Sport

OL-helter med grufulle rapporter fra hjembyen: – Knuser hjertet mitt

Michela Moioli mistet bestemoren til koronaviruset. – Begravelsen varte bare i fem minutter. Det var ikke engang tid til å samle hele familien. Nå ber vi for bestefar Antonio, sier OL-vinneren.

Sofia Goggia feirer etter å ha vunnet utforen i OL 2018.
 • Håkon Østmoe Brandsnes
  Aftenposten

For eksakt 25 måneder siden jublet Sofia Goggia (27) etter å ha tatt sitt første og eneste OL-gull på utforen i Pyeongchang, Sør-Korea. Michela Moioli (24) gjorde det samme i snowboardcross.

De er helter i hjembyen Bergamo i Italia, og bidro blant annet til at OL i 2026 skal arrangeres i Milano-Cortina d’Ampezzo. Akkurat nå er det derimot lite som minner om OL-stemning i Nord-Italia.

– Det er krig her hjemme, sier Moioli til nyhetsbyrået AP. Bestemoren Camilla døde etter å ha fått koronaviruset, mens bestefaren Antonio ligger på intensiven.

– Byen er helt øde. De eneste lydene du hører, er kirkeklokker som ringer for de døde, og ambulanser. Kistene er stablet opp utenfor kirkegården, for det er ingen som kan begrave dem, sier Moioli.

 • LES OGSÅ: NRK-Pedersen følger Bergamos dødskamp: – Lytt til eksperter, dropp hytta og lær av Italias feil
I juli 2019 presenterte Michela Moioli og Sofia Goggia Milano-Cortina d’Ampezzo som kandidat til å arrangere OL i 2026.

88 døde fredag

På en vanlig søndag hadde mest sannsynlig innbyggerne sett deres kjære Atalanta spille bortekamp mot Udinese i Serie A på den lokale puben eller hjemme.

Laget ligger på fjerdeplass i serien, gikk videre til kvartfinalen i Champions League, og er én av de største overraskelsene i Fotball-Europa på lang, lang tid.

Fotballen er derimot satt på vent på grunn av unntakstilstanden i Italia. I regionen Lombardia, der Bergamo ligger, er situasjonen aller verst.

Fredag kveld ble det meldt om totalt 4032 døde i Italia. I Bergamo-provinsen, som rommer 1,2 millioner innbyggere, døde 88 mennesker fredag, ifølge lokalavisen L'Eco di Bergamo.

– Forhåpentlig begynner lyset i enden av tunnelen snart å vise seg, for hittil har vi ikke sett noe, sa borgermester Giorgio Gori på fredag.

Lokalavisen L'Eco di Bergamo med mange sider med dødsannonser.

– Det knuser hjertet mitt

Torsdag fraktet militære lastebiler 65 lik til naboregionen, ettersom det ikke er kapasitet nok til å kremere alle i Lombardia.

– Det er dette vi hører i hjemmene våre, skrev Goggia på Twitter på torsdag, med et bilde av de militære lastebilene radet opp i en lang rekke vedlagt.

Ifølge Moioli har alle familier minst én person som er smittet av koronaviruset.

– Sykehusene, spesielt i Bergamo-området, er i ferd med å falle sammen. Det knuser hjertet mitt at så mange eldre mennesker har det så vondt. Ensomheten og motløsheten de utsettes for, er ødeleggende, skrev Goggia.

Måtte flykte fra hjemmet sitt

Ifølge AP ble Moioli tvunget til å flykte hjemme sitt nære Bergamo i slutten av januar for ikke å havne i karantene, slik at hun kunne fullføre verdenscupen.

For en uke siden sikret hun sammenlagttittelen etter å ha vunnet det siste rennet i Veysonnaz i Sveits. I seiersintervjuet dediserte hun seieren til hjembyen. Få dager senere døde bestemoren Camilla.

– Begravelsen varte bare i fem minutter. Det var ikke engang tid til å samle hele familien. Nå ber vi for bestefar Antonio. Når alt dette er ferdig, vil det være enda bedre å være italienere. Folk vil bli bedre, mindre egoistiske, sier Moioli.

Les også

 1. Kunstgress i hagen og styrkerom på terrassen: Slik trener idrettsutøverne i koronatider

 2. Idrettsforbundet ber IOC om å ikke arrangere OL før koronapandemien er under kontroll

 3. Er du nervøs for å bli smitta når du går tur eller joggar? Her er forholdsreglane du må ta.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Bergamo
 3. Koronaviruset
 4. Atalanta
 5. Italia