La Liga klager inn Haaland-overgangen

Spansk toppfotball greide verken å hente Erling Braut Haaland eller Kylian Mbappé. Ligasjefen reagerer med å ville ha Manchester City og PSG etterforsket.

HIMMELBLÅ DRAKT: Erling Braut Haaland i Manchester City-drakten.

La Liga-president Javier Tebas bekreftet mandag at den spanske elitedivisjonen formelt har klaget på Haalands overgang til Manchester City.

Bakgrunnen for Tebas’ frustrasjon handler enkelt om at de store statseide klubbene leverer underskudd, har vært anklaget for triksing med regnskap og for å ikke følge fotballens regler for Financial Fair Play.

Hevder Haaland ba klubber om mer

Klubber som Manchester City, eid av den styrtrike sjeiken av Abu Dhabi, sikrer seg likevel store navn på det som angivelig er kontrakter som setter nye klubbrekorder.

I Haaland-tilfellet skal utkjøpsklausulen ha vært på 610 millioner kroner. Men Tebas antyder, sitert av 90min.com, at flere ting spilte inn i overgangen:

– Mino Raiola (Haalands avdøde agent) gjorde det veldig klart da det gjaldt honorar. De må ha gjort noe fordi Haaland ba klubber om mer enn bare de 600 millionene som har blitt betalt.

Skal hindre styrtrike eiere

Financial Fair Play har stått sentralt i tidligere anklager mot Manchester City. Dette er et regelsett som skal hindre europeiske storklubber å bruke mer penger enn de får inn på sponsoravtaler.

På den måten skal ikke styrtrike eiere kunne pumpe ubegrenset med penger inn i klubbkassen fra egen lomme.

– Står opp for europeisk fotball

En klage skal for øvrig snart leveres mot Paris Saint-Germain. Den franske klubben greide å overtale Mbappé til å forlenge kontrakten til 2025. Før det virket han å være på vei til Real Madrid.

– I Mbappé-saken står jeg ikke opp for Real Madrid, men for europeisk fotball. Denne uken vil vi klage inn PSG, slik vi gjorde med City i forrige uke, sa Tebas på et pressemøte i Valladolid.

KLAR TALE: Fra La Liga-president Javier Tebas, her avbildet for to år siden.

«Umulig investering»

Bakgrunnen for klagen mot den franske klubben skyldes betingelsene de skal ha gitt Mbappé for å bli værende i klubben.

Ifølge LaLiga er lønnen så skyhøy at det setter fotballens integritet på spill. De mener PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har «uakseptable lønnskostnader og store økonomiske tap forrige sesong».

LaLiga hevder også at avtalen blant annet er et brudd på reglene til Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Ingen støtte i Uefa

Tebas har i en årrekke vært i ordkrig med statsstøttede klubber. City og PSG har begge styrtrike eiere fra Midtøsten.

Samme dag som Mbappé skrev under en ny PSG-avtale, varslet Tebas at La Liga kom til å klage det inn til Uefa, franske rettsinstanser og EU.

Han kan ikke regne med å få hjelp fra Uefa-president Aleksander Ceferin. Nylig uttalte han seg slik om La Ligas kritikk:

– Jeg er overhodet ikke enig i det. Det er allerede for mange fornærmelser i fotballen, og jeg mener hver liga heller skal bry seg om sin egen situasjon. Det er ikke riktig av en liga å kritisere andre ligaer.

Haaland ble mandag offisielt presentert som Manchester City-spiller. Han ble kjøpt ut av Borussia Dortmund-kontrakten til et bestemt beløp i tråd med en klausul.