Sport

Dumoulin vant Giro-åpningen, mørbanket Froome tapte mye

Chris Froome veltet under en rekognoseringstur i Jerusalem fredag, få timer før han satte seg på sykkelen for å innlede Giro d'Italia.

Chris Froome under en presentasjon før Giro d'Italia innledes i Jerusalem. Fredag veltet han under en rekognoseringstur i tempoløypa.

Nederlandske Tom Dumoulin fortsatte der han slapp i fjorårets Giro d'Italia da han fredag vant prologen i årets utgave av sykkelrittet.

Dumoulin var to sekunder raskere enn den australske prologeksperten Rohan Dennis på den 9,7 kilometer lange etappen i sentrum av Jerusalem.

– Dette var alt jeg kunne ønske meg. Jeg fikk seieren og ganske godt med sekunder på de andre sammenlagtkandidatene, sa Dumoulin.

– Jeg visste at jeg var klar for Giroen, men ikke at jeg skulle vinne i dag. Traseen var imidlertid helt perfekt for meg, tilføyde han.

Les også

– Det nærmeste du kommer et publikum med religiøst forhold til sporten

Froome-trøbbel

Chris Froome, av mange ansett som favoritt, var i mål slått med hele 37 sekunder av den nederlandske vinneren. Han ble bare nummer 21.

Tidligere fredag pådro seg firedoble Tour de France-vinneren seg kutt og skrubbsår på høyre side av kroppen da han veltet under en treningstur i den israelske hovedstaden.

Både Froomes trøye og sykkelbukse var opprevet etter det ublide møtet med asfalten. Stjernerytteren syklet tilbake til Sky-lagets buss for å få medisinsk behandling etter uhellet.

Sky-laget meldte senere at han ikke har pådratt seg noen betydelig skade, men det var ingen god start for rytteren som har skapt negative overskrifter ved å konkurrere videre mens han har en dopingsak hengende over seg.

Les også

Dopingmistenkt Froome jakter på historisk trippel. Kaggestad mener det er best om han ikke stiller til start.

Preget

Under prologen var han tydelig preget av det som hadde skjedd. Froome prøver å bli den tredje syklisten som samtidig er regjerende mester i alle tre Grand Tour-ritt. Han vant både Tour de France og Vuelta a España i fjor.

Vegard Stake Laengen er eneste norske deltaker i årets Giro. Han skal forsøke å hjelpe UAE-lagets italienske kaptein Fabio Aru til en sterk plassering i sammendraget. Fredag ble Stake Laengen nummer 86 i prologen i Jerusalem.

Askerbøringen var slått med ett minutt og seks sekunder av Dumoulin.

Lørdag og søndag fortsetter Giro d'Italia med ytterligere to etapper i Israel.

(©NTB)

Les mer om

  1. Chris Froome