John Arne Riise fronter telefonreklame før VM: – Ulovlig, mener Lotteritilsynet
Et klart regelbrudd, mener Lotteritilsynet. – Vi gjør ikke noe galt, sier Riises arbeidsgiver Betsson.
«Hei, det er John Arne Riise fra Betsson som ringer». Slik lyder innledningen av telefonoppringningen som mange nordmenn har fått de siste dagene. De som ikke har svart på anropet har fått en sms om at «det ligger en gave og venter på deg på kontoen din».
Den tidligere Liverpool- og landslagsstjernen er ambassadør for det utenlandsbaserte spillselskapet, som før VM girer opp markedsføringen overfor eksisterende kunder.
– Blitt ringt opp to ganger av John Arne Riise fra Betsson nå. Det holder nå, skriver en Twitter-bruker.
– Fikk telefon fra John Arne Riise i Betsson! Ferdig innlest melding. Du verden for noe fjas. Alt man gjør for å få folk til å spille, skriver en annen.
Telefon, sms og e-post
Seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes i Lotteritilsynet sier at hun ikke var kjent med tilfellet der Riises stemme blir brukt i direkte telefonreklame.
– Men vi registrerer at utenlandske spillselskaper bruker flere ulike kanaler for å rekruttere norske spillere til pengespill som ikke har tillatelse i Norge: Blant annet telefon, tekstmeldinger og epost. Dette er ulovlig markedsføring og formidling av pengespill, sier Kjelsnes.
Tilsynet har fått flere tips om at utenlandske selskaper via kundekonsulenter tar direkte kontakt med nordmenn via telefonen.
– Da ringer de gjerne med tilbud om bonuser, sier Kjelsnes.
– Klare brudd
Lotteritilsynet har lite til overs for denne reklamen.
– Vi anser dette som klare brudd på lotteri- og pengespilloven, som sier at det bare er Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som kan tilby og markedsføre pengespill i Norge, sier Kjelsnes.
Problemet for tilsynet er når disse telefonsamtalene, som fra Riise, kommer fra andre land enn Norge. I tilfellet med Riise er det et svensk nummer som dukker opp på mobilskjermen.
– Vi har reagert mot aktører som tar kontakt med nordmenn via telefon med reklame for utenlandske pengespillselskap. Disse oppringningene kommer ofte fra utlandet, noe som gjør tilsynet vanskelig, sier Kjelsnes.
Betsson: – Bedre enn nyhetsbrev
Joakim Ingebrigtsen er PR-manager for Betsson Group i Norge. Han mener at Betsson ikke gjør noe galt i forhold til norsk regelverk.
– Vi ringer fra et utenlandsk nummer, sier han.
Ingebrigtsen påpeker at oppringningene går ut til eksisterende kunder.
– Våre kunder har samtykket til å kunne bli kontaktet på telefon. Denne kampanjen kommer som et alternativ til vårt nyhetsbrev. Det må da være mye morsommere å få en telefon fra Riise enn å få et nyhetsbrev. Det hadde i hvert fall jeg syntes, sier Ingebrigtsen.
– Når du sier «morsommere», så er det vel også slik at markedsføring over telefon er mer effektivt?
– Det kan jeg ikke svare på nå, først må vi se an effekten av denne kampanjen, sier Betsson-talsmannen.
Ingen bøter foreløpig
Spillselskapene benytter seg av flere norske kjendiser. Tidligere har Lotteritilsynet truet med å gi bøter til disse ambassadørene.
– Vi har tidligere informert ambassadørene om at det er ulovlig å markedsføre og formidle pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Vi har også reagert mot enkelte ambassadører og pålagt de å stanse markedsføringen av pengespill som ikke har tillatelse. Per dags dato er det ikke utstedt noen bøter, sier Kjelsnes.
Kari Henriksen sitter i Familie- og kulturkomitéen for Arbeiderpartiet. Hun sier dette om saken:
– Dette er uakseptabelt og ugreit, og her viser Betsson at den ansvarligheten de gjerne vil fremstå med ikke er annet enn spill for galleriet. Dette viser med all tydelighet også at det var behov for å fremme det forslaget om bedre kontroll og sanksjonsmuligheter overfor denne type spillaktører, slik vi fikk flertall for i Stortinget i vår, sier Henriksen.
Også sommeren 2016 var dette et stort tema.
– Bøter kan være et virkemiddel. Vi må få noen nye hjemler og et skjerpet lovverk, uttalte Lotteritilsynets direktør Atle Hamar til NTB.
Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sa dette:
– Det er veldig mange av idrettskjendisene som selv har nytt godt av spillmonopolet, gjennom satsing på breddeidrett og frivillighet. De er fostret opp på det, og da er det synd at de bruker populariteten sin på å reklamere for noe som er direkte skadelig for norsk idrett og i kampen mot spillavhengighet, sa Trettebergstuen.
Blant norske politikere står spillmonopolet sterkt. I Danmark har man lisensiert spillpolitikken og sluppet de utenlandske inn i varmen. Det samme skjer i Sverige fra nyttår.
PS: I et blogginnlegg tirsdag avslører John Arne Riise at han flytter til Malta og lanserer i samme omgang sitt eget VM-program.
– Jeg tok kontakt med Betsson en stund tilbake fordi jeg ønsket å lage mitt eget fotballstudio under VM. De tente umiddelbart på idéen og vi har jobbet knallhardt for å komme i mål til åpningskampen. Vi begynte så å snakke om mulighetene for å jobbe tettere, og i den anledning flytter jeg nå til Malta.