Tour-lederen tapte over ett minutt

Ny spenning i Tour de France.

NY SEIER: Mark Cavendish vant nok en Tour de France-etappe, men Bauke Mollema (til venstre) var kanskje enda mer fornøyd etter å ha skapt ny spenning i sammendraget. Peter Sagan (nummer to) til høyre.

Mark Cavendish vant dagens etappe, men det er nok Alberto Contador og Saxo Tinkoff som smiler bredest etter å ha tatt innpå Chris Froome i sammendraget.

14 mann, deriblant Mark Cavendish og Peter Sagan, rykket fra resten av feltet og kom alene i mål. I spurten fikk Cavendish overraskende lite kamp av Sagan og vant enkelt etter noen tunge dager.

— Jeg var litt dum i dag, det er jeg som skal sitte på hjulet til Cavendish, ikke omvendt, sa Sagan etter løpet.

Kristoff måtte slippe

Bauke Mollema tok tredjeplassen. Hverken Alexander Kristoff eller Lars Petter Nordhaug klarte å holde følge med den fremste gruppen.

Alexander Kristoff og hans kaptein i Katjusja, Joaquin Rodriguez, var blant rytterne som måtte se at luken fram til Contador og 13 andre ble større og større.

– Det sprakk opp på slutten, og jeg datt for langt bak. Vi måtte prøve å minimere skadene, men de foran var sterke. Samtidig var det lite kjørestyrke i gruppen bak, sa nordmannen til TV 2. ## - Tung dag

Et hardkjør av Saxo Tinkoff i sidevinden slo sprekker i både feltet og i Sky på slutten av etappen. Chris Froome tapte over minuttet til Mollema og Contador, som nå ligger 2,28 og 2,45 minutter bak Sky-rytteren i sammendraget.

– Det var en veldig tung dag. Jeg tror ikke noen hadde forventet at det skulle bli så hardt. På papiret skulle det blitt massespurt, men sidevinden gjorde den mer spenennde, sier sammenlagleder Chris Froome til TV 2.

Bauke Mollema var godt fornøyd.

– Jeg er veldig forøyd. Gutta på laget gjorde en veldig godt jobb. Det var veldig hardt men en det var en sterk dag, sier nederlenderen som nå er på andreplass i sammendraget.

– Jeg tenker ikke på sammenlagtrøyen enda, men som jeg sier så hadde vi en veldig godt dag, sier han.

Store sprekker

Dagens etappe ble den mest dramatiske av de flate etappene så langt i årets Tour.

110 kilometer fra mål var Omega Pharma det første laget som utnyttet den sterke sidevinden og skrudde opp tempoet i front. Hovedfeltet slo sprekker og det gikk verst utover gårsdagens vinner Marcel Kittel, som måtte slippe. Alejandro Valverde punkterte i samme periode og havnet etter hvert i samme gruppe.

Offensive

På de siste milene prøvde flere av sammenlagtkanonene å skape enda mer kaos. Spesielt Alberto Contador og resten av Saxo Tinkoff var offensive og rykket fra Chris Froome. Spanjolen etablerte en gruppe på 14 ryttere, der også Mark Cavendish og Peter Sagan satt. 15 kilometer før mål hadde de skaffet seg 41 sekunder på Froome og hele 6,24 minutter på Valverde og Kittel.

Avstandene bare økte og dermed var det duket for en spurtduell mellom Cavendish og Sagan. En kilometer før mål prøvde Nicki Terpstra seg i front, uten å lykkes. I spurten var Cavendish suveren og vant enkelt foran Sagan.