Sport

Nordenstam har fått Beijing-følelsen

<p>Sara Nordenstam, selveste bronse-Sara fra siste OL, har fått en magefølelse hun liker.</p>

Tøyenbadet. NM i svømming. Langbane. Sara Nordenstam vinner 200 meter ind. medley,FOTO: METTE BUGGE
  • Mette Bugge
    Journalist
Tøyenbadet. NM i svømming. Langbane. Gull på50 meter rygg.FOTO: METTE BUGGE

Tøyenbadet (aftenposten.no):

Brystsvømmeren kjenner igjen noe av det samme hun opplevde foran lekene i Kina for fire år siden, og da vet vi hvordan de gikk. Eller som landslagssjef Petter Løvberg sier under det pågående NM på langbane i Tøyenbadet:

— Hun reiste til OL i Beijing som lærejente og kom ut som medaljevinner. Hun leverte en av de mest overraskende medaljer i norsk idrett. Nå har hun et helt annet press på seg, men samtidig har Sara igjen tatt nødvendig grep, legger sjefen til.

Grundig til verks

Ikke bare i NM, men de siste månedene, har Løvberg sett en utøver som går grundig til verks. Nordenstam har trykket på de rette knappene, ikke vært nonsjalant med noe. Derfor ble hun europamester i Nederland i mai, og derfor er hun en medaljekandidat i London.

Foran den avsluttende dagen i NM tirsdag, har hun fem individuelle medaljer, av dem tre gull: 200 butterfly, 400 og 200 medley. Hun har sølv fra bryst, der Henriette Stiberg var litt raskere, og bronse fra 50 bryst. Gull og sølv i stafett er det også blitt.

— Jeg er tung i kroppen, men lett til sinns. Jeg føler at det går fort selv om jeg ikke har toppet, forklarer Oslo-jenta som trolig tar kongepokal på 200 meter bryst tirsdag. Det er hennes beste OL-øvelse. I London skal hun også delta på 400 meter medley, men det er bare for å komme i gang.

Solli har fått mer hjelp

Nordenstam er fornøyd med at hun er teknisk stabil. Hun får ut bevegelsene i vannet på en god måte.

— Det blir spennende å se hva jeg kan klare på 200 bryst, legger hun til.

Mens OL-deltager Ingvild Snildal har valgt å stå over NM på grunn av en skade i skulderen, er Norges eneste mannlige svømmer i OL på rett kurs. Lavrans Solli synes det er veldig moro å svømme om dagen, og det skyldes at han har foretatt mange grep for å få fremgang. Han har økt antall treningsdoser, og som han sier:

— Fått mye mer hjelp av Olympiatoppen.

I NM har han foreløpig individuelle gull på 100 og 50 meter rygg, og tirsdag skal han i aksjon på OL-øvelsen 200 meter rygg.

Trolig er det likevel ringreven Aleksander Hetland som tar kongepokalen for sin tid på 50 meter bryst, men Solli kan overraske. Han er forøvrig bare 20 år.

Kvale i hundre

I et NM er det bestandig noen som skal gi seg. Gard Kvale var glad for å få med NM-gull nummer 100 på søndag, men som landslagssjef Petter Løvberg sier:

- Jeg skulle heller ha byttet ut 100 gull med én finaleplass i et mesterskap. Kvale har bestandig vært så nær, uten å komme helt frem.

Eirik Ravnan, som studerer i USA, velger å gå over til triathlon, og satse like mye der. Hamar-gutten tok NM-gull på 400 meter medley og var fornøyd med det.

— Nå skal jeg legge inn like mange timer for å bli en godt triatlet, forklarer 23-åringen.

Monica Johannessen benyttet sjansen til å ta sitt første NM-gull på 100 meter butterfly.

— Jeg måtte jo gripe sjansen når Ingvild og Cecilie er borte, sier utøveren fra Bergens Svømme Club. Hun refererer til tvillingsøster Cecilie, som satset mot OL, men ble overtrent på veien. Hun valgte å trene i Danmark.

Sarah Louise Rung er det største gullhåpet Norge har, da i Paralympics. Hun satte en verdensrekord i NM-bassenget, på 50 meter bryst. Rung er stjerne i Madla SK, som trolig blir beste klubb totalt i NM.

Mange talenter

Petter Løvberg følger de beste nøye, men også svømmerne som kommer bak. Han vet at det finnes mange talenter.

-17 svømmere i alderen 14-16 år er nettopp kommet tilbake fra ungdoms-nordisk i Danmark. De tok 27 medaljer, 11 gull, 9 sølv og 7 bronse. For to år siden var tallet seks, og bare ett gull. Nå gjelder det bare å få dem til å satse videre, legger han til.

  • NM avsluttes tirsdag. Allerede torsdag drar de tre OL-svømmeren til Kroatia på treningsleir. 25. juli ankommer de London.

Les mer om

  1. Svømming