Sport

Treneren: - Nå tror jeg definitivt at Edvald er tilbake

Han samler ikke på femteplasser, men nå føler Edvald Boasson Hagen at han er tilbake på et høyt nivå.

FRUSTRERT: Edvald Boasson Hagen var klar over at Tony Martin kom til å angripe, men nodrmannen var ikke i posisjon til å følge. Dermed endte det med en hederlig femteplass.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

CAMBRAI (Aftenposten): Mange hadde mer eller mindre avskrevet Boasson Hagen for bare et par måneder siden.

— Jeg føler at jeg er tilbake nå, slo han selv fast.

— Det tror jeg definitivt at han er, sa trener Fredrik Mohn.

Han hadde fått se en mer bestemt Boasson Hagen enn på lenge. Man fikk forsmaken under NM, men NM er ikke Tour de France. Under hele den 223,5 kilometer lange etappen tirsdag var det en fornøyelse å se trøyen med det norske flagget ligge blant de aller fremste i feltet.

— Han posisjonerte seg veldig bra. Dette var en løype han var forberedt på. Du kan se på Edvald når han har bestemt seg. Det hadde han i dag (tirsdag), understreket treneren.

Edvald Boasson Hagen

Litt innestengt— Jeg visste jo også at Tony Martin ville prøve seg mot slutten, men da han gikk satt jeg litt innestengt. Dessuten stolte jeg på at Giant, som hadde tre ryttere der skulle tette luken for John Degenkolb. Men Martin var tydeligvis for sterk, sa Boasson Hagen.

Det var flere med vinnerambisjoner på etappen som hadde lagkamerater rundt seg i finalen, men det virket som om mange av dem syntes det var helt greit at tyske Martin både fikk etappeseieren og den gule trøyen han har drømt så lenge om.

— Det vil jeg ikke spekulere i, var alt Boasson Hagen ville si om andres innsats.

At han ikke fikk noe særlig hjelp fra lagkameratene mot slutten var ikke spesielt uventet. Laget rundt ham virker ikke fryktinngydende.

— De har en vei å gå, men de blir bedre og bedre. Det samme kan sies om Edvalds avslutning. Timingen blir bedre og bedre jo mer du jobber med det, sa Fredrik Mohn.

Ser fremover

Bergenseren skal ha sin store del av æren for at Boasson Hagen igjen er i vinden. Nå ser både Mohn og sykkelrytteren fremover i Tour'en.

— Det kommer noen halvharde etappe mellom fjellene i de to siste ukene. Da ser jeg for meg at han kan klare å komme avgårde alene. Han har klart det før, sa treneren før han la til:

— Nå gjelder det bare å jobbe med det siste lille som skiller ham fra toppen!

Landslagstrener Stig Kristiansen gleder seg stort over at Boasson Hagen igjen viser muskler.

— Det var kjempegøy å se ham ligge foran der hele dagen. Vi begynner å kjenne ham igjen nå. Den siste tiden i Sky forsvant noe av spisskompetansen hans, eksplosiviteten ble borte. Han var ikke den som det ble kjørt for, og da hender det man blir litt hjelperytter i topplokket også. Nå skal vi ikke svartmale den siste tiden hans der, for han var jo veldig nær i noen store løp, dog uten å gå helt til topps, sa landslagssjefen.

— Vi liker selvsagt å se ham vinne, men han er en svært lojal mann. Han fikk masse penger i Sky for å være en hjelper, og da gjør han den jobben. Jeg tror ikke Edvald ser på tiden i Sky som mislykket, selv om han ikke vant noe mot slutten, sier Gino van Oudenhove, som kjenner rudsbygdingen veldig godt og var sjefen hans på Team Maxbo Bianchi før rytteren tok steget ut i proffenes rekker.

Wiggins-skryt

— Edvald er veldig respektert innad i feltet. Det er bare å lese biografien til Sir Bradley Wiggins (vant Tour de France 2012 journ. anm.). Der nevnes jo Edvald flere ganger og hylles for måten han fant seg i og gjorde hjelperollen på, legger Van Oudenhove til.

Tirsdag fikk også nordmannen skryt på den sørafrikanske TV-kanalen SuperSport for å ha tatt et afrikanske lags beste plassering i Tour de France noensinne.

For Alexander Kristoff fortsetter uhellene. En punktering ødela hans håp om seier på en etappe han på forhånd hadde satt en stor strek under.

— Det går dårlig for tiden, men vi får håpe vi klarer å stoppe den dårlige trenden i morgen. J-eg traff en asfaltkant litt hardt. Dermed punkterte jeg og fikk derfor problemer med å komme meg fram igjen, sa Kristoff

- Bittert?

— Jeg er blitt så vant med at det går i dass at dette går greit, men det har gått dårlig for meg. Jeg synes det har blitt veldig mye stang ut. Men jeg skal prøve igjen i morgen, lovte Katjusja-rytteren.

Les også

  1. Kristoff risikerer å miste nok en hjelperytter

  2. Irritert Edvald visste at angrepet kom: - Det var allerede for sent

  3. Kristoff rammet av massevelten: - Det er et lite slag i trynet at han er ute

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen