Sport

Den svenske profilen gråt av glede i sommer – rangeres over Zlatan og Kalla i stor kåring

I Sveriges aviser kårer de sine største idrettsstjerner, med svært forskjellig utfall.

Sarah Sjöström (i midten) kåres i svenske Expressen til Sveriges største sportsprofil i 2016. Fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic (til venstre) og langrennsløper Charlotte Kalla (til høyre) må ta til takke med henholdsvis 4.- og 15. plass.

  • Sindre Trygsland

På julaften ble Norges største idrettsprofiler kåret i flere aviser. Fotballspiller Ada Hegerberg ble tildelt Aftenpostens Gullmedalje, mens Magnus Carlsen ble rangert øverst på listen hos både VG og Dagbladet i kjølvannet av sin VM-seier over Sergej Karjakin.

Også i Sverige har de tilsvarende rangeringer av sine sportshelter.

Les også

Ada Hegerberg: - Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Zlatan har vunnet ni ganger tidligere

Hos svenskene - som i Norge - varierer utfallet av kåringene. Hos avisen Expressen kommer den største overraskelsen. Hele ni ganger er Zlatan Ibrahimovic kåret til landets «heteste idrettsprofil». For 2016 må han ta til takke med en fjerdeplass.

Svenskenes store langrennsess, Charlotte Kalla, er helt nede på 15. plass etter en skuffende sesong. For på førsteplass troner den 23 år gamle svømmeren Sarah Sjöström.

Les også

Til og med Saddam Husseins Irak ble valgt som VM-vert: - Ingen moralske sperrer

I Rio i sommer ble hun den første svenske svømmeren noensinne til å ta gull i et OL. Det gjorde hun på 100 meter butterfly, og hun gråt av glede da hun forsto at hun hadde skrevet svensk idrettshistorie.

I tillegg sikret hun sølv og bronse i Brasil. Tidligere i 2016 hadde hun også svømt inn til edelt metall på tre distanser i EM.

Sarah Sjöström var tydelig preget etter at hun tok OL-gull på 100 meter butterfly. Foto: Matt Slocum / TT / NTB Scanpix

– Det betyr så mye. Jeg har jobbet så hardt for dette, og det har vært tøft både mentalt og fysisk. Jeg ønsket virkelig å klare dette, jeg var veldig klar, og nå er jeg bare så glad, sa Sjöström den gang.

Sarah Sjöström jubler for gullet i Rio. Foto: Jessica Gow/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN

På annenplass på Expressens liste er damelandslaget i fotball, som spilte seg til en sensasjonell OL-finale i Rio, blant annet på bekostning av USA som de slo ut av turneringen. Golfer Henrik Stenson var på tredjeplass.

Kåringens mest overraskende vinner var nok i 2011, da Petter Northug stakk av med seieren.

Nok en gang mest populær

Zlatan Ibrahimovic må se seg slått i kåringen hos Expressen, men Manchester United-stjernen er nok en gang på topp i kåringen hos Aftonbladet, som baserer seg på en undersøkelse blant det svenske folket.

Zlatan Ibrahimovic har lagt bak seg nok et glimrende år på fotballbanen. Han er fortsatt den mest populære idrettsutøveren i Sverige, ifølge Aftonbladets oversikt. Foto: John Sibley / X01095

1178 mennesker har svart på spørsmål om hvilken svensk idrettsutøver de liker best, og fotballveteranen på 35 år kommer best ut. Etter en fantastisk sesong i Paris Saint-Germain meldte svensken i sommer overgang til Manchester United og engelsk fotball.

Der har han fortsatt storformen, og på 16. seriekamper står han med 11 mål. Bare Alexis Sánchez (12) og Diego Costa (13) har flere.

På annenplass på den prestisjetunge listen er Charlotte Kalla. Hun har hatt et tungt år i skisporet, men er tydeligvis fortsatt populær i hjemlandet.

På tredjeplass følger svømmeren Sarah Sjöstrom, som ble satt øverst på kåringen til Expressen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

  1. Charlotte Kalla
  2. OL
  3. Manchester United
  4. Zlatan Ibrahimovic
  5. Fotball