Sport

Hesten trener som Therese Johaug

Hoppa Lannem Silje trenes hardere og tøffere enn hingster. Hun tåler mer trening enn sine mannlige konkurrenter.

Lannem Silje har kjørt inn 3 406 950 kroner allerede. Trener Ola M Strugstad mener han har et treningsopplegg som skaper en vinnerhest. Han lar hesten trene som langrennsløpere. Foto: EIRIK STENHAUG, EQUUS MEDIA/Mette Bugge, Aftenposten

  • Mette Bugge

Lannem Silje er ikke en vanlig hest. Hun har 22 seire på rad og kan vinne travderby på Bjerke søndag.

Derbyhistorien strekker tilbake til 1932, men det er vanskelig å finne en større favoritt enn den fireårige vinnermaskinen fra Dovre.

Som i menneskeverden er hingster normalt raskere og sterkere enn hopper. Det gjelder ikke Lannem Silje. Hun er tøffere og raskere enn gutta. Mye raskere.

— Ingen regel uten unntak, sier trener Ola M. Skrugstad (75), som sammenligner «Dama si» med Therese Johaug.

— Hun har også lette steg og slår mange menn i konkurranser, spesielt i motbakker.

Men viktigst av alt – den raske hesten trener som en langrennsløper. Skrugstad forteller:

Lannem Silje, her sammen med trener Ola M Skrugstad. Foto: EIRIK STENHAUG, EQUUS MEDIA

Læring fra langrenn— Jeg drev selv med langrenn i yngre dager – for 60 år siden, og etter hvert en del med skogsarbeide om vinteren. Da la jeg merke til følgende: Det var en ett år yngre kar som jeg aldri greide å følge når underlaget var lett. På tungt føre var jeg langt foran ham. Da skjønte jeg at man først må bygge seg opp så man blir sterk, deretter kan man kan man trene fart.

Bonden har fortsatt å trene sine firbente slik dagens aktive langrennsløpere gjør. Han ser at det er mye å hente. Johaug, som også kommer fra gård, har jo, som et eksempel, vunnet Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Lannem er allerede rekordinnehaver – og hun jakter på stadig nye: Etter at unntakshesten ble toer i sitt debutløp, har hun aldri sett seg tilbake.

På vei mot rekorden

Med Derby-seier, nærmer hun seg norgesrekorden med 24 strake seirer. Moe Odin har denne rekken uten tap fra 2000 til 2002. I løp nummer 25 ble kom tapet for en annen travende legende; Järvsöfaks på Klosterskogen. Svenske Järvsöfaks, nå en pensjonerte 20-åring, har for øvrig verdensrekorden med 42 strake triumfer. Først vant tidenes kaldblodshest 39 strake før et målfototap med hode for norske Spikeld og kusken Rune Wiig. Deretter kom 42 triumfer på rad!

Lannem Silje i trav med kusk Thor Wollebæk i sulkyen. Foto: EIRIK STENHAUG, EQUUS MEDIA

Skrugstad mener, med krav på å bli trodd, at de aller beste hoppene tåler mer trening enn hingstene. For Ola M. Skrugstad er kjent for å trene sine hester hardt, veldig hardt, og hun tåler det.— Sånn sett ligner Lannem Silje på Therese Johaug, ler han.

En «flyvemaskin»

Superlativene har fulgt Lannem Silje hele veien i en karrière som til nå har innbrakt nesten 3,5 millioner kroner til eier, trener og oppdretter Skrugstad. Søndag er premiesjekken 750.000 kroner for drøye tre minutters oppvisning på Bjerke travbane.

— En «flyvemaskin» og et unikum, sier ekspertene om frøken Silje som også har gått som arbeidshest på gården hjemme på Dovre.

— Det syntes hun ble kjedelig, forteller Skrugstad.

Skrugstad har vunnet Hoppe-Derby i Østersund med Siljes søster Siv. Søndag er det imidlertid også «menn» i banen. Da akter hoppa å trave godt ifra seg. Lannem Silje har blikket rettet mot seremoniplass igjen.

FAKTA

Norsk Travderby

1. premie varmblods: Én million kroner

1. premie kaldblods: 750.000 krone

Arrangert første gang: 1932

Flest kuskeseire: Per Ulven og Gunnar Eggen, begge med ni

Vinnere i 2013: Timian Scott og Support Justice

Sted: Bjerke travbane