Hoppkonflikten er løst: Bråthen får ny rolle

Norges Skiforbund presenterte torsdag en løsning på konflikten med hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Det har stormet rundt Clas Brede Bråthen.

Utfallet av konflikten kommer overraskende på mange. Den siste tiden har mye tydet på at Skiforbundet var i gang med en oppsigelsesprosess mot Bråthen. Forrige uke var partene i et drøftelsesmøte.

Fratas oppgaver

Enigheten går ut på at Bråthen fortsetter som sportsansvarlig i hopp de fire neste årene. Han gir fra seg de administrative oppgavene. Disse overtas av en annen person, og denne stillingen skal lyses ut.

Grepet gjør at Bråthen ikke lenger skal rapportere til Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

Bråthen uttrykte stor glede over løsningen på torsdagens pressekonferanse. Hans fokus blir nå kun det sportslige.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at stillingen jeg nå skal ha, innebærer at jeg kan bruke de egenskapene jeg opprinnelig tenkte var gode da jeg søkte jobben i 2004, sa Bråthen.

– Det er engasjementet mitt for sporten i både topp- og breddeperspektivet. Jeg finner en stor glede i å være i hoppbakker, enten det er i timetersbakken eller i Garmisch-Partenkirchen.

VG får opplyst at Ståle Villumstad blir den nye administrative sjefen, men ingen ting er helt klart ennå. Han har de siste årene vært norsk hoppsports arrangementssjef under Bråthens ledelse.

Den nye rollefordelingen ble foreslått allerede i slutten av september. Bråthen og hoppkomiteen godtok forslaget, men skistyret vendte tommel ned. Ledelsen kunne ikke gå med på det de mente var å la Bråthen få velge sin egen leder.

Dropper søksmålet

Torsdag var skipresident Erik Røste glad for å ha funnet en løsning. Han erkjente at konflikten hadde pågått for lenge.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, sa Røste på pressemøtet.

Han la til at forhandlingene kom på plass onsdag. Etter hektisk møtevirksomhet i mange timer kom partene frem til en avtale.

– Vi ble veldig raskt enige om en ramme, men det tar litt tid når man skal få det juridiske med. Vi er veldig glad for at vi kan presentere en løsning. Det har vært en god tone i diskusjonene, sa skipresidenten.

Bråket rundt Bråthens ansettelse ble kjent for offentligheten 17. august. Da ble det klart at Norges Skiforbund ønsket å avslutte arbeidsforholdet ved ikke å forlenge hoppsjefens midlertidige kontrakt. Den hadde utløp i april neste år.

Senere valgte Bråthen å saksøke Skiforbundet. Han krevde fast ansettelse i jobben han har hatt på midlertidige avtaler siden 2004. Torsdag ble det klart at han dropper den rettslige prosessen. Skiforbundet skal dekke halvparten av Bråthens saksomkostninger.

– Dette er en sak vi alle ville vært foruten, sa Bråthen om konflikten som har vært godt synlig i mediene den siste tiden.

Støtte i miljøet

Mange utøvere, trenere og sponsorer i hoppmiljøet har stilt seg bak Bråthen i konflikten. Flere sponsorer for hopplandslaget har truet med å avslutte sin økonomiske avtale med Skiforbundet.

Nylig trakk tidligere storhopper Per Bergerud seg fra hoppkomiteen som følge av konflikten.

Ledelsen i Norges Skiforbund har på sin side begrunnet ønsket om å avslutte Bråthens arbeidsforhold med hoppsjefens adferd og kommunikasjonsform. Den er beskrevet som uakseptabel.

– Saken har vært en belastning for alle involverte, oppsummerte NSFs generalsekretær Ingvild Bretten Berg torsdag.

Underveis i saken har det vært lansert ulike kompromissforslag, men først torsdag lyktes partene med å finne en løsning. Mange i skimiljøet har vært kritisk til Skiforbundets håndtering av saken. Onsdag ble det kjent at Buskerud skikrets ikke lenger har tillit til skistyret og krever et ekstraordinært forbundsting.

(NTB/Aftenposten)