Sport

Pallplassen glapp for Norge: Kraft vant sammendraget etter tysk kollaps

Stefan Kraft vant tidenes første utgave av Raw Air.

Det ble ikke den oppturen Andreas Stjernen hadde håpet på. Han bommet i avslutningen i Vikersund.

Andreas Wellinger misset i sitt siste svev. Dermed ble Stefan Kraft første vinner av Raw Air. Polske Kamil Stoch vant avslutningsrennet i Vikersund.

Andreas Wellinger ledet med 0,6 poeng på Kamil Stoch etter 1. omgang, men misset fullstendig i finalen. Han fikk bare 166 meter. Han endte på tredjeplassen i Raw Air.

Kamil Stoch landet på 238,5 meter og 237 meter i sine to svev og tok sin 22. verdenscupseier. Han fikk 466,6 poeng, men det var ikke nok til å ta seg forbi Kraft i Raw Air-sammendraget slik at det ble annenplass på ham.

Verdensrekordholder Stefan Kraft fikk "bare" 237,5 meter i første omgang. I sitt finalehopp var han altfor offensiv ut fra hoppet. Han vinglet nedover i svevet til 215 meter i et hopp som normalt ville endt i kulen.

Johann André Forfang leverte to solide hopp. I første omgang fikk han 242,5 meter, og i finalen økte han med tre meter. Det var en halv meter over hans personlige rekord. Han fikk 428,7 poeng og ble med det beste nordmann på fjerdeplass.

Vinner av Raw Air 2017, Stefan Kraft.
Les også

Legger opp etter skademareritt: – Jeg har fortsatt mange drømmer jeg ikke har oppfylt

Stjernen sprakk

Det var store forhåpninger til Andreas Stjernen i Raw Air-sammendraget, men han bommet litt i førstehoppet sitt. Han fikk litt tunge forhold, og med 227 meter ble det bare 201 poeng og 13.-plass etter 1. omgang.

– Det sprakk litt. Jeg klarte ikke å kontrollere høyreskien. Nå ga jeg Stoch muligheten til å hoppe litt fra meg, sa Stjernen til NTB.

I finalen gjorde han et solid hopp under ikke helt gunstige forhold. Han landet på 225 meter og fikk 404,4 poeng, som holdt til niendeplass. Det var i første omgang han ødela muligheten til en pallplass sammenlagt. Han endte på fjerdeplassen i Raw Air.

Robert Johansson satte verdensrekord lørdag, en rekord han fikk beholde bare i litt over en halv time. Mannen fra Vingnes utenfor Lillehammer landet på 234 meter søndag og var med det beste nordmann etter 1. omgang. I finalen landet han bare på 215 meter, og med 403 poeng falt han også bak Stjernen på resultatlisten.

Les også

Johansson var lei seg og ville legge opp. Ett år senere satte han ny verdensrekord.

Fannemel tilbake

Tidligere verdensrekordholder Anders Fannemel landet på 229 meter i første omgang. I finalen økte han til 244 meter, og med 392,6 poeng ble det 13.-plass.

Halvor Egner Granerud satte personlig rekord da han landet på 220 meter. I finalen ble det på 216 meter, og han fikk 21.-plass.

Joachim Ødegaard Bjøreng var førstemann ut og landet på 192,5 meter. Det holdt ikke til å få hoppe i finalen.

Norges beste i verdenscupen sammenlagt, Daniel-André Tande, fikk det ikke til å stemme. Med 182 meter og 150,8 poeng fikk heller ikke han hoppe flere ganger i Vikersund denne gangen.

Amerikaneren Kevin Bickner satte en solid personlig rekord i 1. omgang med 244,5 meter. I finalen var han uheldig i landingen og måtte over ende. Han ble båret ut av bakken på båre etter ha møtt bakken i over 105 km/t på 234,5 meter.

(©NTB)

Les mer om

  1. Andreas Stjernen
  2. Johann André Forfang
  3. Daniel Andre Tande