Sport

Anette Sagen kollapset på flyet

— Jeg følte jeg måtte gjøre noe fordi jeg merket at jeg ble uvel, og gikk derfor på toalettet. Da skjønte jeg at det gikk til helvete.

Anette Sagen gjorde det første offisielle hoppet i nye Holmenkollen i 2010. Om hun kan være med der senere denne sesongen, er slett ikke sikkert. Junge, Heiko/NTB scanpix

 • Mette Bugge
  Aftenposten

Skihopperen Anette Sagen skal til OL, men ikke som deltager. Nå forteller hun om skaden det var for flaut å snakke om og en dramatisk flytur.

29-åringen vil på ingen måte bortforklare at hun denne sesongen ikke har vært god nok. Resultatene fra verdenscupen viser det. Likevel er det bittert at det ikke løsnet i tide, men Sagen vet noe av årsaken.

— Jeg har slitt litt og ikke inn mot sesongen hoppet så mye som jeg ønsket. Det skyldes en betennelse i hoften og en skulder som krangler, sier Sagen, og kommer til et ømt punkt: Hun falt, men ikke i hoppbakken.

Dette er en merkelig hendelse bare hennes innerste krets har visst om.

— Jeg var på ferie på Hawaii i mai 2012, blant andre sammen med den amerikanske hopperen Lindsay Van, som skal til OL, og hennes kjæreste.

— Vi skulle dra hjem med nattfly etter en uke og var hele dagen på stranden før avreise. Jeg var litt for sløv og fikk ikke i meg nok vann og mat. På flyet fikk jeg blodtrykksfall da jeg reiste meg.

Surrealistisk

Sagen forteller historien på en rolig måte. Hun synes alt det hun skal si, er litt flaut. Det hele virket så surrealistisk der og da:

— Jeg følte jeg måtte gjøre noe fordi jeg merket at jeg ble uvel, og gikk derfor på toalettet. Da skjønte jeg at det gikk til helvete. Jeg burde satt meg ned og ringt på hjelp, men isteden gikk jeg i gulvet. Jeg var borte noen sekunder og fikk oksygenmaske. Flyverten ropte på medisinsk hjelp. Jeg ble spurt om jeg reiste sammen med noen.

Veteranen fra Mosjøen forteller at hun besvimte mange ganger da hun var liten.

— Jeg var en skikkelig drittunge. Hvis jeg ikke fikk det som jeg ville, besvimte jeg, ler hun.

Men nå var det ikke mye å le av.

— Det kom en ambulansearbeider. Han sa at jeg burde få i meg mat og drikke.

Ute av ledd

Der og da merket ikke Sagen den vonde skulderen. Under mellomlanding i Paris ble den verre. Hun hadde ødelagt seg i fallet.

Skulderskaden har ødelagt mye. Røntgenbildene viste at skulderen delvis var ute av ledd. Det er blitt mange timer hos fysioterapeut, også inn mot denne sesongen. I lange perioder har hun ikke kunnet trene som de andre på landslaget. Hun klarte ikke å holde stangen i knebøy. Kroppen tålte ikke belastningen.

— Jeg har mange ganger hatt problemer med den andre skulderen, som er operert. Jeg har dårlige skuldre. Det er en Sagen-defekt. Broren min måtte også operere skulderen.

Sagen ble aldri 100 prosent, og til slutt kvalifiserte hun seg ikke til Sotsji. Frontfiguren skulle så gjerne ha hoppet, men er likevel takknemlig for at hun får være med Norges Idrettsforbund som gjest. Hun gleder seg over at kvinnene endelig får delta i OL, etter svært mange års kamp, der hun selv har vært en av frontfigurene.

— Etter at skuffelsen over at jeg ikke kom til OL har gitt seg, er jeg bare takknemlig for at jeg får være med til Sotsji. Jeg må rose Idrettsforbundet og gleder meg til å se kvinnehoppingen, men også skiskyting, sier Sagen, som presiserer at hun og Van i ettertid ler av hendelsen på flyet.

— Jeg tar i alle fall lærdom av det. Ikke sitt for lenge i solen uten å drikke vann!

FAKTA

Anette Sagen

Født: 10. januar 1985 i Mosjøen.

Klubb: Helfjell UL i Vefsn.

Bosatt: Tranby i Lier.

Meritter: Har vunnet Kontinentalcupen (COC) fem ganger og hoppuken for kvinner fire ganger. Bronse i første VM for kvinner i 2009. To verdenscupseire, 15 NM-gull. Har bakkerekorden for kvinner i den gamle Holmenkollbakken (128 meter i 2005). 4. mars 2010 utførte Anette Sagen det første offisielle hoppet i den nye Holmenkollbakken (106,5 m). Hoppet 174,5 m i Vikersund i 2004.

Les mer om

 1. Hopp

Relevante artikler

 1. SPORT

  Anette Sagen må under kniven, men satser videre

 2. SPORT

  Hopp-pionerens nye hverdag: - Jeg har en helt annen frihet nå

 3. SPORT

  En forkjær landing ble starten på et fem år langt skademareritt for OL-håpet: – Det var helt fryktelig

 4. SPORT

  – Kneet var ute av ledd, begge meniskene gikk, korsbåndet gikk og jeg pådro meg to brudd

 5. SPORT

  OL-håpet fra Klæbu: Slik var det å få albuen ut av ledd

 6. SPORT

  Sprinthåpet fra Grong ødela kneet - nå kan hun takke skaden for at hun er VM-aktuell