Sport

Overraskende melding: Norge kan rykke ned likevel

Det norske ishockeylandslaget har jublet for tidlig. Plassen i A-VM er fremdeles ikke sikret.

Norge kjempet innbitt, men tapte til slutt mot Sverige.
 • Espen Hansen
  Aftenposten
 • FØLG KAMPEN DIREKTE NÅ: NORGE — RUSSLAND

Både det norske forbundet, spillerne og alle de norske journalistene i Moskva har feilaktig trodd at plassen neste års A-VM er sikret. Men siden det er spesialregler for neste års VM-arrangører Tyskland og Frankrike, er det fremdeles en teoretisk mulighet for at plassen ryker.

Les også

Norge leter etter flere spillere med X-faktor

Slik en delegat fra Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) forklarte reglene mandag formiddag, avhenger et eventuelt nedrykk av at Norge ikke får flere poeng og blir nummer syv i Gruppe A. Samtidig må Frankrike ende sist i Gruppe B. Hverken Tyskland eller Frankrike kan nemlig rykke ned siden de arrangerer A-VM neste år. Tyskland er imidlertid ikke noe problem siden de allerede er sikret nok poeng og ligger bra an til å nå en kvartfinale.

Les også

Slik skal Norge ryste supermakten

Ifølge reglene til IIHF er det de to lavest rangerte lagene som rykker ned. Det kan altså tilslutt bli Norge, men sjansene for det er egentlig ikke særlig store. Problemet kan være løst mandag kveld når Tyskland møte Ungarn. Med tysk seier der er det Ungarn og Kasakhstan som rykker ned. Kasakhstan er uansett ferdig i A-gruppen.

Aftenposten ble tipset om regelendringene søndag, men da avviste ledelsen i Norges Ishockeyforbund problemstillingen.

— Det beklager vi. Vi var hele tiden fokusert på at det var det lavest rangerte laget i hver gruppe som kunne rykke ned. Vi jublet over å ha sikret plassen, men etter å ha snakket med dere startet vi å regne på dette. Da skjønte vi at det fremdeles var en mulighet, sier manager Bjørn Mathisrud til Aftenposten.

- Er spillerne klar over dette nå?

— De er selvsagt det, men vi har ikke fokus på dette før kampen mot Russland. Vi har kun fokus på hvordan vi skal spille, sier han til Aftenposten.

Mathisrud spøker litt med at Murphys lov, den som sier at alt som kanoggalt vil gå galt, har forfulgt Norge i mesterskapet å langt. Da tenker han på at Sveits utlignet ti sekunder før slutt, og at dommeren blåste altfor tidlig da Norge kunne utlignet mot Sverige med drøyt 40 sekunder igjen.

— Vå får satse på at Murphy har reist hjem, sier han.

Det er en rekke scenarier som må inntreffe dersom Norge skal rykke ned, men det kan ende opp med noen svette minutter mot Latvia på ettermiddagen 17.Mai.

Slik er reglene:

De to dårligst rangerte lagene av de 16 lagene i den avsluttende rankingen (se under) vil bli flyttet ned til 2017 VM Divisjon 1 Gruppe A

Legg merke til at: Dersom de to nasjonene som sammen arrangerer neste års (A)-VM (Tyskland og Frankrike) slutter som nummer syv og åtte i Gruppe B, vil bare ett lag bli flyttet ned– laget som er ranket som nummer åtte i Gruppe A og bare vinneren i 2016 VM 2016 Divisjon A vil rykke opp.

Den endelige rankingen avgjøres etter følgende prosedyre:

 • Høyeste posisjon i gruppen
 • Høyeste antall poeng
 • Beste målforskjell
 • Flest antall scorede mål
 • Høyeste seeding.

Det betyr at dersom Frankrike ender sist, og laget som ender som nummer syv i Gruppe B ender med flere poeng enn Norge, vil Norge rykke ned.

Hør siste utgave av podkasten Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. Ishockey
 2. Herrelandslaget Ishockey