Sport

«Alene hjemme-Skarstein» har søkt om venninnestøtte

Birgit Skarstein (32) har søkt om tillatelse til å ta med seg en venninne inn i treningsrommet til Olympiatoppen når Olaf Tufte & Co. reiser til OL, og Norges ro-gullfavoritt blir «alene hjemme» en hel måned før hun reiser til Paralympics.

RAMBO-GYMMEN: Birgit Skarstein i sitt høyst provisoriske treningsstudio i Gavirate. Umiddelbart oppkalt etter Sylvester Stallones rollefigur i Rambo-filmene, spesialsoldat John Rambo.
  • Øystein Jarlsbo, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Jeg har søkt skriftlig, ja. Det er ikke bare av sosiale årsaker. Søknaden har faglig belegg også. Det er praktisk å ha noen som kan hjelpe meg med vektene og sånn. Vanligvis er det jo de andre som gjør det, sier Birgit Skarstein foran verdenscupløpene i italienske Gavirate fredag til søndag.

«De andre» er hennes kolleger på ro-landslaget: Dobbeltfireren med Olaf Tufte, singelsculler Kjetil Borch og Are Strandli/Kristoffer Brun i Norges lettvektdobbeltsculler - samt landslagstrener Johan Flodin.

Avreisedatoen til OL i Tokyo (23. juli til 8. august) er 14. juli. Birgit Skarstein skal «forhåpentligvis» sette seg på flyet til Paralympics i Tokyo (24. august til 5. september) 15. august, som er tolv dager før hennes første konkurranse i Tokyo.

– Du blir alene hjemme en måned?

– Det er helt riktig. Det blir spesielt. Vi er hverandres venner og familie. Det vil bli en mental del å være uten det vanlige miljøet mitt i den kritiske oppkjøringsfasen til Paralympics, sier Skarstein.

Hun påpeker at det for en toppidrettsutøver som henne «ikke bare er å henge med andre». Hun deler bopel med en venninne. De to må imidlertid være påpasselig med å holde avstand. Birgit Skarstein er vaksinert mot covid-19, men kan ikke risikere å pådra seg den minste forkjølelse.

OL-TEST: Birgit Skarstein og landslagstrener Johan Lidberg er klar for «prøve-OL» i italienske Gavirate denne helgen.

Venninnen hun ønsker å ha med under øktene i Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo fra 15. juli til 15. august, er en annen enn samboeren. I tillegg håper hun å treffe ikke OL-roere under øktene i båt på Årungen. Mesterskapsbåten må hun for øvrig ta farvel med etter siste verdenscupløp i Gavirate (Italia) søndag. Da starter den sin ferd mot Tokyo. Birgit Skarstein må øve i en reservebåt de neste to månedene.

Les også

Uslåelige Birgit Skarstein vant EM-gull: – Ekstra spesielt og givende

Samtidig starter hun alenetilværelse-treningen på land. Mandag sjekker hun inn i et rom med egen inngang i et leilighetshotell 40 minutter kjøring med bil fra Gavirate.

SMITTEVERNET: Birgit Skarstein og para-roerne fikk ikke lov til å konkurrere sammen med OL-roerne i italienske Sabaudia ved Roma. Norges største gullhåp foran Paralympics må klare seg «alene» på regattabanen ved Milano - med støtte fra landslagstrener Johan Lidberg.

– Jeg har valgt å isolere meg i en leilighet her i Italia fordi jeg uansett måtte ha gjort det hjemme, forteller Skarstein.

Hun har fått tillatelse til å trene i hotellets gym alene, har med seg el-sykkel og staver for å bedrive armstyrketrening på land. Etter en solo-uke kommer Johan Flodin, dobbeltfireren, Borch, Strandli og Brun til Gavirate, der de og Birgit Skarstein skal ligge i treningsleir frem til 27. juni.

De skulle egentlig ha vært sammen denne helgen. Men på grunn av den fortsatt pågående pandemien, ble den siste kvalifiseringen til Paralympics og para-verdenscupen flyttet fra Sabaudia ved Roma til Gavirate ved Milano, mens OL-roerne «ble igjen» i Sabaudia for å kvesse årene i årets tredje og siste verdenscup.

– Dette er veldig viktige regattaer. De gir en forsmak på hva vi «får» i Tokyo. Resultatene i den siste gir rankingen inn i Paralympics, sier Skarstein - som vil holde ekstra øye med konkurrentene fra Israel og Frankrike, og Tyskland og Brasil (som imponerte Skarstein i første løp kvalregattaen torsdag).

Hun tilføyer at det er om å gjøre å holde hodet kaldt med tanke på at «dette» - Paralympics 2020 (i 2021) - «er det mest uforutsigbare mesterskapet» hun noen gang har vært med i.

– Jeg merker at jeg legger enda flere alternative planer enn jeg pleier å gjøre. Her hjelper ikke A, B og C, men D, E og F må med. Det føles som om alt kan skje. Det er nødvendig å ha et nøytralt forhold til alle alternativene og ikke la seg stresse, sier Birgit Skarstein.

Les mer om

  1. OL 2021
  2. Birgit Skarstein
  3. Roing
  4. Olaf Tufte
  5. Johan Flodin
  6. Kjetil Borch
  7. Paralympics