Sport

Hylles etter trippeltriumfen: - Det er helt fantastisk!

Tre nordmenn på pallen i Super-G. Det får alpint-Norge til å ta fram superlativene.

Et historisk bilde: Aksel Lund Svindal flankert av Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde på seierspallen. Foto: AP

  • Steffen Stenersen

— Det er helt fantastisk. Det er ikke helt overraskende, men at alle tre får det til å klaffe er helt utrolig, sier tildigere landslagstrener Håvard Tjørhom.

Han sitter foran tven og har nettopp fått med seg at Aksel Lund Svindal har vunnet Super-G-rennet i Val Gardena. Ikke så overraskende det. Men at Kjetil Jansrud skulle ta andreplassen og Aleksander Aamodt Kilde tredjeplassen, var det ingen som hadde sett på forhånd.

Les også

Sensasjon: Historisk norsk trippel i Val Gardena

— Kilde har vært stabil lenge

— Jeg tenkte i Beaver Creek da det ble dobbeltseier at det var en slags milepæl. Så kommer de og gjør dette på neste fartsrenn. De tar nye steg for hvert renn, og veldig stabile uansett bakke eller type snø. Dette kan bli en fantastisk sesong, sier Tjørhom.

Vi har blitt vant til at Jansrud og Svindal gir oss store opplevelser i alpintbakken, men at Aamodt Kilde skulle stikke av med tredjeplassen var noe mer overraskende.

Forrige gang tre nordmenn sto på pallen i et verdenscuprenn i alpint, var i mars 1998. Da Ole Kristian Furuseth vant foran Finn Christian Jagge og Tom Stiansen i slalåm i Yongpyong.

- Det her er sjukt!

— Kilde har vært stabil lenge, men uheldig med startnummeret. I dag fikk han start nummer fire i disiplinen som er hans favoritt. De tre gutta jobber sammen som en gruppe, og er med på å løfte hverandre fram. Av og til er kanskje Kilde raskest på trening, mens i renn har det vært Svindal og Jansrud. De to har lært han mye, og så har Kilde kunnet pushe de to. Nå er han på så høyt nivå, sier den tidligere landslagstreneren.

Les også

Kilde tilbake i ulykkesbakken: - Nytter ikke å tenke på det

Selv var de tre gutta naturligvis strålende fornøyd etter maktdemonstrasjonen:

— Det her er sjukt. Det er ikke noe mer å si. Det er rått å gjøre noe med historisk sus over. Vi har venta litt på Aleks, så det er deilig å dele denne opplevelsen med han, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

— Det å dele første pallplassen med to nordmenn er sinnsykt gøy, sier Aleksander Aamodt Kilde.

— Det er mange inntrykk. Det er ekstremt morsomt, sier han.

- Ekstraordinært

Sportssjef for alpintgutta, Claus Ryste, var også spesielt glad på Kilde sine vegne, og karakteriserer det som en stor dag for norsk alpint.

— Totalen for oss er jo fantastisk. Det er helt ekstraordinært bra. Så er det en ekstra glede med at Kilde får det til å klaffe, sier Ryste.

Alpint-Norge har gått fra jubel til jubel denne sesongen. Dobbeltseieren i Beaver Creek er nevnt, forrige helg vant Henrik Kristoffersen suverent i slalåmbakken, og nå kom trippelseieren i Val Gardena.

— Det går på hardt arbeid, kompetanse og kultur, samt at vi har utøvere med vilje til å gjøre det som trengs for å bli best, sier Ryste.

Lørdag kan det bli enda mer suksess i alpintbakken når utfor står på programmet.

Saken oppdateres

  1. Les også

    Maktdemonstrasjon av Henrik Kristoffersen

Les mer om

  1. Alpint