52 utøvere er tatt for bruk av samme stoff som Froome og Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby ble straffet med to måneders utestengelse. Nå er spørsmålet hvilken straff Chris Froome får.

Martin Johnsrud Sundby (til venstre) fikk to måneders utestengelse for bruken av salbutamol. Nå er også Chris Froome, en av verdens fremste sykllister, tatt for å ha brukt for mye av astmamedisinen.

Sommeren 2016 fikk Sundby to måneders utestengelse for feil bruk av salbutamol, et stoff som demper astmasymptomer.

Nå risikerer også stjernesyklisten Chris Froome å bli straffet etter en test under Spania rundt 7. september – 13 dager før briten tok VM-bronse på tempoetappen i Bergen.

Les også

TV 2-ekspert om astmamedisin i idretten: – Kan diskutere det reelle behovet

Oversikten til The Anti-Doping Database viser at totalt 53 idrettsutøvere – av dem 48 menn – er tatt for overdreven bruk av salbutamol. Noen har sluppet unna med en advarsel, mens andre har fått fire års utestengelse.

Vanlig astmamedisin

Stoffet i seg selv er ikke ulovlig, men det er Froomes høye verdier som gjør at UCI har bedt om en forklaring. Froomes urinprøve skal ha hatt en konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter, mens reglene kun tillater 1000.

Salbutamol blir mye brukt i behandling av astma og kols. Virkestoffet finnes i flere preparater, og det mest kjente er Ventoline. Når man inhalerer salbutamol, fører dette til en utvidende effekt på bronkiene i lungene. Det er normalt å bruke stoffet før forventet anstrengelse.

Virkestoffet står på dopinglisten, men kan brukes opp til et visst nivå. Dette nivået var oversteget både hos Sundby og Froome.

Les også

Chris Froome tatt med for høye verdier av astmamedisin - kan miste tittel og VM-medaljer

Sterkt varierende straffer

Sundby fikk to måneders straff. Tidligere landslagslege Knut Gabrielsen mente at utestengelsen var feil, og at bruken skyldtes misforståelser.

Frem til 2012 måtte nemlig alle utøvere søke om fritak for å kunne benytte seg av Ventoline. Etter en regelendring var det ikke lenger et pålagt krav, så lenge man holdt seg innenfor gitte verdier.

Det gjorde ikke Sundby, men Gabrielsen og hans støtteapparat forsto reglene slik at Sundby ikke trengte å søke om fritak.

Straffene varierer veldig. I fjor fikk Brentfords irske landslagsspiller Alan Judge en advarsel etter at det ble funnet for store mengder salbutamol. Det engelske fotballforbundet (FA) mente Judge ikke hadde utvist stor skyld, og derfor slapp han utestengelse.

Den som har fått høyeste straff var den australske kroppsbyggeren Johnny Whenuaroa, som i fjor fikk fire års utestengelse. Han ble imidlertid tatt også for å ha brukt andre stoffer på dopinglisten.

Her er noen av de andre salbutamol-sakene:

  • Juni 2007: Den italienske syklisten Alessandro Petacchi tester positivt for et for høyt innhold salbutamol i kroppen under Giro d' Italia i 2007, der han tok fem etappeseirer. Italieneren blir i første omgang frikjent, men blir siden utestengt i ett år.
  • Januar 2009: Den italienske tennisspilleren Filippo Volandri idømmes tre måneders utelukkelse etter at han hadde inntatt for stor mengde salbutamol.
  • Juni 2014: Den italienske sykkelrytteren Diego Ulissi leverer under Giro d' Italia en prøve hvor mengden salbutamol er nesten dobbelt så stor som den tillatte grensen. Han blir senere utestengt i ni måneder.