Armstrong vil være 100 prosent ærlig

Lance Armstrong kjemper for å renvaske sitt navn og rykte. Han er villig til å stille opp i en uavhengig gransking og vitne 100 prosent ærlig — dersom han blir behandlet rettferdig.

Lance Armstrong.

Den dopingtatte og livstidsutestengte texaneren føler seg nemlig ikke rettferdig behandlet av det amerikanske antidopingbyrået (USADA).

Etter at Armstrong i et direkte intervju med Oprah Winfrey innrømmet omfattende dopingmisbruk i karrieren, svarte USADA med å utestenge ham for livstid. 42-åringen ble også fratatt sine sju Tour de France-titler og OL-bronsen han tok i Sydney i 2000. ## Mildere straffer

Armstrong mener at konkurrentene dopet seg på lik linje med ham, men at de som har innrømmet dopingmisbruk, har sluppet unna med langt mildere reaksjoner enn ham.

— Hvis alle andre får dødsdom, tar jeg også dødsdommen. Hvis alle andre kan starte med blanke ark, så er jeg også fornøyd med det. Hvis alle andre får seks måneders utestengelse, så tar jeg også det, sa Armstrong i et intervju med BBC mandag.

Den nye UCI-presidenten Brian Cookson vil ha en ny og uavhengig gransking av tidligere dopingavsløringer som ledd i å renvaske sykkelsporten.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) må samtidig også granske sin egen holdning til antidopingarbeidet etter Armstrong-skandalen.

Armstrong sa han ville gjøre hva som helst for å avslutte dette kapittelet og gå videre. Selv om mye av det som vil komme fram, vil være ganske så saftige saker.

Store tap

Han spurte seg selv om denne prosessen rundt ham har vært bra for syklingen.

— Nei, jeg tror ikke dette har vært bra for syklingen. Ingen idrett eller noe politisk scenario har godt av å gå etter i sømmene de siste 15 årene. Går du 15 år tilbake, kan du like gjerne gå 30, sa Armstrong.

42-åringen sa at livet var blitt ganske så tøft etter innrømmelsen hos Oprah Winfrey i januar.

— Jeg har opplevd store personlige tap og store tap i velstand, mens andre har tjent stort på denne historien, sa han.

Armstrongs tap i kroner og øre skal være på rundt 660 millioner kroner (125 mill. dollar).