Mostues 15 sekunder i rampelyset

Hvis du ikke er i den innerste kjernen av Oilers-supportere har du neppe hørt om Mats Mostue før. Tirsdag var han mannen alle ville snakke om etter semifinaleseieren over Lillehammer.

Mats Mostue, til høyre, gratuleres av nummer 83 Jean-Michel Daoust og Tommy Kristiansen etter hans andre scoring i Oilers-drakt.
  • Lars Fisketjøn

OILERS — LILLEHAMMER 5-3, 2-1 SAMMENLAGT

Mats Mostue, 24 år gammel, fra Hamar. En tettbygd back som kom til Stavanger foran årets sesong. Han har knapt vært omtalt i lokalavisene, langt mindre i riksmedia. Etter kampslutt mot Lillehammer sto de linet opp for å snakke med ham. TV 2, NRK, P4, RA og til slutt Aftenbladet.

— Dette er uvant for meg, men det er moro når dette skjer. Det passer meg egentlig helt fint å ha en anonym rolle i laget, og jeg har ikke noe behov for å stå i rampelyset hele tiden, men jeg skal ikke nekte for at det er moro å kunne score viktige mål, sier Mostue.

- Hva har de andre journalistene spurt deg om?

— Det har vært litt om scoringene, og litt om hvordan vi skal klare å vinne flere kamper, svarer han.

Scoring og banens beste

På stillingen 1-1, drøyt midtveis i den viktige tredje semifinalen skjedde det Mostue kun har opplevd én gang tidligere i Oilers-drakten.

Backkollega Kurt Davies vant pucken i egen sone, og spilte til toppscorer Dan Kissel. Kissel stormet inn i Lillehammers sone, og spilte på tvers til Mostue. Fra omkring 10 meters hold fyrte han løs, og pucken gikk direkte i mål.

— Nei, altså, jeg føler det kommer etter bra forsvarsspill fra hele rekken. Alle skal ha honnør for den scoringen der. Jeg fikk en bra pasning, og Petter Røste Fossen sto foran mål slik at keeperen ikke så noen ting. Det var nesten bare å sette den i åpent mål, sier en i overkant beskjeden Mostue.

- Nå var det vel et hardt skudd fra distanse. Det var vel ikke bare å dytte pucken over mål?

— Ja, altså, det var så klart mye vilje bak det skuddet der. Jeg har ikke scoret altfor mange mål tidligere.

Ikke altfor mange mål betyr i realiteten ett denne sesongen. En betydningsløs scoring i en enkel borteseier over nedrykkstruede Rosenborg før jul.

— Det begynner å bli en stund siden nå det, og jeg har ikke scoret noen viktige mål tidligere, så det var deilig det. Jeg har egentlig alltid vært en ganske defensiv backtype som har hatt fokus på å forsvare eget mål, men i den senere tid har jeg blitt litt flinkere til å følge opp i angrep og bidra med litt målgivende pasninger, sier Mostue.

På stillingen 1-1 kunne kampen selvsagt vippet begge veier, men etter Hamar-guttens 2-1-scoring kom aldri Lillehammer ajour igjen. Etter kampen ble 24-åringen kåret til hjemmelagets beste spiller. Også det er første gang i Oilers-drakten.

- Det var moro.

- Var du enig i den vurderingen selv?

— Jeg vet ikke, det er vanskelig å si. Jeg er veldig selvkritisk, og synes jeg startet veldig dårlig. Etter hvert klarte jeg å jobbe meg inn i det. Jeg føler hele laget bidro til at jeg kunne gjøre det bra, sier Mostue fremdeles like beskjedent.

Har løftet seg på våren

Historien om Mats Mostue er historien om en svært lovende ishockeyspiller. Oppvokst på Hamar der hockey betyr uendelig mye, og alle guttene i byen drømmer om en dag å bli gode nok til å spille for Storhamar.

Det greide Mostue, og allerede som 19-åring var han med på å vinne NM-gull i 2008. Ruben Smith sto i mål, og var helt avgjørende til at gultrøyene vant sitt sjette og hittil siste NM-gull. Mostue derimot var benkesliter, og knapt nok på is.

— Det er helt klart det største jeg har vært med på, men jeg var bare med som læregutt. Jeg har et NM-gull hjemme på hyllen, men det vil føles på en helt annen måte om vi vinner i år. Det er kjekkere å være med å bidra skikkelig enn å sitte på benken, sier Mostue.

Etter hvert fikk han mer selvtillit, bedret prestasjonene sine, og ble sett på som en av de nye, store backene i eliteserien. Brått kom stagnasjonen, og da han avsluttet forrige sesong var han ikke i nærheten av å være den spilleren folk trodde han skulle bli.

Likevel våget Oilers å satse på Mostue. I et forsøk på å tenne gnisten igjen, og finne tilbake til den spilleren han tidligere hadde vist at han kunne bli til. I starten gikk også det trått. Mostue var ikke fornøyd selv. Oilers-ledelsen var i bestefall mellomfornøyd. Men utover våren har ting begynt å se lysere ut.

— Jeg føler at jeg har kommet mer og mer inni det, og føler at jeg har blitt mer og mer stabil gjennom sesongen. Det er vanskelig å si om jeg er like bra nå som jeg var på mitt beste i Storhamar, men jeg føler hvert fall at jeg har tatt steg i riktig retning i år, sier backen.

At Oilers-fansen forventer og forlanger NM-gull lever han godt med.

— Jeg skjønner at folk forventer mye i Stavanger, for vi har et bra lag, og bør helt klart ha mulighet til å vinne, men vi må konsentrere oss om neste kamp mot Lillehammer på torsdag, sier Mostue.