Sport

VM-feberen rir Danmark: Her er det du trenger å vite

Håndball-VM i Danmark kan bli tidenes folkefest for kvinnehåndball. Over 100.000 billetter er solgt.

TRIUMF: 2011 var forrige gang Thorir Hergeirsson, helt til venstre, og håndballjentene vant VM. Da ble det arrangert i Brasil. Her feirer laget gullet.

 • Arne Hole

Damehåndball fyller sjelden tribunene. Heller ikke i VM. Men når mesterskapet legges til Danmark, er det ingen fare for at det ikke skal bli fest. For første gang skal det tradisjonsrike håndballandet arrangere et VM alene. Da danskene var delarrangør i 1999, gikk finalen i Lillehammer. Danmark var for øvrig eneste søker, etter at Sør-Korea trakk seg.

— Trøkket er helt enormt - og forventningene til Danmark ikke særlig mindre, sier Reidar Møistad – norsk trener i København og med god innsikt i dansk håndball.

VM-KLARE: Trener Thorir Hergeirsson, Veronica Egebakken Kristiansen og de andre norske spillerne ankom Fredrikshavn torsdag. Første VM-kamp spilles lørdag. Da venter Russland. Foto: NTB scanpix

— Det kommer til å bli et voldsomt kok i Boxen i Herning, der Danmark skal spille sine kamper. Der blir det 12.000 tilskuere på hver kamp, sier Møistad.

 • Håndballjentene får solid bonus ved VM-gull. Se nederst i artikkelen!

Ulrik Wilbek er gullgutten i dansk håndball. Han bygde opp kvinnelandslaget til å bli verdens beste. Så overtok Jan Pytlick og hadde stor suksess han også. Duoen sørget for tre OL-gull på rad inntil Norge overtok i 2008 og 2012. Også i EM har danskene vunnet tre ganger.

En playmaker igjen

I VM har Danmark – i likhet med Norge – hatt større problemer med å nå opp. Det er blitt med det ene gullet i 1997. Nå peker pilen oppover igjen i det håndballgale landet. I forrige VM ble det bronse, mens danskene i EM i fjor måtte nøye seg med åttendeplass. Det har ikke dempet optimismen før VM på hjemmebane, i sporten danskene selv fant opp. Den første kampen skal visstnok ha foregått på Ordrup Cycklebane i 1903. 112 år senere er danskene litt bekymret over at den ene playmakeren, Lærke Møller, er blitt skadet og er uaktuell. Trøsten er at i Kristina «Mulle» Kristiansen har danskene er som er like god. Eller bedre? Først fikk hun oppmerksomhet da hun sto frem som lesbisk som 18-åring, så for det hun presterte på banen og så igjen som lesbisk da hun skulle dele rom med ekskjæresten Mette Gravholt under forrige VM. Danske aviser har sans for sånt.

«Mulle» kom på All Star Team som playmaker i EM i fjor, der for øvrig Silje Solberg, Nora Mørk og Heidi Løke var norske innslag.

Les også

Slik blir håndballfesten på TV

Frederikshavn blir norsk

Danskene bestemte tidlig at Norge skal spille sine kamper i Nord Arena i Frederikshavn. Med fergeforbindelse både fra Oslo og Larvik blir det lett å få Ola over. Ja, håndballjentene valgte selv sjøveien over fra Larvik torsdag ettermiddag.

ARENAEN: Norge skal spille alle sine kamper i gruppespillet i Arena Nord i Fredrikshavn. Foto: Wikimedia Commons

Sverige er klokelig blitt plassert i Næstved på Sjælland. Det er bare en rotur over fra Syd-Sverige – og slik sett også en mulighet for et nøkternt folk å spare reisepenger.På samme måte er Tyskland blitt plassert i Kolding syd på Jylland, slik at tyskerne skal ha kort vei til sitt lag. Tyskland måtte riktignok ha litt hjelp til deltagelsen av Det internasjonale håndballforbundet (IHF), som har begynt å dele ut wild card til to nasjoner. Tyskerne fikk sitt som beste ikke-kvalifiserte europeiske nasjon som det heter i begrunnelsen. Alle vet at IHF ønsker å ha med Tyskland av økonomiske grunner.

Serbia spilte VM-finale på hjemmebane i 2013, men greide ikke å kvalifisere seg til årets mesterskap. Da kom IHF til unnsetning med et wild card.

Les også

Håndballjentene snudde til seier i prestisjeduellen

Les også

Treneren som ønsker seg flere utvisninger

Mange kan vinne

Ingen peker seg ut som klar favoritt til årets mesterskap. Brasil er tittelforsvarer og kommer til å få mye oppmerksomhet i Kolding – ikke minst fordi laget trenes av danske Morten Soubak. Dansk trener har også Tyskland i Jakob Vestergaard – og også tyskerne spiller i Kolding.

Brasil slo Serbia i forrige finale, men som nevnt måtte serberne ha hjelp av IHF for å komme til årets mesterskap.

Spania var i EM-finalen i fjor og tapte mot Norge, mens Sverige tok bronsen. Montenegro har vært med i tetkampen i mange år, mens Russland kan være på vei tilbake dit. Brumlebassen Jevgenij Trefilov er tilbake som trener, og laget viste en helt annen klasse i Møbelringen Cup på Gjøvik og Lillehammer enn det vi har sett de siste årene. Legg så til Romania og Frankrike, så blir medaljekampen enda mer åpen.

---------------- ## God bonus venter håndballjentene ved VM-triumf

Håndballjentene kan som regel regne inn gode ekstrapenger til julemarkeringen. VM-gull gir 105.000 kroner til hver av spillerne.

Det norske laget er ett av tre-fire som trolig kan ta VM-tittelen i Danmark. Mesterskapet starter lørdag og avsluttes vel to uker senere.

Dette er bonussatsene:

Gull: 75.000

Sølv: 50.000

Bronse: 35.000

4.-plass: 12.000

5.-plass: 5000

Sikret plass (bare vinneren) i neste VM: 30.000.

 1. Les også

  Alstad: - Greit at jeg ikke kom til VM

 2. Les også

  Nora Mørk fikk fantomskudd etter spesialtrening

 3. Les også

  Solberg avlyste keeperdiskusjonen

Les mer om

 1. Håndball

Relevante artikler

 1. SPORT

  Slik blir håndballfesten på TV

 2. SPORT

  Danmark ga Norge VM-fordel

 3. SPORT

  O jul med din håndballglede

 4. SPORT

  Nora Mørk: - Heidi er helt rå

 5. SPORT

  Ida Alstad kan bli hentet inn i VM-troppen

 6. SPORT

  Løke startet bursdagsfeiringen en dag for tidlig