Sport

Carlsen tangerte historisk rekord. Derfor mener ekspert han ikke er tidenes beste.

Magnus Carlsen har ikke tapt på 110 langsjakkpartier. Nå diskuterer man hvem som er tidenes beste spiller av nordmannen og Garry Kasparov.

Magnus Carlsen har spilt nå 110 langsjakkpartier uten tap. RITZAU SCANPIX / REUTERS

 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

Dersom Magnus Carlsen unngikk tap mot Jeffery Xiong i Wijk aan Zee-turneringen, ville nordmannen tangere rekorden for flest langsjakkpartier uten tap.

Det klarte sjakkongen med glans. Nå har han ikke tapt på 110 partier – en rekke som stammer helt fra 31. juli 2018. Den historiske rekorden deler han med nederlandsk-russiske Sergej Tiviakov.

– Det å gå langt over 100 partier uten å tape, med mange turneringstriumfer langs den veien, er absolutt uhyre imponerende og overbevisende, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Etter 57 trekk endte mandagens parti i remis. Da hadde duoen spilt i godt over tre timer. I etterkant uttrykte Carlsen misnøye med at han ikke vant partiet, og han røpte til TV 2 at han ser annerledes på sin egen rekord.

– Jeg teller egentlig på to forskjellige rekker. Jeg spilte et par partier i den norske serien. Rekken min uten tap er 110 partier, men mot elitemotstand er den 108, sa han til kanalen.

 • LEST DENNE? Carlsen går for historisk rekord. Han nevner tre faktorer som hever ham over rivalene.

Torstein Bae mener fortsatt Garry Kasparov er tidenes beste sjakkspiller. Cornelius Poppe / NTB scanpix

– En fenomenal kuriositet

Bae er ikke i tvil om at det er en ekstraordinær prestasjon å gå så lenge uten tap. Eksperten blir derimot mer imponert av titler og turneringsseiere.

– Det er skjønnsmessig, men egentlig har man ikke noen tradisjon for å måle antall partier uten tap. På en måte blir det mer en fenomenal kuriositet, uten at det gjør at han blir tidenes mester, sier eksperten.

Carlsen har befestet sin posisjon som verdens beste sjakkspiller ytterligere det siste året. I 2010 var han for første gang på toppen av verdensrankingen, men vant sin første VM-tittel først tre år senere. Bae velger fortsatt å holde Garry Kasparov foran nordmannen i diskusjonen «tidenes beste».

– Kasparov var nummer én i verden gjennom 20 år. Magnus har vært den ubestridte kongen i «bare» syv år. Hvis Magnus nå skulle vinne VM i november for femte gang, tror jeg det for mange vil være et mer åpent spørsmål, forteller han.

Sjakkeksperten minner likevel om at mye har forandret seg i sjakken siden Kasparov regjerte på 80-, 90- og 2000-tallet.

– Det er et helt annet opplegg nå. Det er mye tettere kamper. Hvis man derfor ser på antall VM-kamper de forskjellige har vunnet, er Magnus helt der oppe med Kasparov, forteller han.

Garry Kasparov var verdens beste sjakkspiller i 20 år. Kelly, Ryan / NTB scanpix

Carlsen: – Betyr ikke så mye

29-åringen fra Lommedalen er også enig i Baes vurdering. Carlsen holder Kasparov foran seg selv av samme grunn som eksperten.

– Kasparov hadde 20 uavbrutte år som nummer én i verden. Og jeg vil si at det i få av de årene var noen tvil om at han var den beste spilleren i verden. Han må anses for å ha vært den beste gjennom historien, sa Carlsen nylig i et intervju med The Guardian.

I samme intervju prøvde han å sette ord hva han tenkte om å kunne slå verdensrekorden på antall kamper uten tap. Han deler rekorden med Tiviakov, men der stopper likhetene.

– Det å sammenligne min rekke med kamper uten tap med Tiviakovs er som å sammenligne epler med appelsiner. Og det er litt som å være nummer én i Fantasy Premier League. Det betyr ikke så mye, men det er fortsatt en fin historie, sier Carlsen, som sikter til da han utrolig nok klarte å være nummer én i verden i fotballspillet Fantasy Premier League i midten av desember.

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Carlsen på vei mot historisk rekord, men mener en annen er tidenes største

 2. SJAKK

  Slår tilbake etter sjakklegendens påstander: – Ikke særlig populær i Russland

 3. SJAKK

  Carlsen er verdens fjerde beste i megapopulært fotballspill: – Fullstendig spinnvilt

 4. FOTBALL

  Sjakk-Carlsen er best i verden av over sju millioner i Fantasy-spill

 5. SJAKK

  Magnus Carlsen satte verdensrekord

 6. SJAKK

  Solskjær kan hjelpe Magnus Carlsen til utrolig bragd