Sport

Norges svenske trener: - Jeg er blågul i sjelen

Men både Mia Hermansson Högdahl og Mats Olsson håper på norsk triumf i semifinalen.

Mia Hermansson Högdahl og Mats Olsson er begge svenske, men er ikke i tvil om at de nasjonale følelsene legges til side i semifinalen.
  • Arne Hole

BUDAPEST (Aftenposten.no) Kampen mellom Sverige og Norge blir neppe noen vennefest. Men det kunne ha blitt det hvis det hadde stått om noe annet enn en EM-finale.

13 av kveldens aktører er på en måte viklet litt inn i hverandre når Sverige er ute etter å sikre seg sin første EM-finale. 2010. Det gjelder ikke minst på ledersiden, er to av Norges sentrale skikkelser skal gjøre sitt beste for å slå sine landsmenn.

– Situasjonen er ikke ny. Vi hadde det samme i 2010. Det er ikke så spesielt for meg lenger, men det har vært det tidligere, sier Mia Hermansson Högdahl. Da Thorir Hergeirsson overtok landslaget etter Marit Breivik i 2009, valgte han svenske Mia som sin assistent.

– Jeg synes det er bra at det er to nordiske land i semifinalen. Som ansatt i Norges Håndballforbund håper jeg at Norge vinner, men jeg er blågul i sjelen, sier damen som spilte 216 landskamper for Sverige og ble kåret til verdens beste spiller i 1994. Mesteparten av klubbtiden brukte hun i Byåsen, og hun bor fortsatt i Trondheim sammen med sin mann Arne.

Les også

Legen kjenner kjøret: - Jeg våknet og tenkte på smitteforebygging

Olsson har norske følelser

– Det er klart som "tusan" at mitt lag er Norge. Jeg lever med dette laget hundre dager i året. De et Norge som betaler min lønn, og det er de norske spillerne jeg omgås, sier keepertrener Mats Olsson.

– Hadde du heller villet møte Montenegro?

– Det vet jeg ikke, sier Olsson og utdyper ikke svaret. Han har aldri fått noe tilbud fra Sveriges Handbollsforbund. Kjempen på 1,96 spilte 294 landskamper for blågult – mange av dem sammen med Sveriges trener, Thomas Sivertsson, men kunnskapen deler han med Norge.

Les også

Slik forklarer Sverige-stjernen sykdomsønsket som fikk Norge til å reagere

"Syk" Silje møter lagvenninner

Sykdommen i den norske troppen har vært et hett tema de siste dagene. Når laget skal sette sopp i dag, er trolig bare Sanna Solberg tvilsom. Tvillingsøster Silje, som har hatt sår hals, står garantert i mål fra start – og møter mye kjentfolk.

– Det er mange av de svenske spillerne som spiller i Danmark, og flere av dem i klubben min, sier Holstebro-keeperen, som tenker på Line Blohm på strek, Jamine Roberts på venstre back og Nathalie Hagmann på høyre ving.

Ellers får Emily Sando og Ida Bjørndalen Karlsson møte klubbvenninne Johanna Alm fra Esbjerg, mens Ida Alstad i Midtjylland møter Sabine Jacobsen og sin egen klubbtrener, Helle Thomsen, som er Sveriges hovedsjef.

Men de to jentene Norge helst skal stoppe heter Linnea Torstenson fra CSM Bucharest og Isabelle Gulldén, fra Vilborg.

Les også

  1. - Jeg hostet litt, og ble dermed sendt i en taxi

Les mer om

  1. Håndball