Sport

Idrettsutøverne som døde brått

<p>De er godt trente og i sin beste alder. Likevel hender det at sportsmenn bare dør, uten forvarsel.</p>

HAMAR 20080710: Svømmer Alexander Dahle Oen er klar for dagens 50 meter brystfinale i Hamar.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Sigurdsøn, Bjørn

 • Roy Ellingsen

Ifølge Norsk Helseinformatikk rammer plutselig død 1 av 200.000 unge idrettsutøvere (under 35år) per år.

Ingen slik liste vil kunne bli komplett, men her er noen av de ubegripelige dødsfallene.

Alexander Dale Oen (26), svømming

Norges største idrettsprofil døde brått tirsdag morgen. Alexander Dale Oen ble funnet på baderommet i forbindelse med en treningsleir i USA. Det ble igangsatt hjerte— og lungeredning, men uten reaksjon. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død.

Bjørn Stenersen (28), sykling

En av Bergens største idrettsutøvere på 1980-tallet døde i det som etter planen var hans siste ritt på toppnivå. Etter noen år som proff i storlaget Motorola, vendte Stenersen hjem til CK Bjørgvin. Stenersen lå i brudd i et norgescupritt da han skar av veien og døde av hjertestans.

Marc-Vivien Foé (28), fotball

Midtbanestjernen Foé døde direkte på TV foran en måpende fotballverden. Det var under en confederations cup-kamp mellom Kamerun og Colombia han segnet om i midtsirkelen. Gjenoppliving ble foretatt på banen og alt så ut til å få bra, men Foé døde på sykehuset et kvarter senere.

Antonio Puerta (22), fotball

Sevilla-spilleren fikk et illebefinnende under en seriekamp mot Getafe. Han segnet om i straffefeltet og fikk medisinsk behandling på banen. Puerta gikk i garderoben for egen maskin etterpå, men han kollapset igjen i garderoben. Gjentatte hjertestans førte til at andre vitale organer sviktet og medvirket til hans død.

Vigor Bovolenta (37), volleyball

OL-medaljevinneren var i ferd med å trappe ned karrieren da det gikk galt. Han besvimte under en fjerdedivisjonskamp i Italia og døde noen timer senere.

Piermario Morosini (25), fotball

For bare to uker siden segnet Morosini om i en Serie B-kamp mellom Livorno og Pescara. Morosini forsøkte å reise seg igjen etter å ha segnet om, men han maktet det ikke. Spilleren var død allerede før han nådde sykehuset.

Lars Olsen (23), håndball

Døde under en kamp mellom Ribe-Esbjerg og Team Sydhavsøeren på dansk nivå to. Olsen ble byttet ut på grunn av en hodeskade noen minutter senere, men var tilbake på banen da han segnet om. Tvillingbroren Søren var lagkamerat og ble tilskuer til dødsfallet.

Miklos Feher (24), fotball

Benfica-spilleren kom inn som innbytter i kampen mot Vitoria de Guimarães. Kampen var på overtid og Feher hadde stått for den målgivende pasningen til kampens eneste mål. Idet dommeren ga ham gult kort, lente han seg fremover, før han falt på ryggen. Hjerte-lunge-redning ble forsøkt, men livet sto ikke til å redde.

(Artikkelen fortsetter)

svp://101873?view=ap

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Sebastian Faisst (20)

Tysk U21-spiller i håndball som døde under en landskamp mot Sveits. TSV Dormagen-spilleren falt om på banen og kom seg aldri igjen. Senere ble det påvist hjertefeil.

Serginho (30), fotball

Forsvareren fikk plutselig hjertestans under en kamp i brasiliansk serie A mellom Sao Caetano og Sao Paulo. Dødsfallet førte til nye regler og krav om tilstedeværelse for medisinsk personell i brasiliansk fotball. Obligatoriske hjertetester ble også innført.

Korey Stringer (27)

Stringer spilte amerikansk fotball for Minnesota Vikings og døde på en treningsleir under oppkjøringen til 2001-sesongen. Stringer trente hardt og døde etter at han fikk komplikasjoner etter heteslag. Stringers død førte til økt bevisstgjøring rundt farene ved heteslag i proffligaen NFL.

Bruce Melanson (18)

Var ansett som et stort ishockeytalent og ble valgt tidlig av New York Islanders i NHL-draften i 1984. Et halvt år senere var han død, etter hjertestans. Han hadde en medfødt hjertefeil.

Sergejs Zoltoks (31)

Latvieren var stor stjerne i NHL. Han representerte seks klubber i den nordamerikanske proffligaen i ishockey og hadde landskamper for Sovjet, SUS og Latvia. Under lockout-sesongen 2004-05 spilte han for Riga 2000 i hjemlandet. Under en kamp mot Dinamo Minsk følte han seg uvel og gikk av isen med fem minutter igjen å spille. ¿oltoks døde i armene til medspiller Darby Hendrickson. Det var annen gang han fikk hjerteproblemer under kamp. Etter noen ukers pause, ble han klarert for å spille hockey igjen. To år senere døde han.

Gaines Adams (26)

Adams hadde gjennomført sin første sesong for Chicago Bears, etter overgang fra Tampa Bay Buccaneers. Han ble funnet av sin kjæreste hjemme og han ble senere erklært død på sykehuset. Dødsårsaken var en forstørret hjertemuskel. Obduksonsrapporten avviste alle spekulasjoner om bruk av medisiner eller narkotika.

Damien Nash (24)

Amerikansk fotball-spilleren døde av en hjertefeil etter en veldedighetskamp i basketball. Formålet var å samle inn penger for et hjertetransplantasjonsfond! Nashs eldre bror Darris hadde nylig gått gjennom en hjertetransplantasjon.

Jon Tvedt (42), orientering og motbakkeløp

Kongen av motbakkeløp i Norge døde brått og uventet under en treningstur på Gullfjellet i Bergen i januar 2009. Tvedt fikk et illebefinnende og hadde lite klær på. Obduksjonsrapporten ga ikke noe entydig svar på hva han døde av.

Steve Bechler (23)

Bechler jobbet hardt for å komme med på baseballaget Baltimore Orioles. Under sesongoppkjøringen i 2003 segnet han om og døde av heteslag. Rettsmedisinerens rapport avslørte at Bechler var utmattet, hadde store mengder efedrin i kroppen og at utøveren neppe hadde spist på dagevis.

Frederiek Nolf (21)

Proffsyklist for Topsport Vlaandern. Nolf deltok i Tour of Qatar i 2009, men kom aldri til start i femte etappe. Nolf døde i søvne, av hjertestans.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

 • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.
 • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
 • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.
 • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)

Les også

 1. Avlyser svømmestevnet i Bergen

 2. Medfødt hjertelidelse kan være vanskelig å oppdage

 3. Vennen: - Ingen kan fylle tomrommet etter personen Alexander

 4. Regjeringen utelukker ikke statlig begravelse

 5. - Dale Oens båre skal hjem så fort som mulig

 6. Oen gledet seg til å komme hjem

 7. Dale Oens eks-trener: - Han var et ufattelig varmt og godt menneske

 8. Svømmepresidenten: - Nå må vi bruke tid sammen

 9. Stoltenberg: - Et lite land har mistet en stor idrettsutøver

 10. - Hva, er det sant?

 11. Opnar kyrkja

 12. Beveget Dale Oen rørte et helt folk etter 22. juli

 13. Vil kalle opp svømmehall i Bergen etter Dale Oen

 14. Ble funnet delvis liggende på gulvet

 15. Svømmeren Alexander Dale Oen er død

 16. Bergen Swim Festivalblir trolig avlyst

 17. Øygarden i sjokk

 18. Øygarden i sjokk

 19. Sørger over Dale Oen på sosiale medier

Les mer om

 1. Svømming