Sport

Tour des Fjords-vinneren: - Dette kan bli blant de største rittene i verden

Årets utgave av Tour des Fjords får skryt fra alle hold. Nå mener både ryttere, tv-eksperter og arrangører at rittet er klart til å ta nye steg.

VINNERNE: Alexander Kristoff vant den, for anledningen, blå poengtrøyen. Til høyre står lagkamerat Marco Haller i gul sammenlagttrøye, mens Amets Txurruka tok den prikkete klatretrøyen. Kristoffs sønn Leo står lengst framme.
  • Camilla Klovning

STAVANGER: Etter tre dager i pøsende regnvær, smertefulle haglbyger og iskald vind, skinte solen over Sør-Rogaland og de to siste etappene av Tour des Fjords i helgen. Og mens værgudene endelig leverte varene, vartet også det sterkeste startfeltet i rittets tre år lange historie opp med en uhyre spennende avslutning fra Hinna Park til Stavanger søndag ettermiddag.

POPULÆR: Alexander Kristoff er Stavanger mest populære person for tiden. Her før start på dagens etappe.

Og selv om det ikke endte som det startet, med en storslått Alexander Kristoff-suksess, hadde både de norske deltakerne og de mange tusen frammøtte tilskuerne all grunn til å strekke hendene i været og juble etter målgang foran et enormt folkehav innerst i Vågen.Aldri tidligere har nemlig sykkelsporten opplevd en lignende interesse i regionen. Fra Varhaug i sør til Randaberg i nord har folk møtt opp mannsterke i løypene og sluppet galskapen løs. Tour des Fjords 2015 ble akkurat den suksesshistorien arrangørene håpet på.

Les også

Boasson Hagen tok sin første seier på to år: - Smakte utrolig godt

Lettet Boasson Hagen

— Jeg har det veldig bra nå. Jeg er sliten, men seieren på denne siste etappen smakte utrolig godt. Det er lenge siden sist jeg sto øverst på podiet, og jeg har jobbet hardt for dette. Det er en utrolig etterlengtet seier, sier Edvald Boasson Hagen til Aftenbladet.

Den norske MTN Qhubeka-rytteren rykket da hovedfeltet gikk inn i den beryktede Sørmarkabakken (Grisabakken) for siste gang, og sammen med Daryl Impey (Orica GreenEdge) og Sven Erik Bystrøm og Marco Haller (begge Katjusja), fikk han raskt en luke til resten av feltet som holdt helt inn til Skagenkaien. Der var Boasson Hagen best og spurtslo Impey i kampen om seieren på den femte og avsluttende etappen.

Jeg nyter virkelig folkelivet. Tilskuerne er så entusiastiske, og jeg ser et stort potensial i dette rittet. Forhåpentlig kan det vokse seg større steg for steg, år for år. Etter min mening har det muligheten til å bli ett av de største rittene i verden.

Samtidig sørget Bystrøm og Haller for at sistnevnte knep sammenlagtseieren på de siste kilometerne, og dermed ble det både gul og hvit trøye (ungdomstrøya) for østerrikske Haller og Katjusja, som også rasket med seg poengtrøya og tre etappeseiere for Alexander Kristoff fra fjordene på Vestlandet.

— Det har vært et veldig bra ritt, med god stemning og mye folk langs løypene. Med det har vært hardt, og det er deilig å avslutte med stil, sier Boasson Hagen.

VIDEO: SE FOLKEFESTEN FRA LØRDAG:

svp://100194?view=sa

Kristoff-hjelper til topps

Også sammenlagtvinner Marco Haller var en fornøyd mann på Torget i Stavanger. Sittende i teltet bak podiet smilte den unge østerrikeren fra øre til øre ved siden av Alexander Kristoff og hans lille sønn Leo.

— Dette betyr veldig mye for meg. Det føles fantastisk å vinne her på min kapteins hjemmebane, og jeg er veldig glad og stolt over at jeg kunne ta den gule trøya som lagets plan B. Jeg får ikke den personlige følelsen av å vinne veldig ofte, og det er stort for meg å ta min første sammenlagtseier her i Stavanger, sier 24-åringen til Aftenbladet.

På eget initiativ benytter også Haller sjansen til å skryte av Tour des Fjords.

— Det er et fantastisk flott ritt, med super gjestfrihet, flott landskap og utfordrende løyper. Jeg nyter virkelig folkelivet. Tilskuerne er så entusiastiske, og jeg ser et stort potensial i dette rittet. Forhåpentlig kan det vokse seg større steg for steg, år for år. Etter min mening har det muligheten til å bli ett av de største rittene i verden, sier Katjusja-rytteren, som til daglig er én av Alexander Kristoffs viktigste og mest betrodde hjelpere.

Les også

Vi fulgte siste etappe av Tour des Fjords direkte

Ingen hjemmeseier

Og selv om Kristoff drømte om å avslutte Tour des Fjords med nok en triumf rett utenfor sin egen stuedør, hang han ikke med hodet over at lagkameraten stjal rampelyset i Stavanger.

— Det var stort å se Haller vinne. Vi hadde ikke planlagt å gjøre det på denne måten, men da de kom seg av gårde i Grisabakken, var det bare å krysse fingrene for at det skulle holde helt inn. Det er fantastisk bra for laget, sier den norske sykkelstjernen, som er fornøyd med de fem dagene på sykkelen fra Bergen til en hjemby rammet av alvorlig sykkelfeber.

— Tour des Fjords har vært kjempebra for min del med tre etappeseirer og sammenlagtseier for laget. Det har vært mye folk ute for å støtte oss og minst like god stemning som i fjor, så vi har ingenting å klage på, sier Kristoff til Aftenbladet.

Han skryter også av lagkamerat Sven Erik Bystrøm, som har spilt en nøkkelrolle for Katjusja fra start til mål, og vært en særdeles viktig bidragsyter for både hans egen og Marco Hallers suksess.

— Det har først og fremst vært et fantastisk kult ritt, men utrolig artige løyper. Det har vært vanvittig mye folk langs løypene, og rittet bød på spenning helt til de siste kilometerne av siste etappe. Interessen har vært enrom, og dette viser at sykling er på vei til å bli den nye folkeidretten i Norge. Det har vært en kjempekjekk opplevelse på hjemmebane, sier Bystrøm.

Les også

Slik var folkefesten da Kristoff mistet ledertrøya

Har planene klare

Rittdirektør Roy Hegreberg så minst like sliten ut som rytterne en snau time etter målgang i Vågen. Han var både glad og fornøyd etter nok et vel gjennomført Tour des Fjords.

— Det har vært fantastisk bra fra start til mål, og vi har opplevd et helt nytt engasjement rundt rittet, med enormt mange flere tilskuere enn i fjor. Nå skal vi bygge videre på dette og lande et god arrangement for 2016. Det er fortsatt mange småting som kan bli bedre, sier Hegreberg, som allerede har flere planer for neste år.

— Rittet kommer til å gå i samme periode, og vi håper og tror på en oppgradering til HC-kategori (nivået under World Tour). I tillegg satser vi på å utvide til seks dager. Det vil gi oss enda flere muligheter rent løypemessig. Vi regner også med å få på plass et enda større og sterkere felt. Blant annet har World Tour-lagene Cannondale-Garmin og Team Sky vist interesse for å delta, sier Tour des Fjords-lederen.

Les også

Kristoff: - Nå kan det hende jeg blir hjelperytter

Lauritzen og Kaggestad: — Har stort potensial

TV 2-ekspertene Dag Otto Lauritzen og Johan Kaggestad er svært fornøyde med årets utgave av Tour des Fjords.

De har opplevd eventyrlige seertall og en enorm sykkelfeber på veien fra Bergen til Stavanger. TV 2-profilene Dag Otto Lauritzen og Johan Kaggestad skryter av Tour des Fjords.

— Det har vært et kjempespennende ritt. Det var i overkant kaldt og vått på de tre første etappene, men så kom solen, og det har vært veldig moro på slutten, sier Lauritzen til Aftenbladet.

Han mener at rittet langs de vestlandske fjordene har stort potensial.

— Det har vist seg fra en god side hele tiden, med en fin stigning i programmet mot slutten. Og oppmøtet og seertallene har vært fantastiske, med tidvis ville tilstander langs løypa, sier den tidligere proffsyklisten.

Også TV 2-ekspert Johan Kaggestad er fornøyd.

— Det har vært en flott reise med fine og krevende løyper, et flott felt og mye offensiv kjøring. Tour des Fjords kan bli så stort som bare det, og det er veldig artig at så mange møter opp for å heie på rytterne. Det har vært spennende helt inn, og arrangørene er virkelig i ferd med å få til noe bra, sier Kaggestad.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff