Sport

21-åringen sikter skyhøyt: – Når jeg er 25 år, er jeg der

SÖLDEN (Aftenposten): Det er ett år siden han vant i Sölden. Det er 10 måneder siden han ødela kneet. Nå har alpinisten Lucas Braathen lagt en hårete plan.

  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

På et hotellrom i fjellsiden opp fra Ötztal med utsikt til Sölden satte Lucas Braathen punktum et sted utpå torsdagskvelden. De siste ordene i hans relativt detaljerte femårsplan var ferdigskrevet.

Det er ikke første gang han har hatt langtidsplaner. Da 21-åringen var ti år gammel, la han og faren en tiårsplan. Den fortalte at han skulle ende opp som en skiløper i verdenstoppen som 20-åring. Slik ble det.

Planen funket. Nå kom denne kneskaden og forrykket arbeidet. Alt måtte revideres etter at han i noe som nesten kan kalles et spektakulært fall over målstreken i Adelboden 8. januar, ødela leddbånd rundt kneet.

Det store målet

Men nå er den altså klar. En flunkende ny femårsplan. Søndag debuterer den i verdenscupen på Rettenbachbreen på Söldens tak.

– Hva er det som er det endelig målet og hvordan ser enderesultatet ut?

– Kula, sier han kort og kontant.

Han snakker om den store krystallkulen som utdeles til verdens beste alpinist. Han skal vinne verdenscupen. Det står i planen, og han har klokkertro på at det skal bli slik.

– Stoler jeg på at den planen jeg har lagt stemmer, og det gjør jeg, og at jeg gjennomfører den fra dag til dag, så vil jeg ende der jeg vil, sier han.

Planen omhandler mye. Beskrevet er et lite lass med delmål. Noen er delmål for sesonger. Andre handler om delmål fra måned til måned.

OL-planen

Han har et delmål for denne sesongen også. Selv om han ikke tenker mye akkurat nå på at det skal presteres i OL i Beijing om drøye tre måneder, så er OL med i hans planarbeid.

– Det handler om at delmålene må løses hver dag, og da handler det til slutt om et enderesultat som sier at jeg skal til Beijing. Der havner jeg på et fett sted.

Altså gutten har lagt inn OL-medalje i sitt planarbeid.

Et tapt tid

Men nå kan det høres ut som om 21-åringen med brasiliansk mor og norsk far er en kjedelig planarbeider. Det blir også feil. Han har tenkt mye rundt sitt liv som toppidrettsutøver og han har mange jern i ilden. Da han var yngre, gikk det i videoprosjekter på Youtube. I det siste har han samarbeidet med moteprodusenten Swims og designet sko og klær.

– Det er en hyllest til en æra jeg selv ikke fikk oppleve – 70- og 80-tallet. De kaller det gjerne «The golden age of skiing». Tomba, Hansi Hinterseer. De sto frem og var seg selv. De var legender i sin tid, sier han.

Han mener at noe har forsvunnet på veien med større profesjonalisering, idrettsvitenskap og spesialiseringen.

– Det har tatt rockstar-effekten ut av sporten. Jeg synes at idretten kan være litt fri. At det er lov til å skille seg ut, og at det er ikke en mal på hvordan man må være, selv om man driver på med en idrett, sier han.

Gi unge en sjanse

Han har stadig nye prosjekter på gang.

– Jeg har lyst til at mine ideer kan se dagens lys. Jeg vil at ideer, uansett hva det måtte være, blir noe av.

Akkurat nå handler det om svært mange ideer om utstyr til å bedrive sin egen sport. Nye ideer kommer, prøves ut, blir forkastet eller godkjent. Hele tiden er det noe som kverner i hodet til Braathen. Han har noen ideer som har lengre perspektiv.

En av dem er Lucas Braathen Racing Camp i samarbeid med sitt skimerke Atomic. Dette er et prosjekt som han bedyrer handler om mer enn sponsorsamarbeid.

– Jeg vil skape et system hvor vi skal gi noen som ikke har muligheter til å strekke seg etter sine drømmer, en mulighet. Det har vært noe som jeg har tenkt på siden jeg startet alpint. Jeg har skjønt hvor ressurskrevende alpint er. Og jeg har opplevd at det er mange som ikke har fått muligheten. Det å gi en person en slik mulighet vil bety mer for meg enn at jeg kjører fort på ski selv.

Lucas Braathen har mange sider selv om mye kan virke planlagt. 21-åringen vil gjerne ha et rikt liv også utenfor idretten og designer for moteprodusenten Swims og viser ofte frem klær på sin Instagram-profil. Men når han jobber for det norske landslaget, er klesprofilen bestemt av alle andre.

Noe som ikke var planlagt

En leddbåndsskade i kneet i januar 2021 var definitivt ikke punktlistet i noen planer. I samme renn ble også jevnaldrende Atle Lie McGrath kneskadet. De ble landslagets krykkekamerater utover våren.

Nå er de begge med i det tradisjonsrike åpningsrennet i Sölden. De sier begge at det går fint med knærne. De kan kjøre på ski uten å kjenne smerte. De har bare litt mindre muskler i skadefoten.

På ettervinteren og utover våren og sommeren har de vært på en slags felles rehab.

– Det har betydd så mye å ha Lucas ved sin side. Jeg føler at vi har hjulpet hverandre veldig mye i den kampen for å komme tilbake. Vi har hatt drittdager og fine dager, men at vi nå kan stå på start og være i veldig god form er utrolig kult, sier Atle Lie McGrath til Aftenposten.

For Lucas Braathen ga skaden også nye perspektiver som ingen plan kunne inneholde.

– Du stiller deg mange spørsmål om det er verdt det. Du legger alle kortene i idretten. Du ofrere mye, utdannelse og så videre og så kan du plutselig ikke gå på kneet.

Det var ikke planlagt.

NRK1 og Eurosport1 09.55 i dag og 09.50 i morgen

Les mer om

  1. Alpint
  2. Lucas Braathen