Sport

Stort smitteutbrudd i Åsane - elleve spillere smittet

Det er coronakrise i Obosliga-klubben Åsane: Ytterligere ti spillere har testet positivt for viruset. Fra før hadde klubben én smittet spiller.

UTBRUDD: Åsane-spillerne etter en kamp mot Tromsø i oktober.
  • Ida Høidalen, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det skriver klubben i en pressemelding.

– Vårt fokus har vært å håndtere dette på en korrekt måte i henhold til de medisinske rådene vi får. Hele troppen ble satt i karantene sist fredag. I utgangspunktet vil spillerne være ute av karantenen ved utgangen av november, men alle som er syke må være i isolasjon i minst ti dager, sier Åsanes daglige leder Gorm Natlandsmyr.

Hele laget var allerede i karantene etter at det fredag forrige uke ble påvist smitte i klubben.

Testing mandag og tirsdag har påvist smitte hos ytterligere ti spillere - dermed er det nå totalt elleve smittede spillere i klubben.

Lagets trener, Morten Røssland, opplever situasjonen som svært utfordrende:

– En ting er å sitte i karantene, en annen ting er å spille viktige kamper rett etter at man har vært syk. Det er ikke gitt at alle blir friske på minimal tid, slik at vi kan stille lag til neste serierunde. Spillerne må være symptomfrie i syv dager før de kan spille kamp igjen, sier han.

Les også

Adem Güven er den smittede Kongsvinger-spilleren: – Litt drøyt å peke på én person

Smitteutbruddet kommer kort tid etter at Åsane-treneren reagerte kraftig i VG på Kongsvingers coronahåndtering etter smitte i den Obosliga-klubben. Bakgrunnen for det er at Åsane spilte kamp mot Kongsvinger søndag 15. november. Kvelden etter kjente Kongsvinger-kaptein Adem Güven på symptomer.

Senere i uken fikk han påvist coronasmitte, og det var tiden som gikk frem til Kongsvinger-spilleren ble testet (lørdag), som gjorde at Åsane-treneren reagerte:

– Det er katastrofe. Helt sinnssykt. Vi har lett med lys og lykt for å finne ut hvor f... vi er blitt smittet. Vi har gjort alt for å unngå det. Leid biler for at spillerne ikke skal ta kollektivtransport, gått med munnbind, gjort alt innenfor våre ressurser, sa Åsane-treneren til VG tirsdag.

Konfrontert med dette etter onsdagens smitteutbrudd i egen klubb, mener Røssland fortsatt at Kongsvinger må ha vært smittet før han kom til Bergen søndag - «slik vi ser for oss hendelsesforløpet».

Les også

Hockeysmitte-sjokket: - Ukjent hvordan smitten kom inn til oss

– Det kan skje. Men det som er det kjedelige, er at hvis han (KIL-spilleren) var blitt sjekket mandag, ville vi fått beskjed tirsdag. Da ville vi ha gått noenlunde klar, ved at vi ikke hadde trent onsdag, torsdag og halve økten fredag (avbrutt på grunn av smittebeskjeden), forklarer Morten Røssland.

Han tilføyer at han og Åsane «ikke er ute etter» hverken Kongsvinger-kaptein Adem Güven eller klubben Kongsvinger. Morten Røssland sier «det er jævla trist for fotballen» og at det kan se ut til at man ikke har etterlevd smittevernprotokollen.

– Har dere i Åsane gjort det?

– Jeg føler vi har vært nesten idiotisk i henhold til hvor nøye vi har opptrådt. Det kan godt hende vi ikke har vært feilfri. Vi har hatt sterkt fokus på å gjøre det riktige. Med smittetrykket vi har, har det vært sannsynlig at vi ville bli smittet. Men hvis alle hadde sjekket seg som de skulle, har jeg en følelse av at vi ville gått mer klar, svarer Åsane-trener Morten Røssland.

Han opplyser at Åsane tidligere i sesongen har fått testet to spillere etter mistanke om smitte. Begge viste seg negative.

Les også

Johaug om smitte-risikoen: - Jeg føler meg trygg

Åsane har tre serierunder igjen og har allerede fått en kamp utsatt. De skulle møtt Jerv forrige helg. Neste helg ventet Strømmen, men den vil ikke bli spilt på oppsatt dato.

– Spillerne er ikke veldig, veldig syke. Men vi er nødt til å få folk friske. Det er et tett program. NFF jobber på spreng. Jeg tror det kommer til å gå bra, hvis folk er flinke, svarer han på spørsmål om han tror seriesesongen vil bli fullført.

– Det viktigste er at det går bra med alle, og at de kommer seg gjennom det på en skikkelig måte. Elleve smittede er alvorlig, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF til VG.

Han har fortsatt målsetning om at man skal klare å bli ferdig med ligaen før jul.

– Vi jobber nå med en revidert spilleplan for Obosligaen og Åsane sine utfordringer er en del av det. Vi håper at vi skal få det til, sier han.

Klubben ligger på en foreløpig femteplass og kan ende opp med å spille kvalifisering til Eliteserien. Planen er at den skal starte få dager etter siste serierunde.

Les mer om

  1. Fotball
  2. OBOS-ligaen
  3. Åsane Fotball