Sport

- Helt på grensen for Kristoff

Målsettingene er oppjustert, men årets VM er likevel det mesterskapet Alexander Kristoff prioriterer minst de neste fire årene, sier Alexander Kristoffs trener.

Fra venstre: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug skal forsvare Norges ære.

Sjelden har et laguttak vært enklere. I og med at Thor Hushovd ikke var aktuell, ble det ingen lang diskusjon mellom landslagssjef Stig Kristiansen og sportssjef Hans Falk om de tre VM-plassene for proffer.

I Ponferrada søndag 28. september sykler Alexander Kristoff, Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen. Og i den grad man skal snakke om en kaptein tre uker før, var nok heller ikke det noe diskusjonsemne. Alexander Kristoff er den soleklare sjefen, og de to andre skal i utgangspunktet spille hjelperoller.

— Kristoff er vår førstemann. Men dersom kortene spilles i de to andres favør underveis, skal de få lov til å ta den sjansen. Men de får den ikke fra start, sa landslagssjef Stig Kristiansen da han presenterte det opplagte laget mandag.

Hvis Valverde går når det er fem runder igjen, da går ikke Kristoff etter. Da går enten Edvald eller Lars Petter etter. Og holder det inn, så har de selvsagt fått en gylden sjanse, sier Kristiansen for å sette ord på den taktikken.

— Spanjolene kjørte sitt eget mesterskap der, og da kom det små grupper inn. Når det gjelder Kristoff er det er på hengende håret at antall høydemeter ligger for ham. Men VM er ofte et ventespill, og om det blir tilfelle også her, vil det være en fordel for oss, sier Kristiansen om løypa som er 255 km lang og offisielt inneholder 4300 høydemeter.

— Thor Hushovd ville ikke fått plass på gamle meritter selv om han hadde vært frisk. Vi vurderte også Vegard Stake Laengen og Vegard Breen, spesielt siden vi var litt usikre på skadeforløpet til Edvald Boasson Hagen, sa Kristiansen.

Hvorvidt løypa i Spania passer Alexander Kristoff strides de lærde om. Dette sier trener og stefar Stein Ørn om Kristoffs VM-sjanser:

— Dette er det VM de neste fire årene vi prioriterer minst. Det skyldes først og fremst antall høydemeter. Men hvis utviklingen er gunstig for Alex kan det likevel bli et bra mesterskap.

Nytt opplegg

Kristoff, som sist helg var mest opptatt med sitt eget utdrikningslag, befinner seg nå på vei Canada der det er to ritt mot slutten av uken.

— Vi tester et opplegg som er annerledes enn det vi vanligvis ville kjørt inn mot et slikt mesterskap. Vanligvis legger man inn større belastningsmengde inn mot mesterskapet. Nå har vi lagt inn ritt i Canada, og det krever en restitusjonstid etter at man kommer tilbake til Europa. Det gjør at treningsvolumet blir lavere enn det vi normalt ville hatt. Alexander har tidligere reagert negativt på tidssoneskift, men det betyr jo ikke at han gjør det nå. Jeg tror hans evne til å tilpasse seg til dette er mye, mye bedre nå. Og egentlig vil jeg tro at det er en viss mulighet at det vil gå bra.

-Og hva er bra?

— Jeg vil ikke snakke i resultater, Det er at han klarer å løse de oppgavene underveis som kommer, at han blir sittende i frontgruppen og at han takler stigningene. Hvis han er der mot slutten og gruppen ikke er for liten, vil hans sjanse øke dramatisk. Desto mindre gruppe det blir mot slutten, desto lavere vil hans sjanse bli.

Vil levere

— Alexander vil aldri stille til start i et mesterskap uten å prøve å levere. Men neste år, VM i Richmond, er et mesterskap han definitivt vil levere i. Der har han en strategisk plan for løpet. Det gjelder også for så vidt for Qatar for året etterpå. Og forhåpentlig for VM i Bergen som kommer i 2017. I VM i Bergen vil det bli en del høydemetere der også, men da har han kommet i en fase der han er moden for det, sier Ørn.

Spanjolene har lagt opp til et mesterskap for sine egne ryttere. Med navn som Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez og Alberto Contador som sine beste kort, vil det naturlige være at det blir et hardt kjør underveis. Det er det verste som kan skje for Kristoff.

Også andre nasjoner som Italia (kjører for Tour de France-vinner Vincenzo Nibali), Australia og flere til vil være interessert i stor fart.

— Men Frankrike kommer med Nacer Bouhanni og Tyskland med John Degenkolb som sine menn, og det er ryttertyper mer som Kristoff, sier TV2-ekspert Mats Kaggestad.

Landslagssjef Stig Kristiansen forteller at løypa sannsynligvis kommer til å skille:

— Det er to bakker i hver runde. Den første er drøyt fem kilometer og som å kjøre opp Sollihøgda, den andre er tre og er i stigning som å kjøre fra Besserud til Holmenkollen. Det er en klassisk mesterskapsløype, sier landslagssjefen.

Fakta

Alexander Kristoff

Født: 5. juli 1987

Kommer fra Oslo/Stavanger

Bor: Stavanger

Lag: Katjusja

Beste res 2014: 1. plass Milano – San Remo, to etappeseire Tour de France, 1. plass Vattenfall Cyclassics – Hamburg, 1. plass Rund um den Finanzplatz Eschborn – Frankfurt, sammenlagtseier og tre etappeseire Tour de Fjords, to etappeseire Tour of Norway, to etappeseire Arctic Race of Norway, 1. plass, 2. etappe Tour of Oman, 5. plass Flandern Rundt

Lars Petter Nordhaug

Født: 15. mai 1984

Kommer fra: Nøtterøy

Bor: Oslo

Lag: Belkin (Sky fra 2015)

Beste res. 2014: 1. plass 1. etappe Arctic Race of Norway, nr. 3 sammenlagt Arctic Race of Norway, 3. Plass 4. etappe Tour of Norway, nr. 4. 4. etappe Critérium du Dauphiné

Edvald Boasson Hagen

Født 17. mai 1987

Kommer fra: Rudsbygd

Bor: Oslo

Lag: Sky (MTN-Qhubeka fra 2015)

Beste res. 2014: Nr. 3. Omloop het Niuewsblad, nr. 6, 3. etappe Giro d’Italia, nr. 2, Trofeo Serra de Tramuntana

Disse skal sykle landeveisrittet i VM for Norge:

Senior:

Alexander Kristoff, Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen.

Menn junior:

Blikra, Foss, Skjolden, Hoe Skog, Sleen, Wærsted.

U23:

Sven Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping, Sindre Lunke, Sondre Holst Enger, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard.

Disse skal kjøre tempo for Norge:

Menn junior:

Erlend Blikra, Stavanger SK

Tobias Foss, Lillehammer CK

U23:

Andreas Vangstad, Kristiansand CK/Team Sparebanken Sør

Menn elite:

Reidar Borgersen, Modum CK/Team Joker

Vegard Breen, Eidsvoll SK/Lotto Belisol