Cavendish takket for hjelpen

<div style="text-align:center;width:800px;height:600px"> <script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/archive/01505/Tour_de_France_1505885a.swf", { width:"800px", height:"600px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#FFFFFF"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"denneKanDuBytteNavnPaa" }); </script> </div> <br></br>Ta bare mine poeng, men la Cavendish beholde sine. Han gjorde ikke noe galt, prøvde Thor Hushovd seg overfor Tour de France-juryen.

Spurtkanonen Mark Cavendish takket Thor Hushovd for hjelpen på mandagens Tour-etappe. Foto: AP
  • Espen Hansen

Les også:

Følg dagens etappe minutt for minutt!

— Det var veldig flott gjort av Thor , sa Mark Cavendish til Aftenposten etterpå via lagets pressetalskvinne.

Lenge var det nok en perfekt dag for Garmin-Cervélo. Amerikaneren Tyler Farrar vant sin første Tour-etappe på den amerikanske nasjonaldagen. Thor Hushovd beholdt den gule trøyen og fungerte perfekt som nest siste opptrekker for sin lagkamerat. Snakk om å dominere verdens største sykkelritt.

Men så skulle snakket handle om noe helt annet.

— Er det sant? spurte en sjokkert Hushovd da Aftenposten spurte om han visste at han og Mark Cavendish hadde mistet spurtpoengene sine fra den innlagte spurten.

Galskap

- It's stupid, fulgte han opp til engelsktalende medier like etterpå.

Det gode humøret forsvant for en stund.

Etter en runde på den internasjonale pressekonferansen og et møte med juryens formann, kom han ut til norsk presse med et tappert smil om munnen:

— Avgjørelsen blir stående. Men jeg er selvsagt uenig. Vi gjorde ikke noe galt. Ingen av oss. Jeg sa også til juryformannen at det ikke var så viktig med mine poeng, men jeg syntes Cavendish skulle få beholde sine.

Etterpå utdypet han svaret til Aftenposten og henviste til forrige gang de to var i klinsj. Det var på etappen inn til Bescanson i 2009. Hushovd, som da syklet i grønt, følte seg presset inn mot gjerdet av Cavendish i spurten om en 13. plass og fikk juryens medhold. Cavendish ble disket.

Ikke farlig

Den gang gjorde han noe farlig. Det gjorde han ikke denne gang. Avgjørelsen er feil, fastslo han ganske enkelt.

En stor gest fra Hushovd som også ble satt pris på hos ledelsen i laget til Cavendish:

- Vi er selvsagt også uenige. Spesielt dersom Thor har sagt at Mark ikke fortjente dette. Men vi har opplevd dette før, og vet at det ikke er så mye vi får gjort, sa sportsdirektør Rolf Aldag.

Juryen mente spurten var uregelmessig, og da har de vært nådeløse de siste årene:

Det fikk Hushovd også erfare på den fjerde etappen i 2006 da han mistet fjerdeplassen og viktige poeng etter å ha dyttet Bernhard Eisel i spurten. I fjor ble Mark Renshaw, som regnes som verdens beste spurtopptrekker, sendt hjem fra Tour'en etter å ha dyttet til Julian Dean med hodet i en duell.

De nye reglene med bare én innlagt spurt, som gir mye flere poeng enn tidligere, vil føre til villere tilstander også der. Tydeligvis ville juryen sette et eksempel med en gang.

Følg dagens etappe minutt!

Gammel vane

Men Thor Hushovd har gang på gang på gang poengtert at han ikke er ute etter den grønne trøya i år. Hva gjorde han så egentlig i den spurtduellen med Cavendish i går?

- Det var litt av gammel vane. Når man sitter der fremme og føler seg veldig sterk, blir det for fristende. Akkurat på samme måte som at jeg var langt fremme helt til slutt, og da var det naturlig å gjøre en jobb for Tyler (Farrar), selv om det ikke var planlagt slik.

Og skulle grønn trøye likevel være et mål, mistet han jo bare fire poeng i går mot ti for Cavendish.

I dag avsluttes etappen opp til Mûr-de-Bretagne, en to kilometer lang motbakke med 6,9 prosents stigning. Hakket hardere enn den første etappen der Hushovd ble nummer tre.

- Jeg må bare prøve å henge med. Jeg vil gjerne beholde den gule trøya en stund til, sa nordmannen.

Favoritt på etappen blir igjen Philppe Gilbert, mens Cadel Evans kan fort overta den gule ledetrøyen.

Følg dagens etappe minutt for minutt!