Sport

«Et nederlag vi nordmenn lever godt med»

Kommentar: Ingen er uslåelig. Selv ikke verdens beste håndballjenter er det – på en dårlig dag.

Camilla Herrem og Nora Mørk hadde ikke sette for seg dette utfallet av VM-finalen. Når det får skuffelsen på avstand vil den bare motivere dem til å komme sterkere tilbake.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

Vi ventet bare på å kunne kåre dette laget til tidenes beste norske årgang. Mye av det disse jentene hadde prestert på vei til finalen, var på drømmenivå. Bortsett fra Sverige-kampen bød jentene oss på utklassing etter utklassing.

Egentlig er vi nordmenn veldig bortskjemte med målvaktspillet. Vi har hatt de beste keeperne i flere tiår. I VM-finalen var de franske klart best. De norske målvaktene redder alltid over 40 prosent av skuddene. I finalen lå de og vippet rundt 20. Da blir det vanskelig å vinne.

Frankrike hadde gjort sine forberedelser til det perfekte. Hun som ble kåret til VMs mest verdifulle spiller, Stine Bredal Oftedal, ble nøytralisert og stoppet på én scoring og fem strake skuddbom.

Les også

Norges kaptein tok til tårene - føler skyld etter finaletapet

VMs toppscorer Nora Mørk satt syv baller i nettet, men brente straffer, bommet uvanlig mye og hadde høy feilprosent. Kort oppsummert klarte ikke våre tre på allstar-laget å få ut sitt beste.

Det mest påfallende med kampen var at Norge hadde bare én avslutning fra kant. Norge ble litt statiske i angrepsspillet og kunne med fordel variert med å involvere kantene mer. Til sammenligning tryllet Frankrike frem noen magiske og avgjørende scoringer fra kant.

Vi kan like godt innrømme at denne gang vant Frankrikes Olivier Krumbholz over Thorir Hergeirsson. Han fikk det svakeste laget til å glitre. Hergeirsson fikk ikke det beste ut av sine jenter.

Les også

Herrem har et ønske for å komme seg raskt over finaletapet

Når det er sagt, skal jeg vokte meg vel for å utrope islendingen til synder. Den jobben Hergeirson har gjort med det norske landslaget er bare helt eventyrlig. Da man trodde at det optimale nivået var nådd, klarte han å løfte det enda et hakk. Alle må få lov til å ha en dårlig dag, til og med den (nesten) ufeilbarlige treneren for håndballjentene.

Strengt tatt spilte Norge en svak kamp sett i forhold til sin egen standard og likevel sto finalen og vippet helt inn i siste minutt. Det sier det meste.

Tap ble til tårer og Norges statsminister og kulturminister ble observert med lang maske i bakgrunnen på tv-bildene. Det var nok ikke dette de hadde tatt fri i julestria for å oppleve. I nederlagets stund kan det vært viktig å huske at håndballjentene har gitt nasjonen mange herlige opplevelser i adventstiden. De har sikret seg en plass i nordmenns hjerter og topper seerstatistikkene.

Les også

Håndballjentene skal reise til Karibia sammen med finalemotstanderen: – Jeg håper vi kan være venner etterpå

Hvis det er en nasjon som har råd til å tape en VM-finale i håndball, så er det Norge. For kvinnehåndballens omdømme var dette bare sunt. Hadde Norge vunnet med ti mål, kunne det fort vanket noen ekle spydigheter om nivået.

Norsk idrett har startet vintersesongen bedre enn noensinne. La den påstanden stå som min subjektive opplevelse uten å ha regnet og sammenlignet. Forleden helg hadde Norge 11 seirer og 29 pallplasseringer i verdenscupen. Og det skjer i en OL-sesong da konkurransen er skarpest!

Denne vinteren vinner vi ikke bare der vi alltid pleier å vinne, men vi vinner nesten over alt. I tillegg til langrenn, er Norge på toppen igjen i kombinert, i hopp - til og med i kvinnehopp, våre alpinister fortsetter å gi oss magiske opplevelser og skiskytterne har reist kjerringa etter noen tunge sesonger og nye stjerner er på vei opp i skøyter. Slik kunne jeg holdt oppramsingen gående.

Noen ganger kan det være like greit at nasjonalfølelsen dempes noen hakk. Nasjonens moralske standard og etiske sunnhet kan like gjerne måles i evnen til å takle nederlag, som i evnen til å gjennomføre ekstatiske feiringer av egen fortreffelighet.

Nå skal vi hylle Frankrike som tok innersvingen på oss i kvinnehåndball og i skiskyting på samme dag. Det er dem vel unt!

Les mer om

  1. Håndball
  2. Norge
  3. Nora Mørk
  4. Stine Bredal Oftedal
  5. Kjetil Kroksæter