All barne- og ungdomsidrett åpner fra 1. august

Regjeringen fjerner avstandsregelen i idrett for barn og unge.

Barn og unge kan begynne å spille kamper igjen fra 1. august.
  • Bernt Harald Brennevann

Endringen innebærer at det åpnes for at barn og unge opp til og med 19 år kan spille kamper og ha andre konkurransesituasjoner fra 1. august.

Nyheten kom etter tirsdagens møte mellom idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja (V).

«Fra 1. august gis det unntak fra avstandskravet i covid-19-forskriften ved gjennomføring av konkurranser der alle deltagerne er under 20 år og aktiviteten ikke kan utføres som normalt dersom en skal overholde avstandskravet til enhver tid. Åpningen forutsetter at smittesituasjonen på det tidspunktet tillater det», skriver kulturdepartementet i en pressemelding.

Les også

Historien til Norges OL-håp opprørte Raja: – Traff meg rett i sjelen

Idrettspresident Berit Kjøll er glad for at kultur- og likestillingsminister Abid Raja gir barne- og ungdomsidretten grønt lys fra 1. august.

– En sann lettelse

Den siste tiden har det vært stor debatt om tiltakene rundt idrett for unge. Mange har stilt spørsmål ved hvorfor det ikke ble åpnet for kamper for mindreårige når samfunnet ellers har åpnet opp på mange områder.

– Dette er en veldig stor og viktig nyhet for alle barn og unge og hele idrettsbevegelsen. Regjeringens beslutning er både klok og en sann lettelse, og den bidrar til mindre risiko for frafall i barne- og ungdomsidretten. Nå har våre unge utøvere virkelig noe å se frem til etter fellesferien, sier idrettspresident Berit Kjøll når vi snakker med henne om myndighetenes vedtak.

Lettelsen i koronaregelverket innebærer at det åpnes for kamper og andre konkurranser for deltagere under 20 år. I pressemeldingen fra Norges idrettsforbund står det at det i første omgang blir tillatt å konkurrere «innenfor samme idrettskrets i tråd med de nye regionene».

– Vi er mange som er utålmodige på vegne av idretten, meg selv inkludert. Det er helsemyndighetenes reguleringer som setter begrensninger for aktivitet. Jeg er glad for at jeg i dag kan informere om at det igjen kan åpnes for vanlig barne- og ungdomsidrett, sier kulturminister Abid Raja.

Generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund er blant de andre som mottar tirsdagens beskjed med glede. Avgjørelsen gjør at seriespillet for yngre lag kan starte som normalt i høst.

– De får også noen gode oppkjøringsuker til å trene som normalt. Dette er en svært gledelig melding, sier Langerud.

Les også

Reaksjonene i idretten var sterke da de tidligere fikk høre at åpning kunne drøye til 1. september: – Det er kritisk

Hva med breddeidretten?

Mange har også bedt om åpning av breddeidretten for dem som er 20 år og oppover. De må fortsatt vente på klarsignal. Idrettspresidenten forstår at mange er utålmodige, men mener det er riktig av regjeringen å skynde seg langsomt.

– Nå har vi fått åpnet toppidretten og idrett for barn og unge. Det som nå gjenstår, er bredden for alle over 20 år og publikumsarrangementer. Selv om vi skulle ønsket at alt åpnet i dag, forstår jeg at regjeringen og helsemyndighetene er forsiktige og ser an utviklingen før de tar de neste skrittene. Det må vi respektere, sier Kjøll.

Også fotballpresident Terje Svendsen håper det snart blir mulig å åpne opp breddeidretten.

– Vi er helt i sluttfasen med å utarbeide protokoller for gjenåpning av breddefotballen der hensyn til smittevern er godt ivaretatt. Norsk fotball har tatt ansvar for smittevern hele veien, og vi har apparatet og motivasjonen i klubbene som skal til for å følge protokollene lojalt opp i forbindelse med kamper og treninger også i voksenfotballen. Vi både tror og håper at myndigheten viser oss tillit og snarlig åpner opp for hele norsk fotball, når vi får presentert våre grundige og gjennomarbeidede protokoller for dem i nær fremtid, sier Svendsen i en pressemelding.

Fotballpresident Terje Svendsen ønsker en snarlig åpning av breddefotballen for voksne.

Gir foreldre klar beskjed

Idrettsforbundet frykter ikke at gjenåpningen av barne- og ungdomsidretten vil gå utover smittevernet.

– Den gradvise gjenåpningen av idretten har, så langt vi kjenner til, ikke bidratt til en negativ utvikling på smittespredningen i samfunnet. Den trenden vil vi gjøre vårt ytterste for å opprettholde, sier Kjøll.

Samtidig understreker idrettspresidenten at det er viktig at foreldre, trenere og andre vokse gjør alt de kan for å etterleve rådene om smittevern.

– Ingen ønsker å komme tilbake til en situasjon hvor vi får nye innskjerpinger og hvor det norske samfunnet går fra «gult» til «rødt» lys. Idretten skal fortsatt være en foregangsaktør i den felles dugnaden for å redusere risiko for økt smittespredning i samfunnet.