Følte seg som en konge, feilet igjen: – Det er litt rart

TOKYO (Aftenposten): Henrik Christiansen trodde at formen var god. Veldig god. Tirsdag misset han på sin annen finalemulighet. Nå skjønner han ingenting.

Henrik Christiansen hadde minst finaleplass som mål før 800-meterkvalifiseringen. Han kom seg ikke til finale, og han skjønner lite av hvorfor det ikke fungerer.
  • Kurt B. M. Haugli

Han kom på den sure niendeplassen. Den første plassen etter de åtte som kvalifiserte seg til finalen. Det manglet 65 hundredeler på finaleplass på favorittdistansen 800 meter fri.

Det var to dager til første konkurranse i Tokyo-OL. Svømmeren Henrik Christiansen satt på pressekonferanserommet i den olympiske landsbyen og snakket med media. Han virket selvsikker. I godt humør. Han hadde gjort alt riktig, mente han. Høydetrening gjennomført. Han hadde gått litt ned på treningsdosene og svømt raskt på trening.

– Det har vært litt «finetuning» i det siste, så nå føler jeg meg helt konge, sa han torsdag i forrige uke.

Skjønner lite

Etter at hans andre finalemulighet røk, var det lite kongelig over Henrik Christiansen.

– Jeg vet rett og slett ikke hva det er, hvorfor jeg ikke klarer dette bedre. Jeg er rett og slett litt paff, fortalte 24-åringen fra Skjetten til media under tribunen i den praktfulle svømmehallen i Tokyo.

Et sted som skulle ha sydet av liv og leven. En del utøvere hadde valgt å dra til hallen for å heie på sine. Det ga i det minste litt lyd i hallen, hvor en kunne høre vært eneste svømmetak.

Christiansen svømte i det nest siste heatet. Og ble nummer fem med en tid som var rundt seks sekunder svakere enn hans personlige rekord på distansen. I det siste heatet kunne ikke flere enn tre svømmere være raskere. Fire var raskere.

Det var vanskelig å skjønne for ham.

– Jeg har hatt en god oppladning, og jeg har gjort det som jeg har gjort tidligere og som har gitt suksess. Det er det som er litt rart.

Har en sjanse til

Nå har han bare én distanse igjen. «Maratonøvelsen» i svømmehallen, 1500 meter fri. Det var på denne distansen han overraskende klarte å svømme seg til finale i OL-debuten for fem år siden i Rio.

Og selv om dette OL har fremstått som en gedigen skuffelse, så ser han fremgang.

– Det var i det minste bedre nå enn på 400 meter lørdag. Det er positivt, og da håper jeg selvfølgelig at fremgangen fortsetter.

Om kongefølelsen hadde han følgende kommentar:

– Før et OL skal du ikke stå og si at du føler deg som en ræv.