Sport

Nå jakter Jakob Ingebrigtsen på brødrenes seniorrekorder

Om én uke løper Jakob Ingebrigtsen 1500 meter i Belgia og har til hensikt å slette den første av storebrødrenes seniorrekorder.

Jakob Ingebrigtsen er i kjempeform, løper NM innendørs i helgen og har planer om å ta Henriks norske rekord på 1500 meter i Gent, Belgia, neste lørdag.
  • Egil Ø. Nærland

17-åringen Han varmer opp med to eller tre distanser under NM i Sandvika i helgen.

– Det er dette jeg har ventet på, sier den sindige 17-åringen til Aftenbladet.

– I NM blir det vanskelig å få rekordfart, men neste helg, i Gent, møter jeg én som har 3.36 og én som har 3.38 som pers. Målet mitt er 3.39,5, klarer jeg det, tar jeg den norske rekorden innendørs, 3.39,7, forteller Jakob.

– Det er Henrik sin, tilføyer han med et stort smil.

– Jeg skal sette press på Henrik og Filip, puste dem i nakken, pushe og matche. Ikke bare på trening, lover han.

Les også

Idrettstoppene får klar beskjed fra Gjert Ingebrigtsen

Alene om å løpe innendørs

Det kan høres ambisiøst ut, men det er lenge siden vi lærte at denne gutten står støtt for det han sier. 17-åringen som ikke blir 18 før i september, er som alltid fullstendig avslappet når han ved langbordet hjemme i den romslige stuen på Lura forteller om treningsarbeidet de siste månedene og forsesongen.

Han er den eneste fra løperteamet Ingebrigtsen som viser seg innendørs denne våren.

– Jeg vil ha så mange løp som mulig. Kanskje tar jeg tre distanser under NM. Jeg løper helt sikkert 1500 meter lørdag og 3000 meter søndag, har lyst til å ta med 800 meter også, men vil tenke litt mer og avtale med Gjert, forteller han og omtaler som vanlig pappa Gjert som trener Gjert i sammenhenger som dette.

Gjert mener at Jakob skal bruke NM til å trene på å ligge i felt og avslutte med 300 meter spurt. Jakob vil helst løpe så fort som mulig alltid.

Jakob Ingebrigtsen har levert utrolige testresultat ifølge sprekgeneral Leif Inge Tjelta, til venstre, og Atle Rønning Tjelta. I bakgrunnen trener Gjert Ingebrigtsen.
Les også

Jakob Ingebrigtsen sprenger alle grenser

– Det blir god konkurranse på 3000 meter, men NM er ikke der du lærer så mye av å løpe i felt, men Gjert har rett i at det ikke er mulig å løpe voldsomt fort i NM, da må du ha fartsholdere, vurderer han.

Alt har fungert

I motsetning til Henrik og Filip som har brukt mesteparten av januar til høydetrening i Sør-Afrika, har Jakob gått på Sandnes videregående skole og trent to økter daglig.

– Opp halv sju hver dag, de andre kan ligge frempå og bare trene, men det går fint, og jeg har aldri før hatt en så god og skadefri treningsperiode.

Les også

16-åringen Jakob Ingebrigtsen vant alt. 17-åringen er mye bedre.

Henrik, Filip og Jakob startet sesongforberedelsene i slutten av oktober, eldste- og yngstemann brøt av med terreng-EM i Slovakia 10. desember, Filip ble småsyk, Jakob også, men han vant like fullt sitt andre Europamesterskap i Samorin.

– Med unntak av den uken, har jeg sluppet sykdom og skader, grunnformen er jeg veldig fornøyd med, og terskelen har aldri vært bedre, forteller Jakob.

Ekstreme tester

Aftenbladet skrev nylig om terskeltestene (grenseverdiene) som er bedre enn andre nordmenn har målt.

– Vi visste det, jeg løper på mølla og måler her nede (peker mot kjelleren) hver tirsdag og torsdag, forklarer han.

Les også

Gjert Ingebrigtsens regime: – I bunnen ligger ubegrenset kjærlighet

Trener Gjert er opptatt av at løperbrødrene må tåle et vanvittig tempo over en rundt 300 meter lang spurt i internasjonale mesterskap.

– Det blir aldri rekorder i mesterskap, spurten avgjør. Den skal du takle og tåle fysisk og mentalt, understreker han.

Derfor trener Team Ingebrigtsen voldsomt mye 300 meter spurt. Som forrige lørdag da Jakob gjennomførte 15 ganger 300 meter, startet på joggesko i 3.45 fart (målt etter 1500 meter) og avsluttet med 3.35 og målte likevel under 10 i laktat, grensen er 20 før du stivner i muskulaturen.

Han er usikker på hvilken tid han kan gjøre på 1500 meter i helgen, men 3000 meter der mange av de beste er med, skal han suse gjennom:

– 7.50 må jeg klare, sier Jakob vel vitende om at han har 8.00,01 som pers utendørs.

Les også

Jakob Ingebrigtsen velger bort medaljesjanse i EM, men treneren gir seg ikke

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Jakob Ingebrigtsen
  3. Sandnes
  4. NM