VM-uttatt etter fall – Lunde Pedersen vraket

Tidligere verdensmester Sverre Lunde Pedersen (30) er VM-vraket på 5000 meter til fordel for Hallgeir Engebråten (23) - som falt i det avgjørende mesterskapsuttaket på distansen.

5000-KLAR: OL-bronsevinner Hallgeir Engebråten er tatt ut til å gå 5000 meter i VM 2.-5. mars på bekostning av tidligere verdensmester Sverre Lunde Pedersen.

– Det var det som var det vriene, sier skøyteforbundets sportssjef Petter Andersen med tanke på det norske VM-uttaket til 5000 meter for herrer.

Norge har tre kvoteplasser til 5000-meteren i distanse-VM i Heerenveen 2. til 5. mars. Sander Eitrem var forhåndsuttatt foran det siste, avgjørende uttaket i verdenscupen i Polen sist helg. Forutsetningen for det var i utgangspunktet plasseringene: De to beste «etter» Eitrem ville bli tildelt VM-plass på distansen.

Les også

VM-thriller: – Må tilbake til glansdagene

Eitrem satte banerekord (6.15,06) og vant, juniorverdensrekordholder Sigurd Henriksen kom på 4. plass (6.25,82), Sverre Lunde Pedersen - verdensmester på 5000 meter i 2019 - ble nummer åtte med 6.29,31.

Hallgeir Engebråten - OL-bronsemedaljevinner på 5000 meter i Beijing for ett år siden - falt da han hadde tre runder igjen (i mål på 7.07,32).

Les også

Lungetrøbbel: Norges OL-bronsevinner må droppe EM

Men han er likevel VM-foretrukket på bekostning av Sverre Lunde Pedersen, etter en vurdering foretatt av skøyteforbundets uttakskomité: Petter Andersen, Edel Therese Høiseth, Eskil Ervik, Arne Skuterud og Wouter olde Heuvel.

– Det er ikke sikkert Hallgeir (Engebråten) er bedre akkurat nå, sier Petter Andersen etter mandag morgen å ha gitt Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten beskjed om VM-avgjørelsen.

LAGTEMPO-HISTORISK: Sverre Lunde Pedersen (i midten) vant sitt andre OL-gull på lagtempo sammen med Peder Kongshaug og Hallgeir Engebråten (t.h) i Beijing for ett år siden.

Engebråten «ledet» da før han falt, men rundetidene hans var «på vei opp».

– Men vi ser det slik at han vil ha større potensiale om to uker (5000 meter i VM). Det kan være vi tar feil. Men det er alltid slik når det gjelder den siste plassen, understreker Petter Andersen.

Sander Eitrem, Sigurd Henriksen og Hallgeir Engebråten skal gå 5000 meter i Heerenveen-VM. Sverre Lunde Pedersen er reserve på distansen. Han er imidlertid tatt ut til å gå lagtempo for Norge. Han ledet Norge til OL-gull på lagtempo i 2018 og forsvarte tittelen sammen med Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug i Beijing-OL i fjor.

Sammen med Sander Eitrem og Peder Kongshaug vant han også det siste verdenscupløpet på lagtempo.

Ps! Ragne Wiklund (22) skal gå 1500 meter, 3000 meter og 5000 meter i VM. Siste helg vant hun 3000 meter og 1500 meter i verdenscupen i Polen.