Sport

Hegreberg frir til staten – reagerer på forskjellsbehandling

Mens Arctic Race of Norway får 15 millioner kroner i statsstøtte, avspises Tour des Fjords og Hammer Stavanger med en halv million hver.

Her suser Alexander Kristoff og resten av Hammer Stavanger-feltet gjennom Stavanger sentrum i lørdagens sprint.
  • Kjetil Flygind

Nå vil rittsjef Roy Hegreberg ha staten til å bla opp for å bevare sykkelfesten i Stavanger.

– Vi får tre millioner kroner av Stavanger kommune til Hammer Stavanger. Men fra staten får Tour des Fjords og Hammer Stavanger bare 550.000 kroner hver. Det er ingenting og det reagerer vi på, sier Hegreberg til Aftenbladet.

Les også

Kristoff måtte slite i Hammer-sprinten: – Passer ikke helt for meg

Etter noen fantastiske dager med folkefest fra Sørlandet til Egersund under Tour des Fjords, ble nyvinningen Hammer Series kjørt i Stavanger og Sandnes for første gang i helgen. Ti såkalte World Tour-lag og fire Pro Kontinental-lag stilte til start under lagkonkurransen.

Roy Hegreberg har en femårsavtale om å arrangere Hammer-rittene i Stavanger, men sier det er en krevende øvelse å få det til å gå rundt økonomisk.

Roy Hegreberg, rittsjef både for Tour des Fjords og Hammer Stavanger.

Totalramme på 24 millioner

– Av budsjettet på 24 millioner kroner går 55 prosent til Hammer Stavanger, mens 45 prosent går til Tour des Fjords. Vi har ingen publikumsinntekter, vi har ingen rik onkel i bakhånd. Inntektene våre er sponsorfinansiert eller bidrag fra det offentlige. Og når vi da vet at andre arrangementer får en helt annen statlig finansiering enn vi gjør, er det noe feil. Vi har Idrettsforbundet i ryggen når vi sier vi ønsker å få mer statlig støtte, sier rittsjef Hegreberg.

Les også

Kristoff etter Hammer-avslutningen: – Vi blir kjørt i steinene

Han har en femårsavtale på Hammer Stavanger. Det foreligger også en garanti om at lagene som stilte til start i år, kommer tilbake neste år. Det er en fast sum for disse lagene. Men hva hvert lag får for å stille vil ikke Hegreberg ut med.

Mitchelton-Scott vant lagkonkurransen etter tre dagers Hammer-kjøring. Det ble kjørt klatreetappe fredag, sprint lørdag og lagtempo søndag.

Les også

Kristoffs trener reagerer kraftig på kulturministerens pengekutt: – Jeg er dypt bekymret

Kulturministeren: – Fordeles objektivt

Storrittet i nord, Arctic Race of Norway, er i en særstilling og får 15 millioner kroner i støtte. De andre store sykkelrittene i Norge må dele en pott på fem millioner kroner årlig fra kulturdepartementet.

Kulturminister Trine Skei Grande skrev dette i en mail til VG tidligere denne måneden:

– Tilskuddene til herrerittene fordeles med et objektivt utgangspunkt, nemlig antall rittdager. To millioner kroner fordelt på til sammen 11 rittdager gir 182.000 per rittdag. Det betyr at Tour of Norway mottar 900.000 kroner, mens Tour des Fjords og Hammer Stavanger mottar 550.000 kroner hver.

– De internasjonale sykkelrittene er blant svært få idrettsarrangementer som mottar statlig tilskudd. Det er ikke gitt at den statlige støtten skal holdes på samme nivå som tidligere år, skriver Skei Grande.

Les mer om

  1. Tour des Fjords
  2. Sykling
  3. Alexander Kristoff