Rekordforsøket endte på legevakten: – Var kjempeglad helt til jeg skjønte hva som hadde skjedd

Stine Hettervik (21) skulle bli Europas første kvinne til å klare baklengs salto med motorsykkel.

Stine Hettervik og motorsykkelen. Hun er blitt en mester på den.
  • Mette Bugge

Det greide hun også, på trening dagen før motorshowet på Ullevaal stadion sist lørdag. Det var bare en hake.

– Jeg skulle lande i et slags hoppeslott, og så var vi usikre på om vi skulle ha en gummimatte øverst da jeg landet. Vi visste egentlig ikke hvordan det ville funke, fordi vi ikke hadde erfaring.

Les også

Hun fikk beskjed om at hun trolig måtte amputere foten – lørdag skal hun prøve baklengs salto på motorsykkel

Hettervik tok sats med 250-kubikkeren sin, gjorde det hun skulle i luften, og landet. Siden hjulet skled på matten, som var blitt glatt, måtte hun ta seg for.

– Jeg merket ingenting fordi jeg bare var så glad. André Villa og de andre jublet, så jeg tenkte jo at dette var bra. Men plutselig så André på hånden min, forteller 21-åringen.

Stine Hettervik elsker slike lufteturer, men vil helst lande trygt. Dette er tatt i en annen sammenheng.

Var vondt, brudd ble påvist

Det viste seg at venstrehånden var hoven og blå. På legevakten ble det påvist fingerbrudd. På høyre hånd har trolig noen bånd gått rett vest. Det skal sjekkes videre.

– Det ser ikke bra ut og føles ikke bra, sier hun på telefon fra Skien.

– Hva tenkte du da, du som var i en ordentlig stygg ulykke for noen år siden, med fare for å amputere foten?

– Jeg tenkte at det kunne ha gått verre.

12.000 kom til stevnet

Det norske trekkplasteret måtte dermed stå over stevnet på Ullevaal stadion lørdag, dit det kom 12.000 tilskuere midt under fotball-VM.

Hettervik var til stede på scenen for å fortelle om hva som hadde skjedd, men hun måtte overlate showet til de andre deltagerne.

Utøveren, opprinnelig fra Haugesund og med lang fartstid i Molde, vet ikke om det teller at hun tross alt har gjennomført en baklengs salto som den første kvinne fra Europa. Den hun vet er at det har åpnet seg nye muligheter, både i Spania, Australia og USA.

– Jeg har fått invitasjon til å komme alle de stedene for å trene sammen med folk som er i verdenseliten. Jeg har ikke helt landet ennå.
Egentlig har hun lyst til å kjøre motocross på Tynset allerede lørdag, men er usikker på om det er lurt. Trolig er det best å få reparert skadene.

Skjønte noe var galt

André Villa, mangeårig freestylekjører, nå arrangør og støttespiller, sto like ved siden av stedet der Hettervik landet.

– Hun hoppet for langt, og da blir det så mye krefter å holde styr på. Jeg så kræsjen og tenkte at det ikke var alvorlig, men var spent på hvordan det hadde gått med fingre og hender. Hun mente selv at hun kunne kjøre oppvisning dagen etter, men da skar jeg igjennom og sa at vi ikke skulle ta noe unødvendig risiko.

Les også

Kristin (55) var en bekymret mamma. Så ble hun utfordret av en irritert sønn.

Måtte ha kjørt ut på egen maskin

Villa, som bor i Trondheim, mener at konkurransen og showet Ullevaal Xtreme ga mersmak.

– Men det må jobbes inn i Norges befolkning. Dette er nytt, men jungeltelegrafen går.

Villa har selv pådratt seg noen skader i årenes løp som aktiv, og skal snart inn for å få foretatt en ny operasjon i kneet.

– Jeg har ikke lenger noe å gjøre i konkurranse med verdens beste.

Tidligere var han i det sjiktet.

Nå var han tilrettelegger av treningsprogram og “psykolog” for Hettervik.

– Hun klarte det jo, men det gjenstår at hun hadde kjørt ut av anlegget. Det vil komme senere. Nå hadde hun kort tid på å innarbeide denne saltoen.