Norsk dobbelt-nedtur på lagtempo

Norges herrelag på lagtempo maktet ikke å innfri gullforventningene og endte på en skuffende 4. plass i skøyte-VM - bak Russland, Canada og gullvinner Nederland.

SLITNE: Norges lagtempotrio med Sverre Lunde Pedersen (bak), Hallgeir Engebråten og frontmann Allan Dahl Johansson startet friskt, men tapte lagtempoduellen mot den russiske trioen. Nederland vant foran Canada.

– De orket rett og slett ikke, konkluderte kommentator Even Wetten fra skøytestudioet til Viaplay.

Med 3.43,23 endte Norges lagtempoherrer 1,80 bak VM-vinner Nederland og 57/100 bak parmotstander RSU (Russland) på 3. plass.

Norges lag med angivelig formsterke Allan Dahl Johansson som frontmann fra start til mål gjennom åtte runder og 3200 meter, hadde et lite favorittstempel etter andre- og førsteplass i sesongens to verdenscupløp. I det siste satte trioen banerekord i VM-arenaen Thialf.

Det russiske lagets tre utvalgte gikk alle veldig sterkt på 5000-meteren torsdag, i motsetning til to tredeler av Norges lagtempolag, Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen.

Norges trio var imidlertid en og en og samlet sett bedre enn russerne (under benevnelsen RSU) på 1500-meter, som er mer lønnsomt med tanke på lagtempoløpet med rundetider på rundt 26 sekunder.

– Sverre (Lunde Pedersen) er nok i utgangspunktet en av verdens aller, aller beste lagtempoløpere, understreker ekspertkommentator Mikael Flygind Larsen i Viaplays studio før siste par skulle starte.

– Vi så det på 5000-meteren i går. De gutta der er ikke i toppform, slo han fast om Norges alle tre etter at resultattavlen viste «4: NOR».

Før det gikk Nederland mot Canada, begge i kategorien «gulloutsider» på bakgrunn av tidligere verdenscupresultater. Nederland gikk uten den ryggplagede skøytekongen Sven Kramer. Han gikk en elendig 5000-meter.

– Canada alltid farlige, uttalte V4-kommentator Even Wetten før nest siste par-duellen kom i gang.

Kanadierne med Bloemen, Belchos og Howe vekslet en gang i mellom, de dyttet ikke med en mann i front hele veien. Nederlands Roest, Bosker Snellink lå bak, men vant til slutt etter at eks nederlender Bloemen begynte å slite.

3.41,43 var Nederlands foreløpige ledertid. Canada 3.41,71.

– Jeg tror de er mulig å slå, mente ekspertkommentator Hege Bøkko før gullkampen skulle avgjøres: Norge vs «Russland».

Allan Dahl Johnsson tyvstartet og alle ble kalt tilbake. Etter en god innledning etter restarten, virket de mattere og mattere.

– Det var ingen god forestilling, konkluderte Mikael Flygind Larsen da nedturen var et faktum.

På spørsmål om hva som er galt med Sverre Lunde Pedersen, vanligvis lagtempolagets bauta, svarer Hege Bøkko at hun tror ikke en gang Sverre Lunde Pedersen er på det rene med det.

– Du kan ikke være på topp for evig og alltid, sier hun.

I kvinneklassen ble Norges lag nummer fire med Marit Bøhm i front, Ida Njåtun i midten og Ragne Wiklund bakerst. Den norske trioen, som har blitt nummer tre i to verdenscupløp denne sesongen, var foran den russiske omtrent midtveis og så ut til å kunne ta dem i finishen. Men RSU kom tilbake og var «sure» 27/100 foran Norge over målstreken.

– Vi dauet litt hele gjengen, tror jeg. Det var irriterende. Det var litt rotete i dag, sier Marit Bøhm i et intervju vist på Viaplay.

Så å si alle konkurrentene gikk plutselig med «den norske» dytteteknikken gjennom seks runder og 2400 meter. Til og med Nederland, som til nå har uttalt seg litt nedlatende om den. I den avgjørende duellen tok de nederlandske jentene de ikke-dyttende kanadiske på siste runde og vant VM-gullmedaljen med et halvt sekund foran sølvvinner Canada (2.55,79/2.55,97).