Sport

Landslagsutøveren mistet broren i alpinbakken. Nå drømmer datteren (19) om OL-gull.

19 år gamle Bianca Bakke Westhoff følger i familiens fotspor på veien mot norgestoppen i alpint.

Hans Marius Bakke (i rød ring) var selv på landslaget. Nå drømmer datteren Bianca om å bli best i verden. Geir Arnesen, Aftenposten / Privat

 • Pål Strande Gamlemoen

19. november 1973: Hans Marius Bakke er hjemme i Norge. Det er fortsatt noen år til han blir en del av det norske alpinlandslaget, som fortsatt i stor grad er i startfasen av en profesjonalisering som senere sender utøvere som Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt til verdenstoppen.
Bakke skal med årene vise seg å være en alpinist av internasjonal klasse selv, men det er den 18 år gamle broren, Sverre, de virkelig store forhåpningene ligger på. Sistnevnte er i Østerrike på konkurranse.

Hans Marius kommer hjem og skrur på nyhetene. I en tid før mobiltelefoner får han marerittbeskjeden rett i fjeset. Sverre er død, 18 år gammel, etter å ha kræsjet i en treningsomgang.

Alpinfamilien Bakke mister en sønn og en bror, idet en av landets mest lovende utøvere går bort – så altfor tidlig.

Bianca Bakke Westhoff tok nylig sine første poeng i europacupen. Denne uken kjørte hun junior-VM i Narvik. Hun ble nummer 35 i onsdagens storslalåm. Onsdag kveld avlyste arrangøren resten av VM. Dermed får hun ikke kjørt slalåm, som er favorittdisiplinen. Bjørn Hembre

Tar opp arven

Vi skrur klokken nesten 47 år fremover. Hans Marius kjører ikke lenger på landslaget. Problemer som følge av Bekhterevs sykdom tvang ham til å legge opp i en alder av 22 år, nesten ti år etter at broren døde i Østerrike.

Men Bakke-familien er langt ifra ferdig med alpinsporten. I 2020 har Hans Marius nemlig en meget talentfull datter: Bianca Bakke Westhoff. 19-åringen har allerede rukket å markere seg med flere imponerende resultater. Hun tok nylig sine første poeng i europacupen, nivået under verdenscupen. Følelsen hun får når hun gjør en god sving, er det beste hun vet i hele verden.

– Jeg har alltid bare kjent at det er dette jeg vil holde på med hele livet, sier Bianca.

 • Les også: FIS-toppen avviser alle angrep på femmila

Alpinlandslaget på tur i 1980. Øverst fra venstre: trenerne Svein Mundal og Øystein Hagel Pedersen, og utøverne Odd Sørli, Jarle Halsnes, Bjørn Egil Brøste og Harald Gefle. Foran: Edvin Halsnes, Kjell Valøen, Paul Arne Skajem og Hans Marius Bakke nederst til høyre. Geir Arnesen, Aftenposten

Kjørte for Nederland

Det er viktig for både faren og henne selv å understreke at hun aldri er blitt presset til å komme seg på trening i bakken. Men hun innrømmer samtidig at det er motiverende å tenke på at faren og onkelen kjørte på landslaget, der blant andre legenden Erik Håker var blant lagkameratene. Håker vant Holmenkollmedaljen, i tillegg er han tidenes første nordmann til å vinne et verdenscuprenn.

Denne uken får Bianca sin internasjonale mesterskapsdebut for Norge. Da hun deltok i junior-VM i 2017, kjørte hun for Nederland. Hennes mors nasjonalitet gjorde nemlig at hun tidlig kunne få erfaring fra et mesterskap av det kaliberet, ettersom det var enklere å bli tatt ut på det nederlandske laget.

Men våren 2018 bestemte hun at det beste for karrieren var å knytte seg til Norge, der hun er oppvokst. Når hun konkurrerer i slalåm og storslalåm under ukens junior-VM i Narvik, er det i rødt, hvitt og blått.

– Jeg tenkte jo selvfølgelig at det ville vært enklere å komme inn på Nederlands seniorlandslag sammenlignet med det norske, men jeg kjente at det vil føles bedre å ta den lange veien. Da kan man virkelig kjenne at man har oppnådd noe til slutt.

Bianca Bakke Westhoff satser på alpint. Privat

Vanskelig å komme med

Biancas ultimate mål er (ikke overraskende) å bli best i verden. Å ta verdenscupkuler og OL-medaljer. Til sommeren er hun ferdig på Oppdals skigymnas. Deretter har hun gitt seg selv i hvert fall ett år til å konsentrere seg kun om alpinkarrieren.

Mange av dem hun har kjørt med i oppveksten har allerede tatt verdenscuppoeng. Om hun klarer å ta steget opp, vil hun bli del av et kvinnelandslag som i stor grad føler at det er i ferd med å tre ut av de norske herrenes skygge.

– Det blir jo vanskeligere for oss som kommer bak, når nivået blir høyere og høyere. Samtidig er det bra at folk presterer. Da får man kanskje mer penger inn i skiforbundet, sier Bianca.

Samtidig har hun denne sesongen kunnet se at 18 år gamle Alice Robinson fra New Zealand har hevdet seg helt i verdenstoppen.

– Det har vært skikkelig kult å se. Det er morsomt å se at en så ung jente prestere så bra, men man blir litt sånn «oi, jeg må gjøre det samme». Samtidig har alle sin egen utvikling.

I tillegg til at både faren og onkelen kjørte for landslaget, var også farfar Ola K. Bakke en leder i det norske alpinmiljøet i mange år. Biancas far synes ikke noe ville vært like stort som hvis datteren kom seg opp på internasjonalt seniornivå.

Samtidig vet han at det er mer i livet enn idrett.

– Om det ikke går, så er ikke det nødvendigvis så «gæli», sier Hans Marius Bakke.

Les mer om

 1. Alpint

Relevante artikler

 1. SPORT

  Kristoffersen når ikke vekt-målet: – Det tærer på

 2. SPORT

  Denne trioen herjet i årevis. Uten den største profilen har ikke Norge vunnet én eneste gang.

 3. SPORT

  Dette skal gi de norske skistjernene en fordel: – Nå kan vi trene mer enn andre

 4. SPORT

  Kvitfjell-været kan ha spolert Kildes titteldrøm. Nå må han stille i sin svakeste øvelse.

 5. SPORT

  Kilde var langt nede. Da ble Aksel Lund Svindals «læresetning» viktig.

 6. SPORT

  Kildes seiersdrøm knust etter superløp. Svindal trodde ikke det han så: – Det var perfekt