1484 dager etter at hun la opp, er det garantert over

I 2018 slo Marit Malm Frafjord (36) fast at hun var ferdig som håndballspiller, men hun kan vinne mesterligatrofeet om noen dager. Karrieren er definitivt over denne helgen.

Marit Malm Frafjord håper å krone karrieren med gull i helgen. Her sammen med Camilla Herrem i landskamp.

Frafjord er ett av de aller største navnene i norsk håndball med gull på gull i landslaget og utallige klubbtitler.

Men også dette idrettseventyret har en slutt. Punktumet kan komme som en fest etter triumf i Champions League foran en utsolgt arena med 20.000 tilskuere i Budapest.

Med seg i Esbjerg-troppen har hun et halvt norsk landslag: Henny Ella Reistad, Kristine Breistøl, Vilde Mortensen Ingstad, Marit Røsberg Jacobsen og Sanna Solberg-Isaksen.

Neste sesong slutter Nora Mørk seg til samme klubb. Da er Frafjord håndballpensjonist etter 20 år på toppnivå.

– Jeg er glad for at jeg ble dratt tilbake. Det har vært noen gode år både i Esbjerg og på landslaget. Jeg har vært heldig, sier Frafjord til NTB om comebacket.

Best uttelling

Esbjerg møter hjemmefavoritten Györ i semifinalen.

– Det er ikke umulig, men vi må nok spille en kjempekamp for å klare det. Györ har fordel av hjemmebane. Samtidig kan det også bli en utfordring for dem om spillet ikke sitter.

Hos Györ er Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Silje Solberg nøkkelspillere. Kari Brattset Dale kommer ikke på banen. Hun er gravid og venter sitt første barn til høsten.

Frafjord ble nylig nominert som kandidat til å bli årets forsvarsspiller i mesterligaen. Samtidig har hun best skudduttelling (92,6 prosent) av spillerne med to mål eller flere i Champions League 2021-22. Frafjord går inn i sesongavslutningen med 25 scoringer.

– Slutter

I midten av mai 2018 sa Frafjord dette til NTB i Budapest: – Dette har vært livet mitt i 15 år, og jeg har vært heldig og opplevd veldig mye, men nå føler jeg at det er nok for min del. Dette blir mine siste kamper.

Så kom Esbjerg med et overraskende tilbud, rett før jul i 2018, hun valgte å si ja til. Siden har hun på veien også spilt mesterskap med Norge. Det ga EM-gull og OL-bronse.

Hun fikk 1484 dager «ekstra» som spiller. Det er tidsrommet fra hun annonserte at hun skulle gi seg, til hun virkelig takker av søndag.

Hun og samboeren kommer til å bo videre i Danmark. De to driver et selskap sammen der. Frafjord ser fram til en hverdag uten å være toppidrettsutøver. 

– Det skal bli godt å ha noen frihelger. Jeg har ikke sett for meg noen rolle som trener eller annet innen håndballen, men jeg har også lært meg å aldri si aldri, sier hun.

Landslagsmerittene er sterke: To OL-gull (2008 og 2012), ett verdensmesterskap (2011) og fem EM-titler (2006, 2008, 2010, 2016 og 2020). Frafjord har tatt medalje i alle mesterskap (13) hun har deltatt i som senior.

Keeperveteranen i Vipers Kristiansand, Katrine Lunde (42), om Frafjord: – En spiller med en strålende karriere for klubb- og landslag. Jeg har hatt stor nytte av henne foran meg i mange mesterskap, sier hun til NTB.

I den andre semifinalen i mesterligaen møtes Vipers og Metz (Frankrike, uten norske innslag). Finalen spilles søndag.

Over 20 norske landslagsspillere deltar i Final4-helgen i Ungarn.

Marta Tomac og keeperveteran Katrine Lunde kunne heve pokalen foran over 6000 tilskuere etter at Vipers Kristiansand vant sluttspillfinalen i håndball i Hamar OL-Amfi. Blir det mer jubel denne helgen?