- God sjanse for at Johannesen blir NHL-draftet

Oilers må klare seg uten Johannes Johannesen og Rudolfs Balcers mot Storhamar torsdag. I stedet spiller de to 18-åringene for egen fremtid i U20-VM.

Johannes Johannesen har gjort en meget bra sesong så langt i Oilers-drakten. Her scorer han sitt første eliteseriemål mot Vålerenga tidligere i høst.

Mesterskapet starter riktignok ikke før 14. desember, men begge Oilers-spillerne reiste denne uken på samling med sine respektive landslag. Det betyr at de mister kampene mot Storhamar (torsdag) og Kongsvinger (søndag).

U20-VM er utvilsomt et av de fremste utstillingsvinduene for unge spillere i hockeyverden. Nå spiller riktignok både Johannesens Norge og Balcers' Latvia på nest høyeste nivå – de møter altså ikke hockeystormakter som Canada, USA, Sverige og Russland – men det kommer likevel til å være tett mellom NHL-speiderne på tribunen i Wien.

Eksklusivt selskap

Offensive Balcers ble som kjent draftet av San Jose Sharks i sommer, og Higson tror fort han kan få selskap av backen Johannes Johannesen neste sommer.

Å bli draftet betyr at en NHL-klubb sikrer seg de nordamerikanske rettighetene til spilleren.

— Jeg vet at det er interesse for Johannesen. Flere lag har ham på listen sin, og hvis han spiller bra i U20-VM vil det øke sjansene hans. Det er en god sjanse for at han blir NHL-draftet til sommeren, vurderer Higson.

Johannesen har vært meget god for Oilers denne sesongen og har fått mye istid i lagets beste backpar.

Da NHL Central Scouting offentliggjorde sin liste over spennende spillere før neste års NHL-draft, var det med Hinna-gutten trygt inne blant kandidatene. Han blir gitt en såkalt C-rangering, noe som indikerer at han er en spiller som kan gå i den fjerde, femte eller sjette runden av draften.

Møte med Sharks

Sportsdirektør Higson kom i forrige uke hjem fra en toukers turne på den amerikanske østkysten. Der hadde han blant annet møte med San Jose Sharks sin svenske assistenttrener Johan Hedberg. Tema for møtet var Rudolfs Balcers.

— De følger med ham og ville vite hvordan vi opplevde utviklingen hans, sier Higson.

Balcers er toppscorer i Oilers så langt med 12 mål på 23 kamper. 18-åringen har likevel vært litt inn og ut av Oilers-laget i det siste. Det er ventet at han går til en svensk klubb etter denne sesongen.