Sport

TVNorge har laget god TV fra OL. Men folkefesten fikser de ikke

Anmeldelse: OL-debutant TVNorge leverer solide TV-sendinger fra øvelsene i Pyeongchang, skriver Sarah Sørheim.

Jon Almaas og Anne Rimmen leder TVNorges kveldssendinger fra OL.
  • Sarah Sørheim
    Kulturredaktør i Aftenposten

Det er ingen lett oppgave OL-vert TVNorge har tatt på seg. Om kommentarfeltet på kanalens Facebookside er representativt, kan vi slå fast følgende: Folket er ikke happy. De vil ha flere medaljeseremonier. De liker ikke humorinnslagene. Det tar vinter-OL meget alvorlig. De er ikke glade for reklameavbrudd midt i en øvelse. Og de savner NRK.

De to siste er det lett å være enig i. Sport på TV er best uten reklameavbrudd. Og NRK har en uslåelig erfaring i å skape den rette folkefest-stemningen under store mesterskap. Men likevel: TVNorge har så langt levert til godkjent og vel så det.

Kjetil André Aamodt er alpinekspert for TVNorge.

Når likevel ikke helt opp til de beste

Enkelte av oss har aldri kommet over tapet av kommentator-legendene Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike. Noe av savnet skyldes kanskje ren nostalgi, men likevel: Det er ingen kommentatorer som siden har kunnet måle seg med NRKs gamle radarpar.

Aller tydeligst er dette på øvelser med intervallstart, selve den store styrketesten for en kommentator. Herwig Carlsen var berømt for klokken sin, som han startet og stoppet på alle relevante utøvere hele løpet igjennom. Det gjorde at han alltid visste hvordan de ulike løperne utviklet seg gjennom rennet, og unngikk å gjøre seg avhengig av TV-bildene.

TVNorge på jobb under herrenes 15-kilometer i langrenn fredag.

Har fått med seg gode eksperter

Uten denne oversikten går prestasjoner fort under radaren, og kommentatorene klarer ikke å formidle spenningen i løpet. Også TVNorges kommentatorer på skiskyting og langrenn har slitt med dette. En for denne anmelder fryktet konsekvens av dette, er at vi ender opp med at alle øvelser blir fellesstarter. Der vi alle kan se hvem som leder til enhver tid. Et skrekkscenario for de av oss som mener lange løp med intervallstart er selve langrennssportens sjel.

Heldigvis har TVNorge fått med seg veteraner som langrennsekspert Åge Skinstad, som bidrar til å holde god oversikt. Både han og de mange eks-utøvere som er hentet inn bidrar med sine kunnskaper og begeistring til å løfte sendingene, og generelt virker kanalen å ha funnet frem til en god kombinasjon av folk fra egne rekker og innhentet kompetanse.

Så langt i mesterskapet har sendingene fra øvelsene ikke stått noe tilbake fra det vi ellers er vant til fra NRK (post Carlsen og Rike) og etter hvert også TV 2.

  • Les vår kommentator Robert Veiåker Johansen om Martin Johnsrud Sundbys personlige OL-drama: «Sundby er smart nok til å innse at det kan hende at han aldri vinner i et mesterskap»
Jon Almaas og Anne Rimmen leder OL-kveld på TVNorge

Feil tone i studio

Verre er det med sendingene fra Oslo. Storsatsingen OL-kveld, med de to stjernene Anne Rimmen og Jon Almaas i studio, har ikke funnet formen. Programlederne er utvilsomt proffe, men produksjonen bommer på tonen. Selv om undertegnede er et sant barn av ironigenerasjonen, og ellers ler godt av Espen Eckbo, er det ikke distanse og ironisk humor jeg vil ha under store mesterskap som dette. Jeg vil ha stemning, gullsnørr og -tårer, folkefest på Rognan og rørte, norske utøvere som forteller om sitt livs løp.

Det funker rett og slett ikke med mer eller mindre tilfeldige kjendiser i kunstig småprat, slik OL-kveld har vært preget av til nå. Og selv om TVNorge har en uvanlig stor og god gruppe humorister om bord, blir det faktisk for mye av det gode, med altfor mange tøyse-innslag. Og altfor lite ren og skjær OL-entusiasme.

Det siste får vi heldigvis fra løypene i Sør Korea. For så lenge Norge tar gull, skal det godt gjøres å ikke klare å skape god TV av det. Og til alle som kjefter på Facebook: Reklamepausen får vi bare tåle, den har kommet for å bli.

Les mer om

  1. OL
  2. TVNorge
  3. NRK