Tande satt intetanende på toppen av bakken. Så kom gullbeskjeden.

Rørt til tårer etter å ha blitt utropt til VM-vinner.

Daniel-André Tande er Norges første verdensmester i skiflyging siden 2006.

Daniel-André Tande ledet med 13,3 poeng etter tre hopp i VM i skiflyging i Oberstdorf, men da juryen bestemte seg for å avlyse den siste omgangen, var VM-gullet i boks.

Nordmannen satt på toppen av bakken og forberedte seg på sitt siste hopp. Plutselig fikk han beskjeden som ga 23-åringen grunn til å slippe jubelen løs. Tande gråt av glede da han fikk gratulasjonene fra lagkameratene.

Kamil Stoch tok sølvet, mens Richard Freitag kom på tredjeplass.

– Det er sykt, er Tandes første reaksjon overfor NRK.

– Det er noe man har drømt om siden man er liten. Å endelig få det til, er en ubeskrivelig følelse, sier Tande.

Tande slet med å sette ord på bragden.

– Det er så mye som går gjennom hodet på en gang. Det er en lykkerus, forteller Tande om øyeblikket han ble bekreftet som verdensmester.

Det var et rørende øyeblikk for Daniel-André Tande da han fikk beskjeden om at han var verdensmester.

Tande er den første norske verdensmester i skiflyging siden Roar Ljøkelsøy i Kulm i 2006. Han er den første til å vinne tittelen i Oberstdorf siden Ole Gunnar Fidjestøl for 30 år siden.

– Det har vært et enormt press på ham. Å ha en norsk verdensmester er fantastisk, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

– Det er fortjent. Han hadde ganske krevende forhold, men var desidert best i alle omganger, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Daniel-André Tande på toppen av seierspallen etter å ha blitt verdensmester.

Daniel-André Tande var tydelig rørt etter gullet.

– Det er mange følelser som rører seg i ham nå. Ikke bare for ham. Det er så ubegripelig fortjent. Jeg tror ikke det finnes en eneste hoppinteressert person i hele verden som ikke unner ham dette her, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Les også

Lagvenninnene oppfordrer til å vrake Marit Bjørgen

Bredesen: – Setter ingen demper

Tande forberedte seg til å krone det hele med sistehoppet. I stedet kom imidlertid gullbeskjeden på en helt annen måte. Det legger ikke en demper på gleden, tror olympisk mester fra 1994 Espen Bredesen.

– Det betyr ingenting. Det er ofte man ikke får fullført alle omgangene i skiflyingsrenn. Da jeg var aktiv, var det ingen av VM-ene som ble gjennomført med fire tellende omganger. Dette er ikke unormalt. Dette setter ikke noe som helst demper, sier Bredesen.

Arne Scheie, Bredesens mangeårige kompanjong i NRKs kommentatorboks er enig. Han kaller juryens beslutning «veldig fornuftig».

– Med tre av fire hopp er han en verdig verdensmester. Han var også best på trening og i kvalifisering. Dette legger ingen demper, sier Scheie.

I fjor lå Tande an til seier i den tysk-østerrikske hoppuken før sistehoppet. Da gikk det galt. Bindingen på skien røyk og gullet glapp for den norske hopperen.

– Den smellen han fikk i hoppuken i fjor, var beintøff. Nå har han overvunnet det, sier Johan Remen Evensen.

Les også

John Arne Riise måtte tenke seg grundig om: – Jeg spydde tre ganger

– Verdens beste hopper

Selv utviklet Espen Bredesen en evne til å lykkes i store begivenheter. Etter to gull i Falun-VM i 1993 hadde han massivt press på seg før hjemme-OL på Lillehammer, der han svarte med gull og sølv. Nå er Bredesen veldig spent på hva Tande kan få til i OL.

Hopplegenden mener ingen kan måle seg med Daniel-André Tande om dagen.

– Han skulle tilbake til hoppuka og vinne, men mislyktes. Etter det har han senket skuldrene, og nå er han verdens beste hopper, sier Bredesen,

– Hva gjør han til verdens beste hopper?

– Han kom over skuffelsen fra hoppuka, og så var det plutselig skiflyging og VM. Han fikk nye mål med en gang. Han er en av de beste. Det lå til rette for ham.

Ble utropt som vinner av rival

Den norske verdensmesteren har vært i storform gjennom hele mesterskapet. Så god har han vært et en av hans fremste konkurrenter mente 23-åringen hadde vunnet tidligere på dagen.

Dobbeltverdensmesteren fra Lahti, Stefan Kraft, utropte Tande til verdensmester allerede før konkurransens to siste hopp.

– Han er gullvinneren, sa Kraft kontant til NRK.

– Hvorfor?

– Du så det i kvalifiseringen. Han har en fremragende flyvestilling. Det ser veldig bra ut. Han gjorde en liten feil i første hoppet i går, men han er virkelig stabil. Han vinner dette, fortsatte Kraft, som selv var nummer 4 etter første dag.

Og østerrikerens spådom slo til. Søndag kan det bli mer norsk jubel. Da er det lagkonkurranse.

– Du finner ikke større favoritt enn det Norge er nå, mener Johan Remen Evensen.

PS: Andreas Stjernen ble nummer fem, mens Johann André Forfang endte som nummer åtte. Robert Johansson fullførte en sterk norsk innsats med sin niendeplass.