Sport

Tysse og Vukicevic tatt ut til OL

<p>Siste uttak før London-lekene.</p>

LILLEHAMMER 20090731: Erik Tysse løp inn til seier for menn i Kappgang under NM i Friidrett på Lillehammer som avholdes denne helgen. Over 300 deltagere er samlet i den tidligere OL-byen for å delta på stevnet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • 100% Sport
HELSINGFORS, FINLAND 20120627.EM i friidrett 2012 i Helsingfors, Finland.Christina Vukicevic på pressekonferansen onsdag ettermiddag.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dopingdømte Erik Tysse fikk som ventet OL-billett mandag. Toppidrettssjef Jarle Aambø sier kappgjengeren er vurdert på likt grunnlag som de andre utøverne.

Olympiatoppen kom mandag med sitt siste uttak til London-OL. Sju nye utøvere er klare for lekene, blant dem Erik Tysse. Kappgjengeren avla positiv dopingprøve i 2010. Han testet positivt på Cera, som er tredje generasjons bloddoping.

31-åringen var søndag tilbake i konkurranse etter sin to år lange utestengelse. Han var 39 sekunder under det norske OL-kravet da han gikk på 1.21.06 på 20-kilometeren i Os.

– Vi har vurdert ham på samme måte som vi har gjort med de andre utøverne. Vi har diskutert og sett for oss det scenariet som ble, men vi landet på at vi ønsker å følge de internasjonale reglene som både Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har. Å gå bort ifra det og lage egne regler for Norge og våre utøvere ville ikke vært riktig, sier Aambø til NTB.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har tidligere nektet utøvere som har vært utestengt for dopingmisbruk, å delta i OL, men forbudet ble opphevet av Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i fjor høst.

Erik Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld etter at det ble kjent at han avla positiv dopingprøve under et stevne i Italia 1. mai 2010. Han anket utestengelsen til CAS, men dommen ble stående. Utestengelsen gikk ut lørdag, og Tysse fikk dermed muligheten til å kvalifisere seg én dag før det siste OL-uttaket ble foretatt.

Vukicevic OL-klar

Fire andre friidrettsutøvere ble også OL-klare mandag. Christina Vukicevic har hatt en tung sesong og klarte blant annet ikke å kvalifisere seg til finalen i EM, men hekkløperen var likevel blant utøverne som ble tatt ut. I tillegg fikk Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000 m), Ida Marcussen (sjukamp) og Eivind Henriksen (slegge) plass i den norske troppen.

– Christina har vært over A-kravet tidligere og har vist i flere sammenhenger at hun har et godt internasjonalt nivå. Hun har hatt en trøblete sesong så langt, men er likevel godt innenfor kriteriene vi har. Vi har hatt en god og nær dialog med forbund, trener og utøver, og vi har sett på hvilke mulighetene hun har til å løfte seg de neste ukene, forteller Aambø.

I seiling er to nye utøvere, Marthe Enger Eide (laser radial) og Sebastian Wang-Hansen (brett), klare for OL. Stabæk-spilleren Karoline Næss ble tatt ut som reserve i håndballtroppen.

Oppkjøring i Oslo

OL i London arrangeres fra 27. juli til 12. august. Mange av de norske utøverne skal gjøre de siste forberedelsene på Olympiatoppen i Oslo.

– Det er første dag med «precamp» i dag. Vi er litt spente, men vi har tro på det. Vi får tilgang på flere fagfolk, og vi tror det kan forsterke miljøet og troppsfølelsen, sier Aambø.

Olympiatoppen har tidligere tatt ut 16 utøvere til Paralympics. Siste uttak skjer 16. juli. Paralympics arrangeres fra 29. august til 9. september.

Følgende utøvere ble tatt ut mandag:

Friidrett:

 • Christina Vukicevic, IL Ski
 • Karoline Bjerkeli Grøvdal, SK Vidar
 • Ida Marcussen, IK Våg
 • Eivind Henriksen, IK Tjalve
 • Erik Tysse, IL Norna— Salhus

Seiling:

 • Marthe Enger Eide, Bærum Seilforening
 • Sebastian Wang-Hansen, KNS

Reserve håndball:

 • Karoline Næss, Stabæk Håndball

(©NTB)

Les også

 1. - Jeg skal komme i superform

Les mer om

 1. OL