Sport

OLs førstedame ber om råd fra norsk superduo

Før hun starter jakten på et nytt OL-gull, spør superstjernen Lindsey Vonn (33) sine norske venner om hjelp.

Lindsey Vonn hadde med seg hunden Lucy da hun møtte verdenspressen i Pyeongchang.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: – Jeg har vært ekstremt ensom. Men nå har jeg Lucy!

Det er mange stjerner i OL.

Amerikanske Lindsey Vonn er en av de største.

33-åringen fra Minnesota er tidenes mestvinnende kvinnelige alpinist. 81 verdenscupseire og fire sammenlagtseire i samme cup. Hun har OL- og VM-gull. Vonns meritter er mildt sagt imponerende. I Pyeongchang kjører hun for gull i utfor, super-G og kombinasjonen.

I tillegg til å kjøre raskest ned stupbratte utforløyper, er Vonn også dristig når hun ikke har skiene på.

Noen dager etter at alpinsportens førstedame annonserte på Twitter at hun er singel, inviterte hun verdenspressen til show her i Pyeongchang.

Det var et fyrverkeri i 25 minutter. Frittalende Lindsey Vonn ga absolutt alt fra podiet. Det var gråt og det var latter. Ingenting midt mellom. Hun snakket om bikkja Lucy. Om dødsfallet til farfaren. Og vennskapet med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

– Ekstremt ensomt å leve alene

Vi kan starte med Lucy, en lydig selskapshund av rase Cavalier king charles spaniel, som Vonn brukte 24 timer på å frakte til OL-byen. Aftenposten satt selv noen rader bak Lindsey Vonn og Lucy på flyturen fra München til Seoul. Vi registrerte ikke så mye som et bjeff i løpet av de drøye 10 timene i samme fly.

– Jeg fikk henne for halvannet år siden. Det var ekstremt ensomt å leve alene. Spesielt etter skilsmissen har jeg hatt mye fritid om kveldene. Det har vært veldig vanskelig for meg, men etter at jeg fikk Lucy har det vært bedre. Jeg grudde meg til den lange turen. Men hun har hele tiden vært med meg. Jeg ville også at hun skulle være med på de viktigste rennene mine. Hun er er der borte, gliste Vonn fra podiet og vinket bort til Lucy som var plassert ved enden av scenen, godt passet på av en amerikansk leder.

Les også

Alpinstjernen kritiserte Trump. Nå får hun meldinger fra folk som håper hun brekker nakken.

Lindsey Vonn jublet for OL-gull i utfor i 2010. Nå jakter hun mer gull i Pyeongchang.

Vil vinne OL-gull for avdød farfar

Vonn trives med kameraer og mikrofoner rettet mot seg. Hun snakker åpent om alt. Da hennes avdøde farfar Don Kildow ble tema, rant tårene. Vonn måtte ta en «timeout» på 15 sekunder før hun fortsatte.

Farfaren var amerikansk soldat under Korea-krigen på starten av 1950-tallet.

Vonns ønske var at han skulle få oppleve henne ta OL-gull i nettopp Sør-Korea. Men han døde i en alder av 88 år i november.

– Jeg vil vinne OL-gullet for ham. Jeg savner ham så mye. Han var en så stor del av livet mitt, derfor ønsket jeg at han skulle få oppleve dette, hikstet 33-åringen.

Men da en amerikansk journalist sekunder senere spurte om hun fikk noen utfor-tips av Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, som også kjærer på skimerket Head, begynte hun plutselig å legge ut om datingtips.

I OL kjører kvinner og menn i samme utfortrasé for første gang. Så ja, Vonn var enig i at det var nyttig å snakke med Svindal og Jansrud.

– Jeg kommer til å høre med dem om perspektiver på linje, hvordan snøforholdene er og hva de opplever som kritisk på vei ned. Ofte har menn andre perspektiver enn kvinner. Jeg trener mye med dem om sommeren og når vi er på samling i Chile. Jeg spør dem mye om råd. De er mine «livscoacher».

Vonn fortalte at hun hadde tippoldemor fra Laudal i Vest-Agder og at hun følte seg «litt norsk». Da en reporter fra NRK spurte hva hun mente med «livscoacher», smalt det fra Vonn:

– Jeg spør dem om menn og hva jeg skal gjøre. Kanskje de kan hjelpe meg med å finne ny kjæreste, sa Vonn, før hun ilet til med å tilføye:

– Jeg tuller! Eller kanskje ikke ...

Les også

Her fortviler stjernen etter lagvenninnens stygge fall

Skader har ødelagt

Hun er den mestvinnende kvinnelige alpinisten. Men Vonn har ikke fått full uttelling i mesterskap. Hun har ett OL-gull og to VM-gull.

Men det kunne vært mer hadde det ikke vært for langvarige og karrieretruende skader, som blant annet gjorde at 33-åringen ikke kunne delta i Sotsji for fire år siden.

– I alpint er det eksempler på utøvere som har vunnet OL-gull, men ikke vunnet et verdenscuprenn. Det er fordi de aller beste har så mye press på seg.

Etter fire verdenscupseire i januar har Vonn igjen presset på seg. Men det lever hun tilsynelatende fint med,

Nå skal OL-karrieren avsluttes. Vonn varsler at hun skal nyte hvert eneste øyeblikk. Og vinne OL-gull for farfar.

Les mer om

  1. OL
  2. Kjetil Jansrud
  3. Aksel Lund Svindal
  4. Alpint