Sport

Casper Ruuds (18) heftige reiseår: Har spilt 28 turneringer i seks verdensdeler

– Jeg tror det har vært ganske tøft, sier Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund.

Prikkene på kartet er alle stedene tenniskometen Casper Ruud har spilt turnering det siste året. Nå er han i Paris for å kvalifisere seg til sin første Grand Slam-turnering.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Yannik Reuter-Casper Ruud (3–6, 2–6)

ROLAND GARROS, PARIS: Ett år er gått siden en skuffet Casper Ruud røk ut i andre runde av French Opens juniorturnering. Den gang var han en av de største favorittene, nå er han tilbake på grusen i den franske hovedstaden.

I år leker imidlertid 18-åringen med de voksne. Mandag kom han seg helskinnet gjennom den første av tre kvalifiseringskamper da han slo Yannik Reuter i to strake sett. Vinner han de to neste er han i hovedrunden i en av de fire store Grand Slam-turneringene for første gang som senior.

– Å kvalifisere seg for hovedrunden her er det største målet for sesongen, så det var veldig godt å få en god start, sier Ruud til Aftenposten etter seieren.

På de 12 månedene site månedene har Snarøya-kometen klatret over 400 plasser på verdensrankingen. Det har han greid gjennom en omfattende reisevirksomhet.

Alle verdensdeler unntatt Antarktis er besøkt i jakten på nye ATP-poeng. Det tradisjonsrike Roland Garros-arrangementet er turnering nummer 29 siden han var samme sted for ett år siden.

– Jeg tror det har vært ganske tøft for ham, sier Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund.

(klikk deg inn på kartet under og se turneringene Ruud har spilt, og hvordan han har gjort det)

Han er naturligvis på tribunen og følger sin elev, som nå er ranket som nummer 120 i verden.

I april var Ruud noen uker i Norge, men takket nei til alt som kom av mediehenvendelser. Han hadde rett og slett behov for å hente seg inn igjen etter turene verden rundt.

Les også

Suksessen gjør at Casper Ruud får merkelige forespørsler fra ukjente

Bedre enn forutsett

For i tillegg til en rekke turneringer i Europa har Ruud spilt i Kina, Marokko, Argentina, Chile, Peru, India, Australia, Brasil og USA.

Siden nyttår har han fått prøve seg i tre Masters-turneringer (nivået under de fire årlige Grand Slam-turneringene og ATP-finalen), men hverken i Miami, Monte Carlo eller Madrid klarte han å komme lenger enn til første runde.

Det skapte overskrifter da han i Sevilla i august i fjor vant den første ATP Challenger-turneringen han deltok i. Det er det sjette beste nivået i tennisen. Da han første gang prøvde seg på fjerde beste nivå i Rio i februar i år (ATP 500), tok han seg helt til semifinalen, hvor han også hadde en matchball.

– Det har gått fortere og bedre enn hva vi hadde forutsett, innrømmer Sørvald om fremgangen.

Casper Ruud i aksjon under den første kvalifiseringskampen til French Open.

Fysisk trening i ung alder

Til tross for at Ruud har over ett år igjen som tenåring, har han allerede i fire år fokusert ekstra på den fysiske treningen.

Det gjør at han skal være i stand til å takle belastningen med mange turneringer og mange reisedøgn.

– Han har klart å holde seg skadefri, og teamet jobber enormt med det fysiske. De følger også med på om han er sliten eller om han får noen skader. Det ser ut til at det har gått bra, sier Sørvald, som forteller at turneringsantallet Ruud har hatt gjerne er det nivået spillere på hans alder ligger på.

– Hvis man begynner å få vondt eller får det tøft mentalt med all reisingen, må trenerne justere antallet turneringer. Det ser ut til at det har gått bra.

Les også

Edvin (12) sto og trente på skudd i oppkjørselen. Da stoppet en bil i gaten ...

Casper Ruud i aksjon under den første kvalifiseringskampen til French Open.

Turneringsfri i november og desember

Ruud spilte sin siste turnering fjoråret ved månedsskiftet oktober/november. Deretter la han inn en treningsperiode på nesten to måneder for å legge grunnlaget for 2017-sesongen.

– Det er viktig med en såpass lang periode, hvor du tar de neste stegene fysisk og bygger opp kroppen. Med rundt 25 turneringer i året er det greit at grunnfysikken er der, forklarte pappa Christian Ruud da.

Verdensrankingen baserer seg på poengene spillerne har sanket det siste kalenderåret.

De beste i verden plukker med seg så mange poeng ved å gjøre det bra i de store turneringene, at de kan delta i færre konkurranser enn de nest beste. Dermed får de ryddet plass til noen ekstra perioder med hvile og trening gjennom sesongen.

PS: Onsdag møter Ruud franske Maxime Janvier i andre kvalifiseringsrunde. Han er ranket som nummer 293 i verden, og kom med i turneringen på wild card.

Les mer om

  1. Casper Ruud