Sport

Armstrong kommer tilbake til Tour de France i juli: − Han ser på seg selv som kongen

Dopingsynderen returnerer til gamle trakter.

Lance Armstrong blir å se i årets Tour de France-løype.

Lance Armstrong kommer til å sitte på sykkelsetet i Frankrike i juli. Han skal sykle to av etappene dagen før proffsyklistene, melder Sky Sports-journalisten Lia Hervery på Twitter.

− Lance Armstrong kommer til å sykle Tour de France-etapper dagen før. 16. juli sykler han fra Murat til Rodez, 17. juli sykler han Rodez til Mende, skriver hun.

Den britiske journalisten legger til følgende:

− Han skal sykle sammen med tidligere fotballspiller Geoff Thomas for veldedighet og innsamling av penger til bekjempelse av leukemi. Thomas skal sykle alle etappene, twitrer hun.

Ikke ulovlig å sykle på franske veier

Det er viktig å huske at alle kan sykle på offentlige franske veier, påpeker TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

− Intensjonen er god. Dette er nok også et slags stunt for å bygge opp godvilje fra de som har vendt ham ryggen, analyserer Kaggestad.

Les om hvorfor Kurt Asle Arvesen avviser alle påstander om at han dopet seg

Han tar på seg jobben som hobbypsykolog når han kommenterer hvorfor den tidligere stjernesyklisten tar turen til Frankrike.

− Jeg kan ikke skjønne at han vil utsette seg for dette. Spesielt ikke i Frankrike. Der var han upopulær selv før dopingavsløringene. Franske sykkeltilhengere følte han seirene hans var respektløse overfor sykkelsportens legender, forklarer den tidligere toppsyklisten til Aftenposten.

Thor Hushovd (t.v.) og Mads Kaggestad fra tiden i Credit Agricole.

Han har ikke et personlig forhold til Armstrong, men har møtt han tre-fire ganger. Kaggestad, som blant annet syklet i Crédit Agricole med Thor Hushovd, tror amerikaneren bruker alle kritikerne som motivasjon.

− Han er nesten besatt av å markere seg. Jeg tror han ser kamp og konkurranse i alt. Kritikken er noe som driver han hele tiden. Han legger aldri ned våpnene, hevder Kaggestad.

Kaggestad: Han ser på seg selv som kongen

Sykkelturen vil foregå under den andre uken av verdens største sykkelritt. Stuntet vil trekke søkelyset vekk fra rytterne og over på Armstrong og hans mørke fortid.

− Det er ikke et positivt stunt. Han bruker veldedighet for å bygge opp troverdighet. Det kan være feil, men mitt inntrykk er at han ser på selv som eier av sykkelsporten. Han er den egentlige kongen, som ingen skal glemme, tror Kaggestad.

Kontroversielle planer

Texanerens Frankrike-tur kommer ikke uten kontroverser. Armstrong vant rittet rekordmange syv ganger, før han ble tatt for doping og mistet alle titlene.

− Vi vet at Lances involvering i prosjektet har vært gjenstand for debatt. Vi har prøvd å vise så mye respekt som mulig, sier turkamerat Thomas til BBC.

Thor Hushovd forteller historien om da Lance Armstrong inviterte han til Hollywood

Han er heller ingen idrettsnovise. som Crystal Palace-spiller fikk midtbanespilleren 9 landskamper for det engelske landslaget på starten av 90-tallet.

Presidenten i det internasjonale sykkelforbundet (ICU), Brian Coockson, advarte amerikaneren allerede i mars.

− Det er fullstendig respektløst overfor dagens ryttere, overfor sykkelmyndighetene og overfor Tour de France. Jeg er sikker på at Geoff (Thomas) gjør dette i beste mening, men jeg synes det er fullstendig upassende. Lance bør ikke delta, sa han til BCC den gang.

Thomas har hatt leukemi

I 2003 ble den tidligere fotballspilleren diagnostisert med leukemi. Det skjedde kun året etter han la opp som profesjonell fotballspiller. Inspirert av Armstrongs overvinnelse av kreften, syklet han hele Tour de France både i 2005 og 2007. Da samlet han inn over 2 millioner kroner.

Sky-sjef Dave Brailsford er, i likhet med Cookson, svært lite imponert over Armstrongs deltakelse.

For alle rene rytteres skyld, som allerede har lidd mye, la dem være alene. Nok er nok, kommenterer Brailsford overfor papirutgaven av den britiske avisen The Times.

Lurer du på hvorfor man aldri blir kvitt doping i sykkelsporten? Aftenpostens Espen Hansen prøver å gi deg svaret i dette blogginnlegget.

Les også

  1. Småsyk Boasson fikk Tour de France-billett

  2. Treningsvideo av kvinner i alle former er blitt en verdenshit

  3. Glem mirakelpulver, rødbetjuice og magnesium