Sport

Allerede her planla de å bli verdens beste

Trioen på bildet var villig til å satse tøft fra ung alder. Som ni-tiåringer visste Phillip Sjøen og brødrene Jarl og Harald Riiber hva de drømte om. Nå er de i verdenstoppen.

Tre som visste hva de ville allerede i 2007. F.v. Harald Riiber, Jarl Riiber og Phillip Sjøen. Foto: Privat

 • Mette Bugge
  journalist

Kombinertutøveren Jarl Riiber (17) ble verdensmester overlegent for andre gang under junior-VM i Kasaksthan fredag, broen Harald (19) kom på sjetteplass. Han mistet bronsen i den siste bakken i langrenn.

Les også

Nytt gull for kombinert-Riiber: – Fy søren. Det er sykt med to gull på rad

Skihopperen Phillip Sjøen (19) er allerede verdensmester som ankermann på laget som tok gull i Tyrkia i 2013, og mer kan det bli i lagkonkurransen lørdag. Han fikk bronse individuelt i Almaty.

Norges kombinertlag skal også i aksjon lørdag, og brødrene Jarl og Harald Riiber er ustoppelige. De mener de har funnet nøkkelen til suksess, som er å jobbe hardt og være tålmodige.

Kompiser som ville gi noe ekstra

Bildet fra Linderudkollen i 2007 forteller at guttene kjente hverandre fra barnsben av, selv om de tilhørte ulike skigrener.

NÅ: Slik ser trioen ut i dag: Phillip Sjøen (fra venstre), Jarl og Harald Riiber.

— Spesielt Jarl og Phillip har hengt mye sammen og vært kamerater opp gjennom årene, forteller John Riiber.Han er far til to av guttene, selv en god kombinertutøver med verdenscupdeltagelse på 80-tallet. Han fikk tre VM-sølv som junior.

— Det begynte med at de traff hverandre på renn og fulgte hverandre oppover i gutteklassen. Det fortsatte inn i Kollenhopp, og på Wang Toppidrett, sier Riiber.

Foreldrene sterke medhjelpere

Han og Sjøens far Jarle Sjøen hadde også stor glede av hverandre, fordi de fulgte sine sønner så tett.

Begge hadde unger som ønsket å gjøre en ekstra innsats.

— De trente mye mer enn det som var normalt for aldersgruppen, tre-fire ganger i uken fra de var rimelig unge, forteller pappa Sjøen.

Phillip Sjøen fikk hjelp med trening av nå avdøde Ludvik Zajc. Foto: Privat

Faren legger til at guttene ønsket ekstratrening, og at den nå avdøde treneren Ludvik Zajc ble en god hjelper.— Jarl er veldig målbevisst og seriøs, sier Kollenhopps kombinerttrener Peder Sandell, som også er juniorlandslagstrener og til stede i Almaty.

— Brødrene Riiber står for noe helt spesielt. Jarle har allerede debutert i verdenscupen med tredjeplass. Det han har prestert her er unikt. Broren Harald er stabilt bra i bakken, i år har han fått mye bedre langrennskapasitet. Det har gitt et løft. Han er helt klart en utøver for fremtiden.

— Det som har drevet meg fra ung alder er at jeg alltid har vært ekstremt glad i å trene, samtidig som jeg likte å utfordre meg selv med nye idretter, sier Sjøen.

Han sier at faren har oppmuntret ham hele tiden.

— Han har blant annet laget et gym hjemme, der vi har brukt veldig mye tid sammen. Dessuten har han pushet med det lille ekstra de dagene øktene har vært tunge.

Pappa har vært en motivator og mentor så lenge jeg kan huske, og det er jeg ekstremt glad for.

Om sitt samarbeide med Riiber-brødrene, sier han: - De har jeg jobbet tett med så lenge jeg kan huske. Det er fantastiske gutter som er like glad i å trene som jeg er. Vi har pushet og dratt nytte av hverandre i snart ti år.

Bare i starten av karrieren

Gullguttene kan få store oppgaver fremover. Både sportssjef Clas Brede Bråthen i hopp og sportssjef Sverre Rotevatn i kombinert opplever at Norge har noen av de ypperste talentene i disse grenene. Begge har gitt Sjøen og Jarl Riiber tillit i verdenscupen denne sesongen, og Harald Riiber har vært med i Kontinentalcupen og skal ut igjen.

Men først håper Phillip Sjøen å ta seg til VM i Falun, selv om han vet at verdensmester Johann Forfang har et lite forsprang, og senior Tom Hilde er også på hugget. Etter helgens verdenscup i Neustadt kommer det endelige VM-laget.

Riiber må konstatere at VM-laget i kombinert allerede er tatt ut, men uansett hadde han junior-VM som sitt store mål denne sesongen.

Da er det ikke dårlig å dra hjem som dobbelt og kanskje trippel verdensmester.

 1. Les også

  Kombinertkometen Riiber holdt unna og tok gull i junior-VM

 2. Les også

  Her er Norges ti største vinteridrettstalenter

 3. Les også

  Nytt norsk gull i junior-VM

Les mer om

 1. Kombinert

Relevante artikler

 1. SPORT

  Som liten var han en «lav svekling». Nå er nordmannen verdensmester.

 2. SPORT

  Norsk 17-åring på pallen i verdenscupen

 3. SPORT

  Jarl Magnus Riiber hadde en flau forglemmelse i Seefeld. Det lærte han mye av.

 4. SPORT

  I 2007 ble 11-åringen avbildet med sitt store forbilde.Nå er de på samme lag

 5. SPORT

  Kombinertkometen Riiber holdt unna og tok gull i junior-VM

 6. SPORT

  Utøveren som blir fryktet: - Sjeleglad for at han er norsk