Sport

Marcela (37) kjemper for kvinnene i Idrettsstyret

Andelen kvinner i norsk idretts toppledelse går ned. Det gjør også antallet kvinner i Idrettsstyret om valgkomiteens forslag blir vedtatt.

- Det aller viktigste for meg er idrettsglede for alle, i hvert eneste lille vedtak. Mitt fokus har vært spesielt vært på idrett for funksjonshemmede og jenter med innvandrerbakgrunn. Spesielt med det siste har vi fremdeles en lang vei å gå, sier Marcela Bustos. Geir Owe Fredheim

 • Espen Hansen
  Aftenposten

Seks kvinner satt i styret som takker for seg under Idrettstinget, i det nye er det bare foreslått fem. Andelen kvinner i styret kan havne under 40 prosent.

Marcela Bustos er en av kvinnene som ikke er foreslått gjenvalgt. Hun er ung (37) og har minoritetsbakgrunn. Hun har sittet i idretttstyret i én periode, og hjertesakene har først og vært idrett for funksjonshemmede og innvandrerjenter. Oslo-kvinnen, familien kommer opprinnelig fra Chile, har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor hun vrakes.

Aftenposten skrev tidligere denne uken om at andelen kvinner i toppledelsen i norsk idrett er på vei ned.

Begrunner ikke

Valgokmiteen begrunner ikke forslaget på annet vis enn det som står i tingpapirene. Der kan man lese:

”Det kom inn forslag på 40 kandidater til Idrettsstyret inkludert de som ønsket gjenvalg. 30 kandidater har vært innkalt til intervju, noen to og tre ganger.

37 kandidater har vært vurdert til en plass i tingvalgte komiteer og utvalg.

Valgkomiteen mener den foreslåtte sammensetningen av Idrettsstyret, komiteer og utvalg ivaretar de kriterier som loven og valgkomiteens instruks gir.”

Påtroppende idrettspresident Tom Tvedt har tidligere uttalt at den lave kvinneandelen er for dårlig. Vidar Ruud / NTB scanpix

I forslaget til styre, samt fire faste komiteer og utvalg, finnes det ingen med innvandrerbakgrunn.— Det er for dårlig. Vi kan ikke ha det slik, har påtroppende idrettspresident Tom Tvedt sagt til Adresseavisen. Det samme sier han om den lave kvinneandelen.

Les også

Derfor vil Tom Tvedt bli idrettspresident

Nesten helt nytt styre

Valgkomiteen har valgt nytt, for å si det slik. Bare det forslåtte presidentskapet kommer fra det avtroppende styret. De åtte andre i styret er helt nye.

På Idrettstinget velges 11 av styrets 14 representanter. I tillegg kommer IOCs representant Gerhard Heiberg, IOC— og utøverrepresentant Ole Einar Bjørndalen, samt en ansattes representant. Den siste velges etter Idrettstinget.

— Det foreslåtte idrettsstyret har bare fem kvinner av 14. Dersom man også velger en mann som ansattes representant, havner man på en kvinneandel på 35,7. Det er beskjedent, sier basketballpresident Jan Hendrik Parmann.

Han kommer til å foreslå gjenvalg av Marcela Bustos, og hun har også støtte fra bla. Oslo Idrettskrets.

Minoritet og "funkis"

— Idrettsforbundet er tillagt et stort ansvar for inkludering og integrering av bl.a. minoritetsgrupper i samfunnet og ikke minst fokus på aktiviteter og tilrettelegging for våre flotte atleter med funksjonshemninger. Med den sammensetningen som det er innstilt til nå, slik jeg oppfatter det, er det kun presidentkandidaten, Tom Tvedt, som har direkte relasjoner til bl.a. "funkisidretten" vår. Hvis vi skal få et godt fokus på denne viktige delen av idretten, noe som samfunnet forventer av oss, må vi ha et medlem utover presidenten som er 100% dedikert til disse viktige utfordringene.

— I det sittende styret har det vært nettopp en slik kapasitet, nemlig Marcela Bustos. Hun brenner for disse viktige temaene, som ikke bare er idrettspolitisk korrekte, men også samfunnspolitisk viktige. Mitt inntrykk, etter å ha sondert litt i kulissene, er at hun er oppriktig ønsket med videre, nettopp for å kunne ivareta dette fokuset fra Idrettsstyrets side, sier basketballpresidenten.

Les også

Vil sikre familier med dårlig råd adgang til idretten

Få innvandrerjenter

Selv ønsker Bustos sterkt å være med videre.

— Det aller viktigste for meg er idrettsglede for alle, i hvert eneste lille vedtak. Mitt fokus har vært spesielt vært på idrett for funksjonshemmede og jenter med innvandrerbakgrunn. Spesielt med det siste har vi fremdeles en lang vei å gå. Vi har ikke hatt nok trykk på dette i den forrige perioden, og det må løftes i den neste, sier Bustos som legger til at man foreløpig ikke har gode nok analyser påhvorfor man sliter så med å få jenter med innvandrerbakgrunn inn i idretten.

PS! Jorodd Asphjell var første visepresident under Børre Rognlien. Også trønderen vil bli foreslått fra salen før søndagens valg. Det er dermed duket for flere valgthrillere..

 1. Les også

  Dette brevet viser Norges Qatar-bønn til FIFA-presidenten

 2. Les også

  Vil opprettholde høydehusforbudet

 3. Les også

  Idretts-Norge vil ha Sigbjørn Johnsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Krisemøte i Idrettsstyret: Fikk åtte forskjellige spørsmål og svarte akkurat det samme på syv av dem

 2. SPORT

  Tom Tvedts visepresidenter varsler sin avgang

 3. SPORT

  Nå får håndballtoppen plass i idrettsstyret: - Bra med nye, friske koster

 4. SPORT

  Sigbjørn Johnsens oppdrag: Skape ny tillit til norsk idrett

 5. SPORT

  I kveld kan Kristin Kloster Aasen bli Norges nye internasjonale idrettstopp

 6. SPORT

  Én stemme unna loddtrekning: Berit Kjøll vant valgthriller mot Mollekleiv