Sport

Håndballherrene gjorde uforståelige feil mot Russland. Tøff motstand venter.

– Det er ikke mye tro på semifinale, sier Viaplay-kommentator.

Sander Sagosen prøver å få ballen forbi det russiske forsvaret under håndballkampen mellom Norge og Russland.
  • Ina Marie Sigurdsen
    Ina Marie Sigurdsen
    Journalist

Forbannet. Irritert. Skuffet. En «ræva» prestasjon.

Slik malte Sander Sagosen bilde av det norske spillet mot Russland lørdag.

– Nå må vi bare restarte. Vi har kniven på strupen og må vinne alt. Hvis vi ikke kan gjøre det, så kan vi like gjerne reise hjem.

Etter 22–23 tapet for Russland var Sagosen nådeløs i talen. De norske spillerne innrømmet «historisk» kollaps og slaktet egne prestasjoner.

Mandag møter Norge svake Litauen i siste kamp i gruppespillet i EM. De norske sjansene til å ta seg til hovedrunden er derfor gode. Men tapet for russerne lørdag har skapt hodebry for det norske laget med tanke på det videre spillet.

Gikk i den russiske fellen

Om Russland vinner over Slovakia mandag, betyr det at Norge går inn i hovedrunden med null poeng. Russland får med seg to poeng og skaper en kronglete vei videre for våre egne.

I dette tilfellet vil Sagosen & Co. møte et sterkt Spania-lag, som har hatt en lovende start på mesterskapet. I tillegg kan de vente seg tøff motstand mot Sverige, Tyskland og Polen.

I det scenarioet der Norge får med seg to poeng inn i hovedrunden, er det fortsatt mye som må klaffe.

Norge må slå Litauen. Samtidig må Slovakia, som tapte 35–25 for Norge i første kamp, slå russerne. Derfra koker det ned til målforskjellen, hvor Norge og Slovakia må bli nummer én og to i gruppen.

Med null poeng har Norge en stor oppgave foran seg. Kanskje vil vi se tilbake på tapet for russerne og tenke at det var her semifinalebilletten røk.

– Jeg har på forhånd ikke tippet Norge i semifinale. Det blir bare styrket etter det vi har sett så langt, sier kommentator for Viaplay Daniel Høglund.

Sander Sagosen var tydelig fortvilet etter lørdagens tap for Russland i EM-gruppespillet.

Lang, lang vei mot gull

I forkant av dette mesterskapet var Norge favoritter til å vinne det innledende gruppespillet. Pipen har nå en annen lyd. Høglund kaller kampen mot Russland for den verste kampen under landslagssjef Christian Berge.

«Det har aldri sett sånn ut, og det gir ikke mye tro på semifinale», skriver han til Aftenposten.

Siden landslaget hadde sitt store gjennombrudd med fjerdeplass i EM i 2016, har de vært oppe og snust på gullet. Etter 2016 er den dårligste plasseringen i et EM eller VM en sjetteplass.

De norske herrene tok i 2020 sin første EM-medalje etter å ha slått Slovenia i bronsefinalen. Oppturen etter bronsen skapte høye forventninger inn mot VM og OL året etter. Men i begge mesterskapene røk de ut i kvartfinalen. Etter tapet for Russland lørdag blir det en vanskelig oppgave i det hele tatt å komme dit i dette europamesterskapet.

Attpåtil mangler Norge viktige backer. Både høyrebacken Magnus Abelvik Rød og venstrebacken Gøran Johannessen er ute med skader. Dette øker belastningen på nøkkelspillerne Harald Reinkind, Sander Sagosen og Christian O’Sullivan. Ingen av dem viste seg fra sin beste siden i kampen mot Russland.

Som stjerner i tysk Bundesliga demonstrerer de langt fra den kvaliteten de har vist på klubbnivå. Det kan derfor se ut som om det blir tøft å stå imot to ganger europamestere Spania og resten av utfordrerne i hovedrunden.

– Veien er lang. I utgangspunktet må alle kamper vinnes nå, hvis ikke noe helt spesielt skjer, sier Daniel Høglund.

Mandag spilles de siste kampene i gruppe F. De sendes på TV3 og Viaplay kl. 18.00 Russland–Slovakia, og kl. 20.30 Litauen–Norge.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Sander Sagosen
  3. Håndball-EM