Seier for Norge i Roy Johansens siste kamp

Roy Johansens avskjedskamp var alt annet enn et fyrverkeri, men han avsluttet som han startet – med seier.

HYLLEST: Norges landslag flokker seg rundt trener Roy Johansen som hadde sin siste kamp mot Latvia.
  • 100% Sport

LATVIA — NORGE 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

MOSKVA: Drøyt 14 år, 15 VM-turneringer og 110 offisielle landskamper etter 8-1-seieren over Romania i debuten takket spillerne Johansen for innsatsen med å slå Latvia.

Nå overlater Johansen landslaget til Petter Thoresen som får sin ordentlig debut allerede den første helgen i september når det skal spilles OL-kvalifisering i Oslo. Johansen overleverer Thoresen et lag som beholder sin plass i A-puljen.

— Det er veldig viktig for meg. Det fortjener den nye staben. Det er bare veldig synd at vi har så dårlig effektivitet at vi ikke går til kvartfinale, sa Johansen til Eurosport Norge etter kampen.

- Hyllesten varmer

56-åringen mener likevel Norge gjennomførte et bra VM.

— Det har vært en spillemessig bra turnering, men med lite uttelling. Det var viktig å gjennomføre med stil mot Latvia i dag, sier han.

Johansen ble etter kamp hyllet av spillerne ute på isen i Moskva.

— Det var veldig overraskende med hyllesten, det er veldig hyggelig at spillerne verdsetter jobben som er gjort. Det varmer veldig, sier den påtroppende Vålerenga-treneren.

Han sier seg godt fornøyd med VM, sett under ett.

— Jeg er veldig fornøyd med innstillingen til campen, med spillerne som anstrenger seg voldsomt for å være med. Det har ikke vært noe å sette fingeren på. Jeg er veldig stolt av laget, avslutter han.

Zucca: - Ville vinne for Roy

— Det var en vanskelig kamp, siden det ikke betød noen ting, men det var viktig å vinne for Roy, sa Norges store stjerne Mats Zuccarello til Eurosport Norge etter kampen.

TOK SEG AV LATVIA: Ken Andre Olimb (f.v), Mats Rosseli Olsen, Mathis Olimb, Johannes Johannesen og Ole-Kristian Tollefsen jubler etter 3-1 til Norge i Moskva på selveste 17. mai.

— Vi må vel si oss fornøyd med VM. Det er ikke så viktig for Norge at jeg er med, det er viktigere for meg å få være med Norge, sa Zuccarello.Norge har vunnet tre kamper i årets VM, over Kasakhstan, Sveits og Latvia. Det ga oss tilslutt en tiendeplass. Hovedmålsteningen var uansett å berge plassen, og det ble gjort med god margin til tross for at norske ledere ikke helt hadde kontroll på hva som skulle til…

For fire år siden var Norge helt i topp tre i VM når det gjaldt effektivitet og overtallsspill. Denne gang er vi nederst i de to kategoriene.

— Det er bare så frustrerende når vi spiller så god ishockey uten å få inn pucken, sa Mathis Olimb til Aftenposten etter mandagens 0-3-tap for Russland.

Ingen stor kamp

To scoringer i løpet av 16 sekunder i starten av midtperioden var det som skilte Norge og Latvia i Roy Johansens siste VM-oppgjør.

Det var helt tydelig at dette ikke var en kamp om livet for noen av lagene. Vi hadde en klar treningskamp-følelse under store deler av oppgjøret. Joda, det sto om plassering i VM og rangering, men for de norske handlet det først og fremst om å la Roy Johansen få en verdig avslutningskamp. Og å feire nasjonaldagen med å kunne høre ”Ja, vi elsker dette landet” i den store og flotte VM-hallen.

Steffen Søberg hadde beholdt plassen mellom stengene, noe som nesten ga seg selv etter at Vålerenga-keeperen storspilte mot Russland.

Forrige gang det var VM i Moskva (2007) møttes også disse to lagene i den aller siste gruppespillkampen. Da hadde Latvia i kampen før sikret fornyet liv i det aller fineste selskap. Det virket som om spillerne kom rett fra byen, og Norge fikk en enkel kamp.

Denne gang var latvierne klare fra start. I hvert fall like klare som de norske. Den første perioden var stort sett et langt gjesp uten intensitet og kraft.

Men det ble da scoret to mål:

1-0: Norsk undertall der Johannes Johannessen, som ellers har hatt et oppsiktsvekkende godt VM, slenger i vei pucken ut av sonen. Alle fire løper for å bytte, men Johannessen fikk ikke pucken helt ned bak Latvias keeper. I stedet kunne Latvia enkelt komme inn fra venstresiden og alene med Søberg kunne Miks Indrasis score.

1-1: Mats Rosseli Olsen stjeler pucken fra en motspiller, setter fart på høyresiden og finner Ken André Olimb inne foran mål. Lillebror Olimb avslutter elegant. Igjen er det andrerekka som viser noe positivt fremover på banen.

Avgjorde i midtperioden

Så kom altså de 16 gyldne sekundene helt i starten av midtperioden.

Først var det Jonas Holøs fikk kjempetreff da han fra den blå linjen skjøt gummiskiva over skulderen til Elvis Merzelkins og i mål.

Da keeperen sekunder senere på uforklarlig vis sendte pucken i skøyta på en medspiller og i mål, var det game over for hans del. Om ikke Elvis forlot bygningen, så forlot han i hvert fall isen. Siden selvmål ikke finnes i ishockey, fikk den siste norske spilleren på pucken, debutant Johannes Johannessen, scoringen på sin VM-statistikk.

Hva husker vi mer fra midtperioden?

Jo, noen enorme latviske muligheter, en meget god Steffen Søberg og en suveren pasning fra Mats Zuccarello langt nede i egen sone til Mats Trygg som kom fra utvisningsboksen. Dett var dett.

Heller ikke den siste perioden var noe for minnebøkene. For Norge handlet det mest om å spille ut kampen og sikre seieren. Men det ble litt dramatikk da Norge fikk en utvisning for å spille med en mann for mye på isen. Latvia tok ut keeperen i håp om å redusere, men Norge red av den stormen.