen har eksplodert siden han slo igjennom i 2001. — Interessen var minimal da, og det har vært en vanvittig utvikling, sier den tidligere sykkelstjernen.

121 timer direktesending

For trettende år på rad sendes så godt som hver meter av det 3360 kilometer lange sykkelrittet på TV 2. Over en halv million nordmenn kommer til å se innspurten på Champs-Élysées på TV og "tusener på tusener" reiser ned for å følge rittet på nært hold.

SYKKELEVENTYRET. Thor Hushovd (37) var med å starte den norske sykkelsuksessen. Han har tro på at fortellingen vil fortsette også i 2015. - Kristoff har vært fantastisk i hele år og nå ser det også ut som om Edvald kommer i form, så jeg håper og tror vi får norske etappeseire i år også, sier Thor Hushovd.

Johan Kaggestad, kommentator siden oppstarten i 2003, mener det franske treukersrittet nå er mer populært enn OL.— Det er flere som reiser til Tour de France enn til de olympiske lekene. I Frankrike møter vi rundt 30.000 nordmenn hvert år, mens i Sotsji møtte vi nesten ikke på noen, sier han.

Les også

- Boasson Hagens lag vil ha Hushovd som trener

Hushovd roser TV 2

Hushovd gir TV 2 mye av æren for hans og andre syklisters popularitet.

— TV 2 har fått sendingene inn i stuene til folk, så all honnør til jobben de har gjort. Sykkel er blitt en folkeidrett, og det er ikke bare folk som er sykkelinteresserte som ser sendingene, sier han, og utdyper:

— Når en skrur på TV-en er det gjerne et innslag fra et slott eller en kirke. Før en rekker å trykke videre lurer en på hva neste kulturelle innslag er. Og slik blir man igjen nysgjerrig på sporten, sier Hushovd, som for øyeblikket ferierer hjemme i Grimstad.

Populært tross juks

Medieforsker Knut Helland er selv sykkelinteressert, og mener TV 2 har skapt et unikt konsept med deres direktesendinger.

— Det er ikke bare for sports- eller sykkelinteresserte, men er et format som gir mange seere noe. Reiseskildringer, kultur- og historieinnspill gjør at de får flere seere enn det i utgangspunktet er grunnlag for, mener han.

Helland trekker frem kombinasjonen av norsk suksess, fantastiske TV-bilder og trioen Johan Kaggestad, Christian Paasche og Dag Otto Lauritzen som grunnen til at sykkelsporten og Tour de France fenger så mange nordmenn.

Han er overrasket over at ikke alle dopingsavsløringene har gått utover interessen.

— Det er et paradoks at sykkelsporten er så populær etter å ha hatt så mye doping. Jeg har selv en utrolig fascinasjon av sykkel, og jeg tror dynamikken i sporten interesserer bredt, foreller han.

Les også

Her er Kristoffs drømmelag: - Virkelig harmoni i gruppen

Mannen bak Tour-suksessen

Kaggestad, Paasche og Lauritzen er kjente navn for de fleste nordmenn, men sportssjefen i TV 2 gir en annen mann æren for den norske sykkelsuksessen.

— Trond Ahlsen var den som tidlig så potensial i Tour de France-sirkuset. Trond har en fandenivoldsk gründerånd, og kjørte prosjektet mot alle spådommer og odds. Resten er på mange måter historie, sier Vegard Jansen Hagen.

Det å sende et sykkelritt direkte i tre uker midt i fellesferien, virket ved årtusenskiftet helt utenkelig, men Ahlsen var sikker på at Tour de France kom til å bli populært.

— Jeg vurderte aldri å gi meg, og da Hushovd ble proff i 2000 gikk jeg til TV 2 og sa at dette må vi satse på. Veldig mange syntes det var en god idé, men en del sa det var helt uinteressant, forteller Ahlsen.

Les også

Åtte ting du må vite om Tour de France

Trang fødsel

I 1998 startet TV-kanalen et timelangt oppsummeringsprogram av Touren. Det ble ingen suksess, og året etter ble programmet lagt ned. Men Ahlsen nektet å gi opp.

— Vi hadde en særdeles masete medarbeider i Trond. Han mente vi var gale om vi ikke satset på Tour de France. Vi mente at det kanskje var han som var litt gal, minnes daværende sportssjef, Bjørn Taalesen.

Thor Hushovd vant sin første individuelle etappe i 2002. Da måtte markedsavdelingen og styret i TV 2 til slutt gi etter, og i 2003 reiste tre TV 2-ansatte til Frankrike. I 2015 er det hele 30 medarbeidere som skal dekke rittet.

— Ser en på seertall og antall nordmenn som reiser ned, så har sykkelinteressen eksplodert. Interessen var ikke i nærheten av det som er nå. Det var en viss menighet som fulgte tett, men det var ganske snevert, sier Christian Paasche, kommentator siden 2004. Hushovd er den mestvinnende nordmann i rittet, med sine ti etappeseiere, men kan utfordres av Alexander Kristoff (27), som foreløpig står med to seiere.