Maktkamp i skisporten: Norge venter på svensk presidentkandidat

Den norske skipresidenten gir ikke sin støtte til verdensmesteren eller milliardæren. Han håper heller på en svenske.

Gian-Franco Kasper og Erik Røste sammen under VM alpint i Åre for et drøy år siden. Røste ser gjerne at det bli en nordisk president etter at sveitsere har styrt FIS siden 1951.
  • Kurt B. M. Haugli

Det kan bli årets idrettspolitiske valgkamp dersom koronakrisen gjør det mulig å gjennomføre valget.

Foreløpig er det to offisielle kandidater, sveitseren Urs Lehmann og svensk-briten Johan Eliasch. Disse kjemper om vintersportens mektigste posisjon – president i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Les også

Trondheim skulle få «ja» - nå er omstridt Pattaya-tur utsatt

Les også

Tidligere VM-vinner stiller som presidentkandidat i FIS

Det handler om å styre den største organisasjonen for vinteridrett og som favner mer enn halvparten av medaljene i et vinter-OL.

Den tidligere utforkjøreren Urs Lehmann (t.v.) er kandidaten Sveits har kjørt frem for å ta over etter Gian-Franco Kasper (t.h.).

Svensk håp

Men selv om det er to klare kandidater allerede, er det ikke sikkert at Norges Skiforbund kommer til å gi sin støtte til noen av disse.

– Vi har foreløpig ikke diskutert dette. Det er jo fortsatt uklart når det blir, og hvem som til slutt blir kandidater. Men det som er klart, er at tidligere skipresident i Sverige Mats Årjes har vurdert om han skal stille, sier skipresident Erik Røste til Aftenposten.

Les også

Trondheim kan få VM uten omstridt Pattaya-tur

Foreløpig er ikke Mats Årjes offisielt lansert som internasjonal skipresident. 52-åringen har vært svensk skipresident og er i dag leder av Den svenske olympiske komiteen.

– Vi vil jo synes det ville være bra med en nordisk kandidat. FIS er etablert i Norge og Sverige, og vi hadde de to første presidentene. Dersom det kommer en kandidat fra Skandinavia, vil vi synes det vil være spennende uten at jeg skal gå noe lenger med det resonnementet, sier Erik Røste.

Mats Årjes er tidligere skipresident i Sverige og nå leder av Sveriges olympiske komité. Han er svært aktuell for presidentkandidat i FIS.

Det er mulig å nominere kandidater inntil 30 dager før kongressen. Og ettersom FIS-kongressen som skulle startet 17. mai i omstridte Pattaya i Thailand, er utsatt, blir fristen for å nominere kandidater også utsatt.

Dersom Årjes skulle bli foreslått av det svenske skiforbundet, blir han nødt til å konkurrere med mannen som sørget for at Atle Skårdal aldri ble verdensmester i utfor og mot en milliardær med både svensk og britisk pass.

Ingen klare kandidater

Gian-Franco Kasper meldte tidligere i vinter at han ikke tar gjenvalg som president i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Etter 22 år som president valgte den 75 år gamle sveitseren å si takk for seg.

Ingen kandidater meldte seg umiddelbart. Men etter hvert, og i skyggen av en pandemi og avlyst sesongavslutning i alle FIS-grener har, det dukket opp kandidater.

Klare kandidater

En av dem er altså Urs Lehmann. Sveitser også han. Hos nordmenn som har levd med vinteridrett noen år, er han mest kjent som han sveitseren som nektet Atle Skårdal VM-gull i utfor i Morioka i Japan for 27 år siden. Lehmann tok gull, Skårdal sølv.

Nå er Lehmann 51 år gammel, han har ledet det sveitsiske skiforbundet siden 2008 og er offisielt nominert som presidentkandidat av forbundet.

Urs Lehmann.

Den andre kandidaten er Johan Eliasch, en svensk forretningsmann med både svensk og britisk pass. Han er øverste sjef for et av de mestvinnende skimerkene i alpinsporten de siste 10 årene – Head. Han har bygd sin formue gjennom investeringsselskap og har engasjert seg sterkt for bevaring av regnskogen. 58-åringen er blitt nominert av Det britiske skiforbundet som kandidat til presidentvervet. Den svensk-britiske milliardæren har annonsert at han kan jobbe som president uten godtgjørelse.

Johan Eliasch har både svensk og britisk pass, men er nå det britiske skiforbundets kandidat til å ta over etter Gian-Franco Kasper. Eliasch eier og leder skiutstyrsprodusentene Head.

Neppe kvinne denne gangen

Akkurat disse nominasjonene blokkerer for at Sarah Lewis kan bli FIS’ første kvinnelige president. Hun er generalsekretær i organisasjonen og har vært nevnt som mulig kandidat flere ganger. Lewis har både britisk og sveitsisk statsborgerskap, men ettersom både Storbritannia og Sveits allerede har nominert kandidat, blir hun uaktuell.

Hver av de 132 medlemsnasjonene i FIS kan fremme én kandidat. De store skinasjonene har tre stemmer på kongressen.

Gian-Franco Kasper kom fra nettopp generalsekretærjobben til presidentvervet. Da hadde han tjent under sveitseren Mark Hodler som hadde vært FIS-sjef fra 1951 til 1998.

Sveitsere i 69 år

Fra 1934 til 1951 var det norske Nicolai Ramm Østgaard som var president. Men siden den gang er det de to sveitserne Hodler og Kasper som har dominert. Nå mener Røste at det kanskje er på tide å gi presidentskapet til nasjoner lenger nord i Europa.

– Skisporten har et fundament i Norden. Den er viktig for oss, og det er en del av historien og kulturarven. Jeg synes det personlig er spennende om det skulle komme en kandidat fra Skandinavia, sier Erik Røste.